Ünye Elele Kültür, Sosyal, Araştırma Ve Spor Kulübü Derneği bünyesinde kurulan Kitap Kafe’nin açılışı bugün gerçekleşti.
Kaledere Mahallesi Çınarlık Caddesi Mehmet Akif Ersoy ortaokulu karşısındaki yeni binasında hizmetini sürdüren derneğin yeni kurulan kitap kafenin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ak Parti İl Başkanı Uğur Çelenk, Ak Parti İlçe Başkanı Hüseyin Tavlı, Elele Derneği Başkanı Adem Atik, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Dernek binası önünde açılış konuşmalarıyla başlayan program protokol tarafından kurdele kesilerek kitap kafede devam etti. Açılışta kız öğrenciler katılımcılara müzik dinletisi gerçekleştirdiler.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Ünye Elele Derneği Başkanı Adem Atik;
-Amacımız ihtiyaç sahibi ailelere ulaşıp, onların ihtiyaçlarına daha fazla merhem olabilmek
2014 yılında başlayan serüvenimiz, Ünye’deki gönüllü, vatanına, milletine, devletine hizmet etmek isteyen bizim gibi insanların bir araya gelmesiyle oluşmuş küçük bir dernekten, 4 yıl içerisinde Ünye halkının ve değerli devlet büyüklerimizin de desteğiyle bu noktalara kadar gelmiş olması çok mutluluk verici.
Bağımlılıkla mücadele olarak çıktığımız yoldaki farkındalık yaratıcı çalışmamız Milli Eğitim Müdürlüğümüze yapmış olduğumuz protokollerle, okullarda verdiğimiz farkındalık eğitimleri ile birçok alanda gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için mücadelemizi vermiş bulunmaktaydık. Fakat bu mücadele içerisinde gençlerin ve ailelerin sosyoekonomik düzeylerini değerlendirdiğimizde onlarında temel ihtiyaçlarından olan yemek olgularından aşevi ihtiyacını, 2015 yılında 30 kişiye yemek vermek suretiyle başlayan serüvenimiz şu anda 300 kişilere kadar ulaşmış bulunmakta olup her gün ihtiyaç sahibi, yatalak, fakir, yetim ve kimsesiz ailelerimizin evlerine düzenli olarak 2 aracımızla birlikte servis hizmetimizi sağlamaktayız. Amacımız bu ihtiyaç sahibi ailelere daha fazla ulaşıp onların ihtiyaçlarına daha fazla merhem olabilmek.
-Gençler Kitap Kafe’ye gelip derslerini çalışabiliyorlar, zekâ oyunlarını oynaya biliyorlar, kitaplarını okuyabiliyorlar
Gençlerle bağımlılıkla mücadele ederken toplumumuzda gençlerin en büyük problemlerinden biri olan boş zamanlarını geçirdikleri güvensiz sokak ortamlarının haricinde, gençlerimize vakit geçirebilecekleri, onlara daha faydalı hizmetler verebileceğimiz bir alan oluşturabilmek ve ücretsiz hale getirebilmek suretiyle bir Kitap Kafe çalışması gerçekleştirdik. Bu Kitap Kafe çalışmamızda gençler internet kafe veya diğer zararlı ortamlara gitmek yerine buraya gelip derslerini çalışabiliyorlar, oyunlarını oyna ya biliyorlar, kitap okuyorlar ve başlarında üniversiteli abileri ablaları oluyor.
-Spor Salonumuzda her gün düzenli olarak 60 öğrenci spor yapıyor
Aynı zamanda genç kardeşlerimizin vücutlarındaki pozitif enerjiyi atamadıklarından dolayı bunları farklı alanlara kaydırmalarının önüne geçmek için spor salonumuzu teşrif ettik. Spor salonumuzda her gün düzenli olarak 60 tane öğrenci sporlarını yapıyor. Sokaktaki kardeşlerimizi yanımıza alarak boş vakitlerini değerlendirip spor etkinliği ile enerjilerini atmalarını ve verimli hale getirmelerini amaçladık.” Dedi.
Bu tür sosyal kurumların en az okul kadar önemli olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş sözlerinde şunları kaydetti;
-İnsanları ailesi, çevresi ve okulun eğitmesi ötesinde araya giren bazı parazitler var
Toplumları ayakta tutan birkaç tane temel müessese vardır. Hele ki bizim gibi tarih boyunca getirmiş olduğu kültürel değerlerini hala canlı bir şekilde ayakta tutan, hala dünyada diğer ülkelerle kıyaslandığında bu değerlerle var olmayı başarabilen toplumlarda, bu kurumların değeri giderek daha fazla artıyor. Bu kurumlar aile, mahalle ve okuldur. İnsanları ailesi, çevresi ve okulun eğitmesi ötesinde araya giren bazı parazitler, insanları özelliklede gençlerimizi kötü bir şekilde yönlendirebilir. Son yıllarda bu üç önemli müessesemizin arasına giren bazı asalakların, bazı parazitlerin olduğunu görüyoruz. En önemli tehditlerden birisi gencecik yavrularımızın çok kötü bir şekilde küçük yaşlardan itibaren kötü alışkanlıklarla karşı karşıya kalmalarıdır. Buna bağımlılık diyoruz ama tutsak da diyebiliriz. Bir başka önemli bağımlılıkta, çocuklarımızın aslında bir nimet olarak kullanılması gereken bilgisayarı bir bağımlılığa dönüştüren sanal ortam bağımlılığıdır.Cep telefonları vasıtasıyla gencecik çocuklarımız günün 20 saatini sanal ortam içerisinde tutsak edilerek geçiriyor. Çocuklarımıza sahip çıkmanın hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu düşünüyorum.
-Bunların önüne geçebilmek için mahallenin dayanışma içerisinde olması lazım
Bu bir takım torbacılarla, kara ruhlu adamlarla mücadele etmek değil, onların kendilerine müsait ortam bulmalarını engellemek için mücadele etmek durumundayız. Çocuklarımızın boş vakitlerini iyi değerlendirilmesi özellikle imkânı olmayan çocuklarımızın bazı imkânlarla karşılaşmasını temin ederek bu kotu durumları ortadan kaldırabiliriz.
-Bu tür sosyal kurumlar en az okul kadar önemlidir
Ben Elele Derneğini ve buna benzer toplumsal çalışmaları önemli sosyal kurumlar olarak görüyorum. Bununda mutlaka geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarımızın okul dışında spor yapabilecekleri, vakitlerini iyi bir şekilde geçirebilecekleri, aynı zamanda büyükleri ile çıta çırak ilişkisi içerisinde terbiye görebilecekleri mekânların oluşmasının son derece önemli olduğunu belirtmek isterim. Bu tür sosyal kurumlar en az okul kadar önemlidir.
Bu derneğin çalışmalarını katkı sunan başta Ordu ilimizin ve Ünye ilçemizin kamu, kurum ve kuruluşlarını yöneten arkadaşlarımız olmak üzere, siz değerli Ünye’de hemşerilerime de teşekkürü bir borç bilirim.
Bunu bir model çalışma olarak görmemizi, bu modeli iyi bir şekilde oturtmakla birlikte bunu çoğaltmanın en doğru yol olacağını sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.