Adalet Bakanlığı 173 mahkemede daha e-duruşma sistemini uygulamaya başladı. Böylece 15 Eylül’de başlayan e-duruşma toplamda içinde Ordu’nun da olduğu 30 ildeki 260 mahkemede uygulanabilir hale geldi.
Adalet Bakanlığı yargı reformu kapsamında hayata geçirdiği e-duruşmanın kapsamını genişletiyor. Bilindiği gibi e-duruşma, avukatların duruşmalara bulundukları yerlerden video konferansla katılmalarını sağlayan görüntülü bir sistem. Adalet Bakanlığı mühendisleri tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen e-duruşma, 15 Eylül 2020’den bu yana başarı ile uygulanıyor.
NASIL YAPILIYOR?
Zaman ve emek tasarrufu sağlayan uygulamada ilk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portal’dan duruşma sorgula menüsü aracılığı ile gerekçesini de yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hâkimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardından avukatların elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılıyor. Avukatların bilgileri ve fotoğrafı mahkeme hâkimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardından mahkemenin sistemi aktif hale getirmesi ile birlikte e-duruşma başlıyor.
NASIL BAĞLANILIYOR?
Sistem; hâkim, savcı ve avukat ile personel için zaman ve emek tasarrufu sağlıyor. Yargı hizmetlerinde kullanılan SEGBİS sistemi, kurulum amacına uygun olarak sadece cihazın bulunduğu adliye ve ceza infaz kurumlarında kullanılabiliyor. E-duruşma sisteminde ise mahkemelere bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akıllı cihazlardan bağlanabiliyor.