İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. KAYDIRAKLARDA STATİK ELEKTRİK PROBLEMİ

KAYDIRAKLARDA STATİK ELEKTRİK PROBLEMİ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adsızccccc

Ünye’de çocuk parklarında statik elektrik çarpılması hakkında Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı ve Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi Musa Kıranlı açıklama yaptı.

“Herkesin Öğrenme ve Bilme Hakkı vardır. KAYDIRAKLARDA STATİK ELEKTRİK PROBLEMİ

ÇOCUKLARA belki de tek nefes aldıran alanlar oyun parkları ve kaydıraklardaki statik elektrik;

Oyun parklarında ki velilerin farkına varamadığı ne olduğunu bilmediği konulardan biri kendileri de dahil olmak üzere çocukların kaydıraktan kaydıkları zaman oluşan statik elektrikle yüklenmesi ve çarpılmaları.

Statik Elektrik; tam olarak fiziksel bir olay olmasının yanında en büyük sebep oyun gruplarında kullanılan kaydırakların plastik olmasıdır. Oyun kayma sonrasında sürtünme ile oluşan statik elektriğin doğal zemin ile temasının engellenmesiyle elektriğin boşaltılamamasındandır. Oyun parklarında çocukların toprak zeminle irtibatı kesilmemelidir. Çocuklar plastik kaydıraktan aşağı doğru kaymaya başladığında plastik kaydırak yüzeyi boyunca statik elektrik oluşur. Oluşan statik elektriğin şiddeti ise hava durumu, çocuğun üzerinde ki kıyafetler vb. birçok etmen tarafından belirlenir.

Antistatik özelliği ile sürtünmeden kaynaklanan statik elektriği betona iletme özelliğine sahip kauçuk kaplama ürünleri, çocukların oynadığı parkların alt yüzeylerinde statik elektrik çarpmalarına son vererek, statik elektriği betona iletmekte önemli bir gelişmedir.

Dünyanın farklı yerlerinde (Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda v.b.)  oyun parklarına bakıldığında gelişmiş Avrupa ülkelerinde plastik kaydıraklar çocuk oyun grupları kullanılmamaktad, zemin doğal olarak bırakılmaktadır. Nedense biz Avrupa ülkelerinin kullanmaktan vazgeçtiği teknolojiyi yenilik gelişme olarak görüyor ve hiç araştırma yapmaksızın uygulamaya koyuluyoruz.

Bilindiği üzere plastikler, petrol rafinerilerinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde edilir. Dolayısıyla farklı zararları söz konusudur.

Evet; Yapılan araştırmalarda Plastik kaydıraklar elektrik deposu gibidir. Statik elektrik ile yüklenen birey bir eşyaya veya kişiye dokunduğu zaman hafif de olsa elektrik çarpabilir. Yani Çocuk ve kaydırak arasındaki elektriksel etkileşim görünmez amma yaşanılan bir gerçektir. Bir çocuk bulunduğu yerden belli bir yükseklikteki kaydırak üzerine çıktığında potansiyel (gizilgüç) enerjisi kazanır. Kayma sırasında sürtünen yüzeyler arasında durgun (statik) elektriklenme olur.

Kaydırak metalden yapılmışsa, oluşan elektrik topraklanma nedeniyle çocuk üzerinde olumsuz bir etki yaratmaz.

Kaydırak, yalıtkan bir madde olan plastikten yapılmışsa, oluşan elektrik toprakla etkileşmeyeceğinden çocuğun üzerinde kalır. Bu durum çocuğun davranışlarının dengesizleşmesine neden olabilir. Elektrikle yüklü bir çocuk bir yere dokunduğunda elektrik boşalması yaşanır. Aynı hareketlerle birçok kere kayan bir çocuk yüklüce elektrik depolar. Bu durumdaki çocukların başına gelen ufak tefek kazalar belki de bu nedenledir. Parklarda hem çocuklar, hem de çocukla büyük arasında yaşanan çatışmalar yaygın gözlemdir.

Statik elektrik; ufak bir can yanması dışında yetişkinler için herhangi bir tehlikesi yok iken bu ifadeyi çocuklarımız için kesin yoktur diyemeyiz. Statik elektrikte olsa bir elektrik akımı söz konusu olduğundan akıma kapılan çocukların beyin ve hassas organları zarar görebilir, felç, kalp krizi gibi istenmeyen olaylarla karşılaşabilme ihtimali dikkate alınmalıdır. 

Hassas teknolojik aletler msl. işitme engelli çocukların kullandığı kulaklıkların elektronik aksamları statik elektrikten dolayı bozulma ihtimali çok sık yaşanan bir durum olmasa da ihtimaller dahilindedir.

Bu tür rahatsızlıkları olan çocuklarımız; Plastik kaydırakları tercih etmemeliler. Tercih ediyorlarsa bile işitme cihazlarını oyun esnasında kullanmamalılar. Paslanmaz çelik kaydıraklı oyun gruplarına yönelmelidirler.

Maalesef parklarda bulunan çocukların oynamış olduğu güzel görkemli oyuncaklarda elektrik çarpması söz konusu olabilir. Başımızdan bu tür olayların geçmemesi ve hiçbir kimsenin acı olaylar ile karşılaşmamasını diliyor, Allah korusun diyorum.

Evet, Kaydıraktan kayan çocuklar kumdan ya da çakıldan bir alana temas etmezlerse elektrik boşaltacakları yere yükleneceklerdir. Statik elektrik, plastik kaydırak yerine paslanmaz çelik kaydıraklar kullanarak engellenebilir. Paslanmaz çelik kaydıraklar % 0 statik elektrik üretir. Ayrıca plastik kaydıraklara oranla kullanım ve dayanım süresi çok daha fazladır.

Gelişmiş ülkelerde çocuğun gelişiminde oyunun önemi kavrandığı için oyun alanlarının hem geniş, hem de gelişimini besleyip destekleyecek özelliklerde hazırlanmaktadır.

Örneğin, Almanya’da oyun bahçeleri yasal düzenlemelere uygun hazırlanıyor. Buna göre, oyun bahçesinde neler olacağı, hangi materyallerin kullanılacağı, oyuncakların çeşitliliği ve boyutları bahçe büyüklüğüne göre ayarlanıyor. Oyuncaklarda, özellikle kaynaklarda, demir–çelik gibi materyallerin kullanılma zorunluluğu, ayrıca kullanılacak her boru ya da profilin kalınlığı yasada belirtiliyor. Her eyalet, parkların denetimini en az üç ya da altışar ayda bir yapıyor. Dünyanın en iyi işletim sistemlerinden birine sahip olan Finlandiya çevre tabanlı eğitimi teşvik ediyor. Finlandiya Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı, ‘Öğrenmenin temeli dışarıdan alınıp önceden işlenmiş bilgilerde değil, çocuk ve çevre arasındaki etkileşimdedir’ diyor.

Sonuç olarak baktığımızda; Çocukların oyun alanları milyonlarca mikrobun bulunduğu yerler. Her gün yüzlerce çocuğun oyun oynadığı bu alanlar uygun olmayan zemin ve malzemelerden yapıldığında statik elektrik çarpılmaları olabileceği gibi düzenli temizlikleri yapılmadığı zaman çok sayıda hastalığın yayılmasına neden olacaktır. Bu riskleri göz önüne aldığımızda çocuk parkları hiç de güvenli ortamlar oluşturmuyorlar.

Çocukların bulunmaktan büyük zevk aldığı oyun parklarının, enfeksiyon hastalıklarına neden olmaması için bu alanların kullanımında ve sonrasında hijyen kurallarına azami dikkat edilmesi gerekmektedir.

Çocukların güzel vakit geçirmesi için planlanan bu alanların doğal ortamlar olması, hastalık bulaştıran yerler olmaması için hem yerel yönetimlere hem de toplum ve ailelere önemli sorumluluklar düşmektedir.

Belediyelerimiz park yaptırırken hazırladıkları ihale şartnamesinde kaydırak, diğer araçlar ve park zemini kesinlikle statik elektriklenmenin gerçekleşmediği testlerden geçen sistemleri istemeli kabul etmelidir.

Park alanlarının altına beton yapıp sonra onun üstüne çocuklar zarar görmesin diye kauçuk kaplamak yerine oyun parkının altını sıfır kum ile kaplamak doğrusudur. (böylece kuma hasret kalan çocuklar hem kum oynayarak üzerindeki elektriği atar hem çocuk kum görmüş olur.)

Kaydırağı yaparken kaydırağın ortasında iletken polimer malzeme kullanılsa ve o malzeme topraklansa çocuğun üzerinde oluşacak statik elektrik yok olacaktır.

Çocuklarımızın oyun alanları yanında ve yaşlılarımızın rahat nefes alacakları, yürüyüş yapıp vakit geçirecekleri alanlarının yetersizliği ve yaşadığımız olumsuzluklar sadece bizim şehrimizin değil, Türkiye’nin ortak sıkıntısıdır. Sorunlarla tartışan değil, Dünya ile yarışan bir ülke de yaşamak hepimizin arzusudur. “

Musa Kıranlı -Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi/Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı

ALMANYA  ( tamamen ahşap malzeme olup Zemin doğal malzeme kum’dur.)

HOLLANDA  ( eloktrostatik boyalı çelik malzeme olup Zemin doğal.)

TÜRKİYE  ( plastik malzemelerden oluşmaktadır.)

TÜRKİYE  ( plastik malzemelerden oluşmak olup zemin beton üzerine kaplamadır.)

 

KAYDIRAKLARDA STATİK ELEKTRİK PROBLEMİ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi