İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. KIRANLI”SEL’e karşı alınabilecek önlemler”

KIRANLI”SEL’e karşı alınabilecek önlemler”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sel felaketi yağmurların bitmesiyle sona ermeyebilir, esas olan sel sonrası alınacak önlemlerdir.

Yaşadığımız şiddetli sağanak yağış İlimiz sınırlarında Ünye, Fatsa, Perşembe, İkizce, Çaybaşı ilçelerimizde günlük yaşamı derinden etkilerken ağır hasarlara yol açtı.

Ünye ilçemizde 7 adet bağlantı köprülerin yıkılması, Ceviz dere mevkiinde köprü çökmesi ile Samsun – Ordu Karayolu Ulaşım trafiği kapanırken birçok işyeri ve konut sel altında kaldı.

Can kaybının olmaması tesellimiz derken İkizce ilçemizde bir can kaybı ile atlattığımız başkaca bir can kaybını olmamasının yanında yüreklerimizdeki tarifsiz acıyı hafifleten, tüm devlet erkanımızın; Cumhurbaşkanı Yardımcısı, İçişleri Bakanımız, Ulaştırma bakanımız, Tarım Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Bölge Milletvekillerimiz, İktidar ve Muhalefet Partileri Genel Başkan ve Yardımcıları, STK temsilcileri, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Ünye Belediye Başkanımız, Son Olarak Devletin başı Cumhurbaşkanımız Devlet Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat ÜNYE ilçemize gelerek mağdur vatandaşımızın yanında olması, devletin gücü ve şefkatli elleri ile yaraların sarılacağı, hasarların iki ay gibi kısa sürede yapılacağı beyanları tesellimiz olmuştur. Devletimize inanıyor ve her şartta koşulsuz olarak devletimizin yanında olduğumuzu ifade ediyor;

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği olarak mağdur olan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyor, inşallah bu doğa olayının bir daha yaşanmaması için gerekli önlem ve yaşanılanlardan gerekli derslerin alınacağını ümit ediyoruz.

Doğal afetler kader değildir. Evet; SEL’e karşı alınabilecek önlemler ile SEL sonrası Vatandaşlarımızın daha da mağdur olmamaları için bazı önemli bilgileri paylaşmakta fayda olacağı düşüncesiyle;

Alınabilecek Önlemler;  

-Yerel yönetimler dere yataklarına yerleşim yapılmaması konusunda titizlik göstermeli, buralarda yerleşimi önlemelidir. Yatırım diyerek insan hayatı tehlikeye sokulmamalıdır.

-Yerleşim yerleri içinden geçen dere yatakları ve drenaj kanallarında, ayrıca dere ve nehirlerin denizle birleştiği noktalardaki kanallarda zamanla oluşabilecek tıkanmalara karşı kanallar düzenli olarak temizlenmeli, sürekli açık olmaları sağlanmalıdır. Bu noktada ilçemizde tabakhane ıslah çalışması yaşanabilecek çok büyük bir tehlikeyi önlemiştir. Ünye ilçe belediye başkanımıza ve ekibine teşekkür ederiz.

-Yerleşim yerleri içinden geçen dere yatakların ıslah edilmelidir. HES ler ile derelerimizin önüne setler konulmamalıdır. Su kullanım hakkının alınması, insan yaşam hakkının gasp edilmesidir.

-Çevredeki yeşil alanlar korunarak ve artırılarak erezyon ve sel önlenmelidir. Bir tek ağaç kesilmemelidir. Doğanın dengesi bozulmamalıdır.

-Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Denizlerimiz doldurulmamalıdır.

-Çukur alanlarda, binaların bodrum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan, bu türlü yerlerde bodrum yapılmamalı, su basman kotu yüksek tutulmalıdır.

-Şehir içlerinde yeterince yağmur suyu kanalı olmalı ve bunların sürekli bakımları yapılmalıdır. Burada da Ünye ilçemizde merkezinde büyük hasar olmayışı, yapılan altyapı çalışmaları neticesidir. Bunun içinde Ordu Büyükşehir Belediye başkanımıza teşekkür ederiz. 

Sel Sonrası yapılacak olan dikkat edilmesi gerekenler;

Sel sonrasında başınıza gelecek en kötü olay yeni bir afetin meydana gelmesidir.

– Sel sonrasında ikinci afet olarak yangınlar çıkabilir. Evinizdeki gazı ve elektriği mutlaka kontrol edin. Herhangi bir gaz sıkıntısı veya su altında kalmış elektronik bir eşya ciddi zararlar görmenize neden olabilir.

-Sel sırasında evinizde bulunan gıdaların hepsini çöpe atın. Konserveler de dahil olmak üzere sel suyu altında kalmış hiçbir gıdayı kesinlikle tüketmeyin.

-Yetkililerden lağım çukurlarını ve atık su sistemlerini kontrol etmelerini isteyin.

-Mikroplu suların sağlığınıza zarar vermemesi için gerekli kontrollerin yapılması şart.

-Sel sırasında binaya yılan ve benzeri hayvanlar girebilir. Bunlara karşı da dikkatli olarak binayı ve evin içini kontrol ettikten sonra mutlaka ilaçlama yaptırın.

-Sel suları ayrıca kanalizasyon suyu ve zehirli kimyasal maddeler içerebilir. O nedenle çocuklarımızın sel suları ile oynamasına müsaade etmeyelim.

-Yerel idare ya da Bilirkişilerden eve dönün çağrısı gelmediği sürece evlerinize dönmeyin.

-Daireye girmeden önce ilk olarak binada hasar tespiti yapılması gerekiyor. Binalar kontrol edilirken mutlaka su geçirmez ayakkabılar giymeli ve pille çalışan el feneri kullanmalısınız.

-Eğer evinize sigorta yaptırdıysanız sigortadan zararlarınızı karşılayabilmek için evin içinde zarar gören yerleri fotoğraflayın.

-İl ya da ilçelerde oluşacak olan sel afet birimlerine zarar tespit tutanakları ile bildirimde bulununuz.

İnşallah bu son olur bir daha böyle afetler yaşamayız. Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerimizden eksilmesin. Sevgi ve saygılarımızla…

 

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği

İl Başkanı Musa Kıranlı

KIRANLI”SEL’e karşı alınabilecek önlemler”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi