İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. “ORGAN BAĞIŞINDA GERİ KALDIK”

“ORGAN BAĞIŞINDA GERİ KALDIK”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“22 BİN 103 HASTA BÖBREK, 2 BİN 284 HASTA KARACİĞER NAKLİ BEKLİYOR”

Yağlı_Açıklaması_`Organ_Bağışında_Geri_Kaldık`

“ORGAN BAĞIŞINDA BATI’DAN GERİ KALDIK. BİZ DE 3 BEYİN ÖLÜMÜNDEN 1’İNDE ORGAN BAĞIŞLANIRKEN BU ORAN BATI’DA YÜZDE 80’DİR”

“TÜRKİYE’DE HALEN 22 BİN 103 HASTA BÖBREK, 2 BİN 284 HASTA KARACİĞER NAKLİ İÇİN ORGAN BEKLİYOR”

Medical Park Ordu Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Mithat Yağlı, yapılan tüm aydınlatıcı ve teşvik edici çalışmalara rağmen organ bağışı konusunda yeterli sayıya ulaşılamadığını belirtti. Yağlı, Türkiye’de 22 bin 103 hastanın böbrek, 2 bin 284 hastanın ise karaciğer nakli için beklediğini söyledi.
Dr. Mithat Yağlı, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine ‘organ bağışı’ konusunda bir konferans verdi. Günümüzde organ bağışı konusunda hayli yol alınsa da yeterli olmadığını vurgulayan Dr. Yağlı, böbrek yetmezliğinin en başarılı tedavi yönteminin böbrek nakli olduğunu ancak bağış sayısının yeterli olmaması nedeniyle istenilen sonucun alınamadığını kaydetti. Yağlı, kronik karaciğer hastalığının yani sirozun da tek tedavisi olan karaciğer naklinde de aynı sorunların yaşandığını vurguladı.

3 BEYİN ÖLÜMÜNDEN 1’İNDE ORGAN BAĞIŞLANIYOR
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2015 yılı içerisinde bin 473 beyin ölümü gerçekleşen vakadan ancak sadece 350’sinin ailesinden organ bağışı için izin alınabildiğini bildiren Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Mithat Yağlı, “Şu an böbrek nakli bekleme listesinde 22 bin 103, karaciğer nakli bekleme listesinde 2 bin 184 hasta bulunmaktadır. 2015 yılında toplam 2 bin 371 böbrek nakli, 885 karaciğer nakli gerçekleştirildi. Diyalize giren hasta sayısı ise 60 bin 529 . Yani toplam diyaliz hastalarının yüzde 63’üne tekabül eden 38 bin 426 diyaliz hastası nakil istemiyor” dedi.

BATI ÜLKELERİNDE ORGAN BAĞIŞI YÜZDE 80
Türk Nefroloji Derneği’nin verilerine göre Türkiye’de yapılan böbrek nakillerinin ancak 3’te 1’inin kadavra kaynaklı, bu oranın Batı ülkelerinde ise yaklaşık yüzde 80 olduğunu dile getiren Dr. Yağlı, “Bunun nedeni ülkemizde organ bağışlarının henüz istenilen seviyeye ulaşamamasıdır” diye konuştu.
Gerek canlı vericiden, gerekse kadavradan yapılan başarılı böbrek nakillerinde diyaliz tedavilerinde olduğu gibi böbrek fonksiyonlarından bazıları değil, tamamı yerine getirildiğini kaydeden Dr. Yağlı, “Ülkemizde en sık karaciğer hastalığı nedeni hepatit B virüsüdür. Karaciğer nakli genel cerrahinin en büyük ameliyatı olarak sayılabilecek bir ameliyattır. Karaciğer nakli de böbrek nakli gibi hem canlıdan hem de kadavradan yapılabilmektedir” bilgisini verdi.

yunus_emre-21-214x30044 img288

“ORGAN BAĞIŞINDA GERİ KALDIK”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi