İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. KURUL UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRECEK

KURUL UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRECEK

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurul Kalesi kazı çalışmalarını değerlendiren Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, “İnşallah önümüzdeki günlerde Kurul Kalesi, UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’ne girecek. Böylece Kurul Kalesi daha cazip hale gelecek.” dedi.

Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, yaptığı açıklamada, Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Ordu Kurul Kalesi’nin, Doğu Karadeniz’in arkeolojik ve bilimsel anlamda ilk kazı alanı olduğunu söyledi. Kalede 2010 yılında başlayan kazıların, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ile Ordu Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle devam ettiğini belirten Toparlak, karşılarına çıkan mimari yapı açıldıkça içerisinden çok önemli eserlerin alınmaya başlandığını vurguladı.

Toparlak, 2016 yılındaki kazı sırasında yaklaşık bir metre boyunda mermerden yapılmış Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğunu anımsatarak “Sürdürülen çalışmalar neticesinde Kibele’nin partner parçaları da bulundu. Bu kale aynı zamanda askeri alan olarak da kullanılmış. Döneme ait savaş malzemeleri ve sikkeler bulduk. Bunlar üzerinden bölgenin, özellikle kalenin tarihi kodlamasına ulaştık. Bu manada kalenin 2 bin 300 yıllık tarihi olduğunu tespit ettik.” dedi.

Toparlak, alandan alınan kültür varlıklarının hepsini Ordu Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesine taşıdıklarını dile getirerek “Şu an da bir kısmı envanter, bir kısmı da etüt edilmek üzere temizlik işlemleri yapılıyor. Envantere geçecek eserlerin hepsi müzenin teşhir salonuna geçirilecek.” ifadelerini kullandı.

‘DAHA ÖNEMLİ ESERLERİN GELEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Toparlak, kış döneminde çalışma alanlarının branda ile örtülerek kapalı alan oluşturulduğunu, hava koşullarına bakılmaksızın çalışmalara ara vermeden devam etmeyi planladıkları bilgisini paylaştı.

Arkeolojik kazının tarihi açıdan öneme sahip olduğunu da vurgulayan Toparlak, şu değerlendirmede bulundu: “Burası, Karadeniz’de arkeolojik anlamda çok önemli bir merkez haline geldi. İnşallah önümüzdeki günlerde Kurul Kalesi, UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’ne girecek. Bu anlamda daha cazip hale gelecek. Böyle olunca Ordu ve Karadeniz Bölgesi’nde, çok önemli bir destinasyon ortaya çıkmış olacak. Kazılar uzun yıllar devam edecek çünkü oradan hem dinsel hem arkeolojik anlamda çok daha önemli eserlerin gelebileceğini düşünüyoruz.”

Toparlak, Ordu Kurul Kalesi’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınması için çalışma başlatıldığını, listeye girilmesi halinde kalenin marka değerinin daha da yükseleceğini sözlerine ekledi.

KURUL UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRECEK
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi