Betonart ve Oyak Çimento iş birliği ile yapılan 14. Betonart Yaz Okulu’nu Ünye Çimento’nun ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Burada Türkiye’nin farklı yerinden ve farklı üniversitelerden gelen ve eğitimini tamamlamak üzere olan 20 mimarlık öğrencisi 1 hafta boyunca tasarımlar yaparak bu tasarımları bire bir uyguluyorlar.
Konu ile ilgili açıklama yapan Betonart Möderatörü Başak Özden, yapılan etkinlik hakkında şunları söyledi; “Betonart ve Oyak Çimento iş birliği ile yapılan 14. Betonart Yaz Okulu’nu Ünye Çimento’nun ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Burada Türkiye’nin farklı yerinden ve farklı üniversitelerden gelen ve eğitimini tamamlamak üzere olan 20 mimarlık öğrencisi 1 hafta boyunca tasarımlar yaptık ve bu tasarımları şimdi birebir uyguluyoruz”dedi.
Özden, yaptıkları proje hakkında şunları söyledi; Yaptığımız iş Ünye’ye uygun olabilecek kent mobilyaları alternatifleri yaptık. Sonuç olarak önümüze üç proje çıktı. Üç proje için modeleme yaptık. Şuanda kalıplarını çakıyoruz. Ardınan beton dökülecek. Cumartesi günü de kullanıma hazır olacak”dedi.
Özden, çalışmaların nasıl geçtiği ile ilgili ise şunları söyleyerek sözlerini noktaladı; “Çalışmalar çok verimli geçiyor. Ünye Çimento bizi çok iyi ağırladı. Sağolsun yöneticiler dışında ustalarda üretimin hızlanması için ellerinden geleni yaptılar. Gayet iyi bir tempoda çalışıyoruz. Öğrencilere referans olarak Atatürk Parkı’nı gösterdik. Yerel kriterleri göz önünde bulundurarak, birebir ilişki kurmak boyutuna ddeğil daha soyut boyuttadır. Ama sonuçta bunlar Ünye için oluşturulmuş kent objeleri oldular”dedi.
Betonart Möderatörü Seçil Yaylalı, ise proje hakkında şunları söyledi; “Aslında yapılan çalışmalar hep moderatörler eşliğinde oluyor. Ama burada daha çok istenilen şeyin öğrencilerin kendi kendilerine bir şeyleri keşfetmeleridir. Biz onlara destek kuvvet gibiyiz. Onları birebir yönlendirmeden çok onların kararlarını ilerletmek için onlara yardımcı oluyoruz. Bu üretim süreçlerinde de ustalardan çok öğrencilerin çalışması, ustalarında aynen bizim gibi onlara moderatörlük yapması isteniyor. Ustalar bir kere gösteriyor. Geri kalanı öğrenciler kendisi yapıyor. Tasarım zaten hep yapmaya alışık oldukları şey. Buradaki öğrencilerin coğu 4. sınfı öğrencisidir. O yüzden artık seneye okullarını bitirip çoğu meslek hayatına atılacak. Hep tasarımı iki günde sıfırdan ürettiler. Üstelik 3 veya 4 tasarım fikri üretildi. Onların hemen hepsini de biz burada yapmaya çalışıyoruz”dedi.
Yaylacı, bu proje için seçilen öğrencilerin seçilme aşaması hakkında ise şunları söyledi; “Bir başvuru süreci var. Bu süreçte öğrenciler bir takım formlar doldurarak Betonart’a gönderiyorlar. Belli seçim kriterleri var. Onları en iyi sağlayan öğrenciler seçiliyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinden öğrenciler toplanmaya çalışılıyor. Farklı üniversitelerde çalışan moderatörlerde bir araya geliyor. Yani hem öğrenciler hem de moderatörler Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelmiş oluyor”dedi.
Yaylalı, sözlerini şöyle noktaladı; “Bu yapılan çalışmalar için Cumartesi günü bir lansman yapılacak. Hem Oyak Çimento yöneticileri, hem biz, hemde belediyeden yöneticiler burada olacak. O açılıştan sonra bunun biraz da şehir bazına nasıl değerlendirileceği netleşir. Biz şuana bunu yapıp sergiliyoruz. Karar mekanizmasını yerel yöneticilere bırakıyoruz”dedi.