İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. ODÜ’DE ‘BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI’ AÇILDI

ODÜ’DE ‘BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI’ AÇILDI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

METROPOLHABER

ODÜ’DE ‘BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI’ AÇILDI

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi’nde ‘Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı’ açıldı.

Proje yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Kara’nın yaptığı ve 3 yıl sürecek ‘Ferula Lycia Boiss ve Achillea Gypsicola Türlerinde Kallus Kültürü ile Sekonder Metabolit Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi’ isimli TÜBİTAK projesi kapsamında açılan laboratuar önemli bir boşluğu dolduracak.
Laboratuvar hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Kara, doğal floradan toplanan tohumlardan laboratuvar ortamında bitkiler geliştirileceğini, bu bitkilerin çok çeşitli stres şartlarına maruz bırakılarak sekonder metabolit üretim potansiyellerinin belirleneceğini belirtti.
Kara, “Türkiye, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik göz önüne alındığında, tıbbi ve aromatik bitkiler açısından çok zengin bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, tıbbi aromatik bitkiler daha çok doğal floradan toplanmaktadır ve kültür şartlarında üretimi çok sınırlıdır. Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkilerin doğal floradan toplanıyor olması bu bitkilerde etkili olan kimyasal bileşiklerin istenilen kalite ve standartta olmasını engellemektedir. Oysa günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde doku kültürü teknikleri tıbbi ve aromatik bitkilerden sekonder metabolit üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bakımdan Doku Kültürü Laboratuvarı ülkemizin doğal zenginliklerinin ekonomik çıkarlara dönüştürülmesi açısından ve ayrıca üniversitemizdeki genç araştırmacılar için çok önemli bir işlev görecektir” dedi.

SEKONDER METABOLİT NEDİR?
Sekonder metabolitler; bitkiler tarafından üretilen ve günümüzde birçok sektörde ham madde olarak kullanılan bitkinin temel yaşamsal işlevleri ile doğrudan ilişkisi olmayan, buna karşılık en az bitkinin yaşamsal işlevleri ile doğrudan ilişkili primer metabolitler (protein, yağ, karbonhidrat) kadar önemli olan kimyasal maddelerdir.

ODÜ’DE ‘BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI’ AÇILDI
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi