METROPOLHABER
ORDU ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN YAPILAN ARAŞTIRMADA, HAREKET EDEN EV TOZU AKARLARI MİKROSKOP YARDIMIYLA İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ
Ordu Üniversitesi, günlük yaşantımızda ev içi ortamda sıklıkla bulunan özellikle sıcak ve nemli ortamlarda çoğalan ev tozu akarları ile ilgili ilginç bir araştırmaya imza attı.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rana Akyazı tarafından yapılan araştırmada, ev tozu süpürgelerinin toz torbaları incelendi. Bir tozun içindeki hareket halinde olan toz akarların mikroskop yardımıyla büyütüldü. Toz içindeki eklem bacaklı akarların hareketleri izlendi. Ordu’da ilk olma özelliğine sahip bu çalışma sonucunda araştırmaya dahil olan evlerin tümünde ev tozu akarlarına rastlandı.
EVLERDE ALERJİK TOZ AKARI
Ordu Üniversitesi BAP (Bilimsel Araştırmalar Proje Birimi) tarafından desteklenen ‘Ordu İli Ev Tozu Akar Türlerinin ve Popülasyonlarının Belirlenmesi’ isimli proje kapsamında Ordu’daki 31 evden 100 toz örneği alındı. Araştırma kapsamına giren evlerden alınan örneklerin hepsinde alerjen etkiye sahip ev tozu akarları tespit edildi.
ORDU İKLİMİ TOZ AKARLARINA MÜSAİT
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rana Akyazı, Ordu’nun nemli ve ılıman iklim koşullarının ev tozu akar türleri açısından uygun özelliklere sahip olduğuna dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Rana Akyazı, evlerin bu akarlar için uygun ortamı oluşturduğunu belirterek halı, koltuk, yatak vb. yerlerde ve nemin çok olduğu bölgelerde yaşayan bu canlı türlerinin insan vücudundan dökülen deri tozlarıyla beslendiğini ve astıma yol açabileceğini ifade etti. Akyazı, bu canlıların, nem oranının yüzde 70-80, sıcaklığın da 25-27 derece olduğu yerlerde gelişip çoğalabildiğine dikkat çekerek, Ordu ilinde hakim olan nemli ve ılıman iklim koşullarının ev tozu akar türleri açısından uygun özelliklere sahip olduğuna dikkat çekti.