Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı Musa Kıranlı Ünye Limanı hakkında basın açıklaması yaptı. Yapmış olduğu açıklamada Kıranlı;
“Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ve Ordu ve Sanayici İşadamları Derneği temsilcilerinin Ünye’de ufak bir müdahale ile daha da geliştirilerek, uluslararası olacak bir limana sahipken ÜNYE LİMANI Hakkında kendilerince haklı ancak ilçemiz için talihsiz bir açıklamadır. Büyükşehir olmanın getirdiği bazı sıkıntıları henüz aşamamışken, bütünşehir olma yolunda böyle bir çalışma içerisine girmeleri bir bütünleşmekten ziyade bir ayrışmadır. Ordu STK lar ve Büyükşehir Belediye Başkanımız bu yanlış anlaşılmaya ile ilgili gerekli açıklamayı yapmalı, çok daha fazla ileriye gitmeden nye kamu oyu rahatlatılmalıdır.
Sivil Toplum Kuruluşlarının Kentin sorunlarını çözme noktasında bir araya gelmeleri etkili olmaktadır.
İlçemizdeki siyasi parti temsilcileri ile beraberinde ÜTSO, Ünsiyad, Ünişad v.b. sivil toplum kuruluş ve temsilcilerinin açıklamalarına Ünye Fen Adamları Derneği olarak destek veriyor tüm sivil toplum kuruluşlarını birlikte olmaya davet ediyoruz.
Liman şehri olmak; etrafta yapılacak yatırımlar demektir. Oto yollar, tren hatları v.b. önemli ticaret merkezi olmaktır. Liman şehri olmak; daha kolay ulaşılır, daha kolay yaşamlar, daha çok ticaret yapılır şehir olmaktır. Liman şehri olmak; istihdamın artması, ekonomiye katkıdır.
ÜNYE İlçemiz Büyükşehir Ordumuzun batıdan girişi ilk kapısı aynası olup, her anlamda gelişmiş bir şehir olma yolunda büyük ve emin adımlar atmaktadır. Aksi durumda, sessiz, tepkisiz kaldığımızda elimizdeki önemli değerler bir bir ilçemizden, ilçemiz idaresinden alınarak yatırımlar yapılmaz, yapılanları da elimizden alırlar. Ordunun en büyük marka şehir olma yolundaki hedeflerimizden şaşar, sakin küçük bir kasaba oluruz.
ÜNYEMİZİN HER ALANDA GELİŞİMİ İÇİN GÖSTERDİĞİ BİRLİK BERABERLİĞİN DEVAMI VE BU KONUDAKİ İSTİKRAR ÇOK ÖNEMLİDİR. BİZLER ŞEHRİMİZİN GELİŞMESİ, DAHA İLERİ GİTMESİ İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVLERİ YAPMA GAYRETİ İÇİNDEYİZ.
”Ünye Limanı ilçemiz için büyük öneme sahip, Gelecek için gelişmeye büyümeye açık bir limandır.”
Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen liman olarak sıkıntılar yaşıyoruz.
Bölgenin Türkiye tarihinin en eski İpekyolu Ünye Niksar Karayolu’dur. Ünye Niksar karayolunda iç Anadolu’ya bağlantı olan yol Ünye Limanı’nı besleyecektir. Ünye Limanı, yüz elli metre rıhtım uzunluğu bulunan; yedi metre derinliğe sahip 7 tona kadar olan gemileri barındırabilen bir limandır.
Bağlantı yollarının yanı sıra Ordu Milletvekilimiz, Başbakan yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş’unda açıkladığı gibi demir yollarının ve karayolu bağlantılarının buraya ulaşmasıyla Ünye Limanı’nın, hem Ünye’ye hem de Ordu’ya gerçekten ekonomik katkıları olacaktır.
Bakınız; 1992 yılında hizmete giren ve 7 bin tonluk gemilerin giriş ve çıkış yapabildiği Ünye Limanı’nın 2014 yılı faaliyetlerinden bahsedelim;
“2014 yılı içinde limana 476 gemi giriş ve çıkış yaparken, 1 milyon 320 bin 793 ton yükleme ve boşaltma yapılmış. Yıl içinde taş kömürü, pirit külü, kereste, odun, makine ve tomruk ithalatı gerçekleşirken Ünye Limanı’ndan, çimento, klinker, sunta, bentonit, magnezit ve mobilya ihracatı gerçekleşmiştir.
Ünye Limanı’ndan en çok ihracat ve ithalat yapılan ülke Rusya olurken, ikinci sırada Hollanda yer almaktadır. Ünye Limanı’ndan yapılan ithalat rakamı 40 milyon 78 dolar, ihracat ise 41 milyon 980 dolar’dır.
Biz Ünyeliler olarak Liman’ın önemini bilmez isek, şehrimize sahip çıkmaz isek, görmez isek, Ordudaki sivil toplum kuruluşlarının gözü limana da olur. Çoğu değerlerimizde olduğu gibi Limanımızı da sahiplenirler.
Şehirde Liman olması, o ilin ya da ilçenin ekonomisi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Orada ticaret hacmini de büyüktür.
İlçemizde Tarım (Fındık) dışında en büyük sanayi kuruluşu Ünye Çimento Fabrikasıdır. Bu denli öneme sahip olan Ünye limanı beklenen canlılığa bir türlü kavuşturulamamıştır. İçerisinde kurulan Ünye Tersanesi sayesinde gemi onarım ve yapım çalışmalarıyla daha aktif bir rol üstlenmiştir.
Pek çok ilden fazla katma değer üreten, Liman, sanayi, havacılık, turizm, üniversite şehri olan İlçemizin hak ettiği yere geleceğine inanıyorum.
Ünye Limanı, burada hem istihdamı artıracak hem de sanayi ve ticaretin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Liman ilçemizin sanayisine ve ticaretine büyük katkı sağlayacak ve bölgenin lokomotifi olacaktır.
Ordudaki sivil toplum kuruluş temsilcileri, ilçemizde bulunan yatırımlara değil, ordu da ne yapılabilir göç nasıl önlenir onu araştırsınlar. Ünye limanının bölgede Samsun ve Trabzon limanlarından sonra en rantabıl ve verimli hale nasıl getirilir ona baksınlar.
Ünye olarak bugüne kadarki yöneticilerimizin ilçemize kazandırdıkları yatırımlar için ayrım yapmaksızın kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Ünyeli olarak bu yatırımlara sahip çıkmalıyız. Orduluyuz amma Ünye sevdamızdan da vazgeçmemizi kimse beklemesin.
AYRIŞMAK İÇİN DEĞİL BÜTÜNLEŞMEK İÇİN BÜYÜKŞEHİRDEN ZİYADE BÜTÜNŞEHİR OLMAK İÇİN ÇABA GÖSTERELİM. İŞLERİ ZORLAŞTIRMAK İÇİN BİRBİRİMİZİ KIRMAK İÇİN DEĞİL, İŞLERİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN MUHALEFET ETMEK YERİNE ELEŞTİRMEK YERİNE ŞEHRİMİZİN ÇEŞİTLİ KONULARINA ORTAK AKILLA ÇÖZÜMLER ÜRETEBİLECEĞİMİZ TOPLANTILARLA KENTİMİZ İÇİN BİR VE BERABER DURUŞUMUZU GÖSTERELİM. DOĞDUĞUN MEMLEKETİNE VE BİRLİKTE YAŞADIĞIN TOPLUMA HİZMET ETMEK MEDENİ İNSAN OLMANIN BİR GÖSTERGESİDİR. TÜM SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI, ESNAFLAR, MESLEK KURULUŞLARI OLARAK İLÇEMİZE VE İLÇEMİZDEKİ YATIRIMLARA SAHİP ÇIKALIM.” dedi.