Canik Veteriner Kliniği Sahibi Veteriner Hekim Ali Güngör, sokak hayvanlarını soğuktan korumak için neler yapılacağı hakkında gazetemize açıklamada bulundu. Özellikle kız aylarının sokak hayvanları için zor şartlar olduğunu belirten Veteriner Hekim Ali Güngör onları sevelim yeter ,seversek yardımda ederiz dedi.
Ali Güngör, sokak hayvanları hakkında şunları söyledi; “Bu sorunuza başlaman önce şunu söylemek istiyorum. Her canlının bir yaratılış sebebi vardır. Allahü Teâlâ her canlıya o canı verirken bir sebep neticesinde yaratmıştır. İnsan olarak bu hayvanların bir gaye ve amaç için yaratıldığını düşünüp, onlarında bizler gibi bir can taşıdığını ve onlarında bu dünyada yaşama hakkı olduğunu kabul etmek zorundayız. Sokak hayvanları çok sadık hayvanlardır. Hepsinin ayrı bir özelliği ve güzelliği vardır. Siz bu hayvanlara ne kadar sevecen ve sıcakkanlı davranırsanız o hayvanlardan inanın sevgi olarak karşılığını göreceksiniz. Siz hayvanları soğuktan ziyade sevgiden mahrum etmeyin. Onlara gücünüz yettiğince aç ise bir kap sıcak yemek vermeniz onu soğuk ve açlıktan koruyacaktır. Sokak hayvanları aç olmadığı sürece bir şekilde kendilerini ısıtıyorlar. İmkânı olan insanlar sokak hayvanlarını sahiplenir ise duygularında değişim olacaktır”dedi.
Ünyemizde Barınağımız Var. Ama Yeterli Olduğunu Düşünmüyorum
Güngör, Ünye’de barınağın olduğunu fakat bu barınağın yetersiz olduğunu belirterek şunları söyledi; “Hayvan barınakları her yere olmalı diye düşünüyorum. Ünyemizde barınağımız var. Ama yeterli olduğunu düşünmüyorum. Kazaya uğrayan çok hayvan var. Bu yüzden barınaklarda ameliyathaneler, kısırlaştırma gibi hizmet alanı olması gerekiyor. Şuanda sadece Ordu’da kısırlaştırma işlemi yapılıyor. Üremenin kontrol altına alınmamasından sokak hayvanlarının sayısı her geçen gün artıyor. Sokak hayvanlarına yerel yönetimler el atarsa belli bir yol kat edilebilir. Kısırlaştırma konusunda gerekli önlemlerin Ünye’de de alınacağını hususunda adım atılacağını düşünüyorum. Ayrıca sokak hayvanlarını bulaşıcı hastalıklardan olan kuduz hastalığına karşı mutlaka kuduz aşısı yapılmalıdır. Burada barınağımız var. Ama yeterli değil. Barınak aha büyütülebilir. İçerisinde de tedaviye yönelik bir bölüm olmalıdır. Yerel yönetimler barınaklarda olan hayvanların aç kalmaması için lokantalarda kalan artık yemekler belirli periyotlarda toplanarak barınağa bırakılabilir. Belediye personelleri lokantalarla irtibat içerisinde olup onları barınağa verilebilir diye düşünüyorum”dedi.