İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Köşkerlik Bitiyor

Köşkerlik Bitiyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VİDEO HABER

4

 

Köşker sözcüğü dilimize Farsça’dan girmiştir. Aslı “kevsger” olan bu sözcük değişime uğrayarak önce “koşkar”a daha sonra da “köşker”e dönüşmüştür. Anlamı, yemeni dikicisi, ayakkabı tamircisidir.

Köşkerlik önemli el zanaatlarındandır. İnsan giyim kuşam eşyalarından, hayvan koşumlarına kadar çeşitli sahalarda yaygın bir kullanımı vardır. Bunlar; pabuçlar, çizmeler, postallar, çarıklar, terlikler, ayakkabı türündendir.

Bir dönemin en önemli meslekleri arasında olan köşkerlik, ne yazık ki teknoloji karşısında yenilerek, birçok güzel ve soylu meslek gibi yavaş yavaş tarihe karışıyor. Ömürlerinin önemli bir kısmını köşkerliğe adayan son köşkerler ise günümüzde adeta kan ağlıyor.

Çakır Medya\Ünye Net Haber Ailesi olarak, Ünye’de bulunan son köşkerlerden birtanesi olan Kemal Demirci ile gerçekleştirmiş olduğumuz röportaj doğrultusunda, Kemal Demirci; bu mesleğin kendisine babadan geçtiğini ve yaklaşık 45 yıldır icra ettiğini söylerken, eskiden ayakkabı tamir ustalarının daha çok olduğunu ve artık fabrikasyon ayakkabı imalatıyla da tamir işlerinin azaldığını, bu meslekteki önemli ustaların piyasadan çekilerek mesleklerini bıraktığına şahit olduğunu dile getirdi.

 

Ayakkabı Tamircisi(Köşker) Kemal DEMİRCİ;

”Baktığınız zaman piyasada eskisi gibi ayakkabı tamircisi kalmadı. Bizde baba mesleği olduğu için ağabeyim ve ben bu mesleği devam ettirdik ve bizim gibi en fazla 2 – 3 kişi daha bu şekilde devam ediyor. Bizlerde unumuzu eleyip eleğimizi astıktan sonra artık bu mesleği icra edecek hiç kimse olmaz diye düşünüyorum. Çünkü ayakkabı tamirciliği ya da özel ayakkabı dikimi ustası olmaya artık pek sıcak bakılmıyor. Kısacası bizler bu mesleğin son askerleriyiz.” dedi.

Her ne kadar bu meslek artık çok fazla icra edilmiyor olsa da işlerin beklentinin üstünde olduğunu dile getiren Kemal Demirci; ”İnsanlar artık mağazalardan pahallı ayakkabılar alıyor. Zamanla bu ayakkabıların herhangi bir yerinde onarım gerektirecek yırtıklar ya da sökükler oluyor. Vatandaşlarda pahallı olduğu için küçük bir yırtıkta ayakkabıyı komple atmak yerine bizlere getiriyorlar. Tabi aynı zamanda işlerin iyi olmasının sebeplerinden birtanesi de bu mesleği çok fazla icra eden birilerinin olmasından kaynaklanıyor.

Eskiye nazaran ”Özel ayakkabı” diktirmek isteyenlerin sayısı yok denecek kadar az 

Akabinde ise vatandaşların eskiye nazaran özel ayakkabı dikiminden tamamen uzaklaştığını dile getiren Kemal Demirci; ”Önceki yıllarda vatandaşlar kendi ayak şekillerine göre ve kullanışlı ayakkabılar diktirirdi. Baktığınız zaman bu şekilde el emeği göz nuru dikilmiş ayakkabıların ayrı bir havası olurdu. Fakat şuan ise vatandaşlar özel dikim ayakkabılardan tamamen vazgeçmiş durumda ve bu şekilde ayakkabı diktirenler de yok denecek kadar az sayıda.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Ayak sağlığınız için gerçek deriden yapılmış ayakkabılar giyin 

Aslına bakarsanız özel dikilen ayakkabılar, fabrika dikimi ayakkabılara nazaran son derece daha rahat ve daha sağlıklı diyerek sözlerine devam eden Kemal Demirci; son zamanlarda insanların ayaklarında deri hastalıkları çok sık görülmeye başladı. Bunun en büyük sebebi giyilen ayakkabılardır. Piyasada çok kalitesiz ayakkabılar satılmakta, özellikle Çin malı malzemeden yapılmış ve bu ayakkabının içerisinde bulunan ayaklarda bir süre sonra çeşitli hastalıklar görülür. Fakat el emeği göz nuru dikilen özel ayakkabılar tamamen orjinal deriden yapılmakla beraber vatandaşın ayak yapısına göre tasarlanmaktadır.” şeklinde açıklamalarda bulunarak vatandaşların sağlığı açısından kesinlikle deri ayakkabılar giymesini tavsiye etti.

 

yunus_emre-21-214x300 11880452_10206112125875537_6623436389229999736_n img288

Köşkerlik Bitiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi