Yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına dikkat çeken Ünye İlçe Sağlık Müdürü Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının kene kaynaklı bir enfeksiyon olduğunu, keneler aracılığıyla insanlara bulaştığını söylerken hastalıktan korunma yöntemlerine ilişkin olarak da bilgiler verdi.
Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte hastalığın bulaştırıcısı olan kenelerin aktif hale geldiğini belirten Dr. Saliha YEŞİLDUMAN Virüslerin başlıca bulaşma yollarının vücuda kene tutunması, kenelerin çıplak elle çıkarılması yada ezilmesi, hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etme, enfekte hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla olduğunu belirtti.
Hastalığın belirtilerinden bahseden Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, Hastalığın kuluçka süresi ortalama 1-3 gündür, 9 güne kadar çıkabilir. .
Köylerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili eğitimlerin devam etmekte olduğunu belirten Dr.Yeşilduman ,Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının korunma yolları ile ilgili olarak , tarlaya, piknik alanı gibi riskli alanlara giderken vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmesi, kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmesi, kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiselerin kontrol edilerek kene olup olmadığının araştırılması gerektiğini ifade ederek, Kenelerin bulunabileceği çalılık, orman, orman kenarı tarım arazisi, mera, bağ-bahçe, tarla, hayvan barınağı gibi yerlere girerken önlemler alın. (çizme giyebilir ya da pantolon paçalarını çorap içine sokabilirsiniz, kollarınız dâhil vücudunuzu kapatan açık renkli giysiler giyinmelisiniz) Eve dönüldüğünde vücudunuzu ve elbiselerinizi mutlaka kene yönünden kontrol edin. Vücudun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dâhil tamamını kontrol edin.Vücudunuza tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan, eldiven, bez ya da poşet ile çıkarın, çıkaramıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.Hayvanlarda gördüğünüz keneleri kesinlikle çıplak elle çıkarmayın ezmeyin ve patlatmayın.Çıplak ayakla, kısa paçalı giysilerle ve terlikle çocuklarınızı bahçelere götürmeyin.Keneyi kesinlikle, yakarak, sigara basarak veya üzerine gaz yağı, kolonya gibi maddeler dökerek çıkarmaya çalışmayın. Ahırlardan veya ağıllardan çıktıktan sonra mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır.dedi.
Dr.Yeşilduman, kene ile temastan sonra 10 gün içinde ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetler söz konusu olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.dedi.