“Planlı yaşamak; hayattan zevk almanın, başarının, sağlıklı olmanın, mutluluğun kısacası sahip olmaya çalıştığımız birçok şeye ulaşmanın en önemli unsurudur”.
İnsanın planlı olması gereken zaman dilimi sadece okula gittiği veya çalıştığı zamanlar değildir. Planlı yaşamak süreklilik ister ki hedefimize bizi ulaştırabilsin. Verilen her ara yeniden başlamayı gerektirir. Yeniden başlamak da zaman, enerji ve konsantrasyon kaybına sebep olur.
Bu yüzden tatil anlayışımızı, tatillere bakış açımızı değiştirmeli tatilleri; okulu hatırlatan her şeyin bir kenara bırakıldığı, okullar açılıncaya kadar vaktimizin çoğunluğunu televizyonun, bilgisayarın, telefonun başında geçirdiğimiz, geceleri geç saatte yatıp sabahın en verimli saatlerini uykuda geçirdiğimiz zamanlar olarak görmemeli, bir önceki dönemin tekrarını yapmalı ve öğrendiklerimizi pekiştirmeliyiz.
Düzensiz ve plansız geçirdiğimiz tatil bizi keyfiliğe alıştıracağından, planlı olan şeyleri yapmakta zorlanacağımız gibi kendimizi toparlamakta da zorluklar yaşarız.
Okulların açık olduğu dönemde sadece akademik çalışmalar ön planda tutularak çocukların ihtiyacı olan diğer aktivitelerin aksatılması, teknolojik aletlerin ve bazı okul dışı etkinliklerin sınırlandırılması, bu sınırlandırmanın sebebi olarak derslerin ve sınavların gösterilmesi, çocukların tatile; “dersler ve sınavlar olmadığı için hayatlarının sınırlandırılmadığı, tüm teknolojik aletlerin kullanımının serbest olduğu bir zaman dilimi” olarak bakmalarını sağlar.
Nasıl Bir Tatil Planı?
Tatil elbette dinlenme ve soluk alma fırsatıdır ancak süreklilik adına okulla ilgili sorumluluklarımızı aksatmamalıyız.
Her öğrenci için aynı planlamayı yapmak doğru olmaz. Her öğrencinin kendi durumuna göre bir planlaması olmalıdır. Örneğin; arkadaşlarından geride olanlar, konu eksiği olanlar aradaki farkı kapatmak ve eksiklerini tamamlamak için zaman ayırabilirler.
Çalışma zamanı olarak; özellikle kahvaltı sonrası günlük ortalama 3 saat çalışma yeterli olabilir. Bu süre öğrencinin durumuna göre değişebilir.
Bu sürede konu tekrarı ve kitap okuma yapılabilir. Yeni konulara bakılabilir.
“EKRAN” bizi dinlendirmez daha fazla yorar. Bunun için ekran bağımlılığımızı gözden geçirmeli, izleme saati ve izlenecek şeylerde seçici ve sınırlı olmalıyız.
Verimli Tatiller…
Mustafa Kıran
Özel Dolunay Okulları
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen