İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. KENEYİ HAFİFE ALMAYIN, TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN  

KENEYİ HAFİFE ALMAYIN, TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN  

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına dikkat çeken Ünye İlçe Sağlık Müdürü Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının kene kaynaklı bir enfeksiyon olduğunu, keneler aracılığıyla insanlara bulaştığını  söylerken hastalıktan korunma yöntemlerine ilişkin olarak da bilgiler verdi.

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte hastalığın bulaştırıcısı olan kenelerin aktif hale geldiğini belirten Dr. Saliha YEŞİLDUMAN  Virüslerin başlıca bulaşma yollarının vücuda kene tutunması, kenelerin çıplak elle çıkarılması yada ezilmesi, hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etme, enfekte hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla olduğunu belirtti.

Hastalığın belirtilerinden bahseden Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, Hastalığın kuluçka süresi ortalama 1-3 gündür, 9 güne kadar çıkabilir. . KKKA’nın Belirtileri ise, yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar görülür. dedi.

      Köylerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili eğitimlerin devam etmekte olduğunu belirten Dr.Yeşilduman ,Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının korunma yolları ile ilgili olarak , tarlaya, piknik alanı gibi riskli alanlara giderken vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmesi, kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmesi, kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiselerin kontrol edilerek kene olup olmadığının araştırılması gerektiğini ifade ederek,  Kenelerin bulunabileceği çalılık, orman, orman kenarı tarım arazisi, mera, bağ-bahçe, tarla, hayvan barınağı gibi yerlere girerken önlemler alın. (çizme giyebilir ya da pantolon paçalarını çorap içine sokabilirsiniz, kollarınız dâhil vücudunuzu kapatan açık renkli giysiler giyinmelisiniz) Eve dönüldüğünde vücudunuzu ve elbiselerinizi mutlaka kene yönünden kontrol edin. Vücudun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dâhil tamamını kontrol edin.Vücudunuza tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan, eldiven, bez ya da poşet ile çıkarın, çıkaramıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.Hayvanlarda gördüğünüz keneleri kesinlikle çıplak elle çıkarmayın ezmeyin ve patlatmayın.Çıplak ayakla, kısa paçalı giysilerle ve terlikle çocuklarınızı bahçelere götürmeyin.Keneyi kesinlikle, yakarak, sigara basarak veya üzerine gaz yağı, kolonya gibi maddeler dökerek çıkarmaya çalışmayın. Ahırlardan veya ağıllardan çıktıktan sonra  mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır.dedi.

      Dr.Yeşilduman, kene ile temastan sonra 10 gün içinde ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetler söz konusu olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.dedi.

KENEYİ HAFİFE ALMAYIN, TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN  
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi