Ünye’nin tarihi kimlik dokusu ve turizmi açısından lokomotif olan Kültür Yolu projesinde çalışmalar devam ediyor.
Kültür yolu projesi kapsamında dış cephe ve sokak sağlıklaştırmalarının yanı sıra, güzergahta yer alan tarihi mekanların bilgilendirme Levhalarındaki bilgi notları, düzenlenen Tabela Çalıştayıyla görüşüldü.
Ünye Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü ve Yerel tarihçilerinin bir araya geldiği toplantıda 21 ayrı noktada yer alan tarihi eserlerin bilgilendirme levhalarında yer alacak bilgi notları önerileri kayda alındı.
Kültürel varlıkların gün yüzüne çıkarılmasıyla ilgili çalışma başlattıklarını belirten Ünye Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Sibel Cerrahoğlu: “Bunun sonucunda da bazı ihtiyaçlar doğdu, gayri ihtiyari. Kültür yolu projesinde şuana kadar oldukça hızlı ve iyi bir şekilde yol aldığımızı varsayıyoruz. Her türlü çalışmayı yaparken birçok kez sizlerle telefon görüşmeleri ve birebir görüşmeler yaparak bu konuda desteğinizi ve yardımınızı aldık. Şuanda da kültür yolunda valiliğin desteğiyle tekrar bir ihale sonucunda hem zeminde, hem cephelerde bir bütünlük sağlayarak kültür yolu projemizi biraz daha hızlandırmış olacağız. Tabi bu projeler kapsamında bazı ihtiyaçlar doğuyor, bu da bilgilendirme levhalarının eksikliği, bunları da sizler gibi kültüre, tarihe gönül vermiş Ünye’nin aydınlarıyla bir sonuca ulaşalım istiyoruz. Bu anlamda sizin desteğinizle bu programı organize ettik. Eksiklerimiz varsa özellikle, bilgilendirme levhalarında yer almasını istediğiniz bir şey varsa bunları da göz önünde bulundurarak toplantı sonrasında bir rapor hazırlayacağız. Bunları da sizinle paylaşacağız ve bu şekilde bilgilendirme levhalarımızı oluşturmuş olacağız” dedi.
Ünye Belediyesince düzenlenen çalıştayda Kültür Yolu Projesi kapsamında 21 ayrı noktada yer alan kültürel varlıkların tanıtım ve bilgilendirme levhalarına ilişkin alınan kararlar şu şekilde:
Yalı Kilisesi
Kültür Yolu çalıştayının ilk görüşülen konuları arasında yer alan Yalı Kilisesi bilgilendirme tabelasına Meryem Ana Panagia yazılması önerildi. Aynı zamanda bilgilendirme yazısını nereye, nasıl koyulacağı ve boyutlarıyla ilgili çalışmaların yapılması da kiliseyle ilgili görüşülen öneriler arasında.
Hüsrev Yürür Konağı
Konağın Çerkez Prens Ahmet Efendi tarafından bölgenin ilk akşam sanat okullarından biri olarak kullanılması bilgisinin bilgi notları arasına eklenmesi önerildi. Toplantıda bilgilendirme levhalarının yanı sıra tanıtım broşürlerinin de kullanılması alınan kararlar arasında.
Sebile Hanım Konağı
Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan Sebile Hanım Konağının kim tarafından yapıldığının düzeltilmesi önerisi yapılırken, Sebile hanım konağının orijinal ismi de tarihçiler tarafından tartışıldı. Bilgilendirme notuna ARTUR Konağının, satın alındıktan sonra Sebile Hanım Konağı olarak ismi değiştirilmiştir ibaresinin eklenmesi istendi.
Paşa Bahçe Konağı
Toplantıda Paşa Bahçe Konağıyla ilgili tapu kayıtlarının incelenmesi tarihçiler tarafından gündeme getirildi. Tapu kayıtları incelendikten sonra konak ilgili detaylı bilgilerin proje kapsamında düzenlenecek bilgilendirme tabelalarına eklenmesi önerildi.
Saray Hamamı
Saray hamamıyla ilgili tanıtım broşürleri ve bilgilendirme broşürleri yapılması önerisi katılımcılar tarafından görüşe sunuldu.
Saray Cami
Camiyi yaptıran Hacı Ahmet’in ve cami içerisinde yer alan 13 mezarın restorasyon sırasında söküldüğü düzenlenen toplantıda sunulan dipnotlar arasında yer alırken, mezarların ve taşlarının tekrar cami avlusuna getirmesiyle ilgili öneri sunuldu. Mezarların sembol olarak cami avlusunda yer alması görüşünün yanı sıra cami şadırvanının Osman Çataklının kızı adına yapılmış olmasının da bilgi notlarına eklenmesi görüşüldü.
Cumhuriyet Meydanı ve Tarihi Çınar
Cumhuriyet meydanında yer alan tarihi çınar ağacıyla ilgili Fatih Sultan Mehmet tarafından dikildiği rivayetinin araştırılması gerektiği savunulurken, ağacın korunması gerektiği ve tura gelen herkese gösterilmesi gerektiği savunuldu. Ağaçla ilgili yer alacak bilgilendirme notuna Çınar ibaresinin yanı sıra Ünye değimiyle ‘Gavak’ ağacı ibaresinin de eklenmesi önerildi. Aynı zamanda düzenlenen toplantıda ağaççın etrafının ve sur diplerindeki araç trafiğinin kaldırılıp, yaya trafiğine açılması da yapılan öneriler arasında yer aldı.
Orta Camii
Ünye belediyesi stratejik planlama müdürlüğü ve Ünye’nin tarih araştırma gurubu üyelerinin yer aldığı toplantıda Orta Cami’nin geçmiş dönemde Sadullah Bey medresesi uygulama cami olduğu belirtildi. Bir dönem ahşap olarak hizmet veren camiinin daha sonra taşa çevrildiği de verilen dip notlar arasında yer alırken, Orta Cami bilgilendirme levhasına Medrese Camii ibaresinin de konulması önerildi.
Sabri Kadı Konağı
Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan konağın bilgilendirme tabelasına, Çukur Zade Sabri Kadı Konağı olarak yazılıp adının değiştirilmesi yapılan öneriler arasında yerini aldı.
Çifte Hamam
Yerel tarihçilerin görüşlerini alındığı toplantıda Çifte Hamam ibaresinin yanına dip not olarak Medrese Hamamı ibaresinin de eklenmesi önerildi. Hamamın bulunduğu caddenin Sadullah Bey Medresesi Caddesi olarak değiştirilmesi yapılan öneriler arasında yerini alırken, Çifte Hamam’ın mimarisinin Mimar Sinan mimarisi olduğunun bilgilendirme broşürlerinde yer alması gerektiği yapılan öneriler arasında.
Kültür Yolu Projesinde yer alan Kefeli Han, Orta Çarşı, Ünye Kalesi, Ayanikola Kilisesi, Galabuzu ve Burun Ucu Adası gibi birçok nokta, düzenlenen çalıştay kapsamında kültürel miras alanlarının bilgilendirme levhaları şekillenecek.
Ünye Belediyesinin hazırladığı Küldür Yolu Projesi kapsamında Stratejik Planlama Müdürlüğünce düzenlenen çalıştay sonrası bir rapor hazırlanacağı ve raporun paylaşılarak bilgilendirme levhalarının oluşturtulacağı bilgisi verildi.