METROPOLHABER
Prof. Dr. Mustafa Köylü, “Avrupalılar, Amerikalılar bize ahlak dersi vermeye kalkışmasınlar. O dönen çarklar arasında, fabrikada yüzlerce kadın doğum yaptı ve çoğunun çocukları öldü. Kapitalist sistem senin çocuğuna bakmaz. Ucuz işçilik ve sorunsuz bir eleman ister. Biz bunu çok iyi biliyoruz” dedi.
Ünye Müftülüğü bünyesinde faaliyet gösteren Aile ve Dini Rehberlik Büro Koordinatörlüğü tarafından “Değişen Dünyada Değişen Aile Yapısı” konulu seminer düzenlendi. Konferansa Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Köylü, Ünye Müftüsü Vedat Başsan, imamlar, müftülük personelleri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruş, İstiklal Marşı ve Ünye Döşemedibi Camii İmamı Süleyman Şimşek’in Kur’an tilavetinin ardından açılış konuşması yapan Aile ve Dini Rehberlik Büro Koordinatörü Hatice Şahin, düzenlenen programın amacını belirterek “Aile ve Dini Rehberlik olarak amacımız, dini sağlam temelleri olan aileler kurmak, aileleri yaşatmak ve zor zamanlarında ailelerin yanında olmaktır. Hızla değişen dünyada her şey değiştiği gibi ailede değişmektedir. Aile sıradan bir kurum değil. Aile hayata gözlerini açtığı anda bireyi sarıp sarmalayan, koruyan bir kurumdur. Bir aile içinde gözlerimizi açmak, yeni bir aile kurmak, yeni bir emanet zincirine halka olmak demektir. Bir imtihandır aslında aile. Aile bütünlüğünün korunması ona değer vermekle, zaman geçirmekle, korumakla olur” diye konuştu.
“AİLE KONUSUNDA TÜRKİYE OLARAK ÇOK CİDDİ SORUNLAR YAŞIYORUZ”
Konferansa konuşmacı olarak katılan OMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Köylü ise konuşmasında “Öncelikle Ünye’nin bu tür konferanslara ilgisi çok büyük ve bundan dolayı teşekkür ederim. Amacım burada karamsar bir tablo çizmek değil ama aile konusunda Türkiye olarak çok ciddi sorunlar yaşıyoruz ve maalesef yaşamaya devam edeceğiz gibi görünüyor. Dünya er veya geç ama mutlaka bir gün açık hava tımarhanesine dönüşecektir. İslam ülkeleri zannetmesinler ki bir onlaradır uğrayacak. Avrupalılar çok belli etmiyorlar ama içten içe çöküyorlar. ABD’de 2,5 milyon insan hapishanelerde çürüyor. Nasıl ki bilimsel ve teknolojik gelişmeler bizi bilgilendirmiyorsa, yaşanan olaylarda Zaman farkıyla yine bizi etkiliyor. Bugün psikoloji kitaplarına baktığınızda ‘çocuğunuzu şöyle yetiştirin, böyle yetiştirin’ diye yazıyor. Hepsi yalan, zaten bu noktaya da bu yüzden geldik. Kendi çocuklarımızı yetiştirirken çok zorlandığımız durumlar oluyor. Dünyada eşi benzeri olmayan bir kaç şey vardır. Ailenin, anne sütünü bir alternatifi yoktur. Çocuklarımızı bize yaradan, göz nurumuz olarak nitelendiriyor. Annelerimiz evlat yetiştirirken farklı bir yaklaşımları var. Bir gün hanım evde çocuğa atlet giydirirsen ters giydirdiğini gördüm. Dedim hanım görmüyor musun? Hanım atletin dikiş yerleri iz yapmasın çocukta diye ters giydiriyormuş. Kırk yıl düşünsem aklıma gelmez. İşte annelerin farkı burada” şeklinde konuştu.
“KADINLARIN İŞ HAYATINA ATILMASI, DÖNÜM NOKTASI OLDU”
Avrupa’nın ve Amerika’nın Müslümanlara ahlak dersi vermemesi gerektiğini de belirten Mustafa Köylü “18. asırdan itibaren kapitalizmin, sonrasında fabrikaların icadı, özellikle kadınların iş hayatına atılmasından sonra bir dönüm noktası oldu. Fakat kapitalist sisteme göre en iyi çalışan kimdir? En sorunsuz olan insandır ve maalesef kadınlar son 200 senedir dünyanın her tarafında sömürülüyor. Bize Avrupalılar, Amerikalılar ahlak dersi vermeye kalkışmasınlar. O dönen çarklar arasında, fabrikada yüzlerce kadın doğum yaptı ve çoğunun çocukları öldü. Kapitalist sistem senin çocuğuna bakmaz. Ucuz işçilik ve sorunsuz bir eleman ister. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Sanayileşme, endüstrileşme, teknolojikleşme, şehirleşme, aile hayatı, cinsel devrim, evlilik dışı beraberlikler aile yapısını bozdu” ifadelerini kullandı.