Ünye’nin Yalı mevkisinde yapılması planlanan ve bir süredir ilçe kamuoyunun da dillendirerek rahatsızlıkların söylendiği sahil düzenlemesi nedeniyle Ünye’li vatandaşların düşünceleri soruldu. Tek bir çay kaşığı kadar beton dökülmeden proje alanında çalışma yapılacağını ifade eden Ordu Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen, “Ben bu gün burada sizlerin düşüncesini, rızasını varsa eksikliklerimizi veya yanlışlarımızı konuşmaya geldim” diyerek yalı bölgesi hanelerinde yaşayan vatandaşlara projeyi anlattı.
“Ben Yalı Bölgesinin Çocuğu Olarak Bu Projeyi Düşündüm”
Yalı bölgesinin yaşayan fertlerine projeyi detaylı anlatarak yanlış bir çalışma yapılmadığını söyleyen Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen, “Ünyelilerin hassasiyeti var. Geçmişte yaşadığı bazı olumsuzluklara karşı hassasiyeti var. Ama bir şey var ki doğru bilgiyi doğru kaynaktan aktarmak çok önemli. Bu toplumu gerginleştirmek bize zarara getirir. Biz istişare kültüründen gelen bir toplumuz. Şimdi kamuoyundan gelen tepkiyi bana gözardı etmeden, bana bir görev verilmiş değil. Ben Yalı Kahvesinin bir çocuğu olarak Ünyeye ne yapabilirim diye düşündüm. Bu proje ile ne yapmaya çalışıyorsunuz diye soran olmadı, herkes bir tarafa çekmeye çalıştı. Biz bu projeyi buraya tabela olarak astık ve vatandaşlarımızdan görüş bekledik. Kimse buraya şu da yapılmalı şöyle olmalı diye gelmedi. Gelenler de yanlış yorumladı” dedi.
“Bu Projede Çay Kaşığı Kadar Beton Yok”
Yalı mevkisinde vatandaşlara planlanan çalışmayı ince detaylarına kadar anlatarak bir çay kaşığı betonun olmayacağını aktaran Nihat Şen, “Değerli arkadaşlar bu tasarlanan projede bir çay kaşığı kadar dahi beton yok. Biz burada Yalı Kahvesi hatıra fotoğrafı çektirme alanları, plaj voleybolu alanları yapacağız. Biz denizi ve sahili kullanmıyoruz. Bunu kullanmamız lazım. Burada farklı etkinlikler de yapılmalı. Örneğin çocuklarımız gelsin burada kum faaliyetleri yapsın. Farklı bir spor etkinliği olsun diye ata sporumuz bocce burada oynanabilir diye bir çalışma yapalım istedik. Dedik ki yazın hakikaten bu kaldırımlar cıvıl cıvıl oluyor. Haftanın belli günlerinde burada yazlık sinema olsun istedik. Açık sinema olarak kullanılsın. Bina var mı, beton var mı? Yok. İnsanların aileleriyle gelip burada oturabileceği bir alanımız yok. Dedik ki buraya tahta getirsek kadınlar çocuklar, aileler burada otursa. Bunun malzemesini de biz üretelim. Burada kötü bir şey var mı? Yok! Dedik ki buranın nostaljisi kayıklar var. Bu kayıkları belli bir düzene getirelim. Kayıklar buranın bir değeri. Anlattığım her şey bu proje tabelasında var. Şimdi tüm Ünyelilerin ve Ünye’ye dışarıdan gelenlerin bu sahili kullanması kötü bir şey mi? Ben bir hayal kurdum ve bunu grafik tasarıma döktüm. Ne bir büfe ne de çay kaşığı kadar beton dökülmeyecek buraya. Ünye’nin eski değerlerini de yaşatacağız burada. Olmayan bir şeyi konuşarak gündem yaratmak için konuşarak Ünye’ye fayda sağlayamazsınız. Aileler çocuklarıyla rahatlıkla buraya getirebilse, burada bir disiplin olsa güzel olmaz mı?” diye konuştu.
“Bizim İçin Her Projede Ünye’nin Fikri Önemli”
Ünye’ye gerçekleştirilecek her proje için fikirlerin önemli olduğuna dikkat çeken Şen, “Diyorlar ki beton var. Yok burada beton. Burada yapılan bir imalat yok. biz buradaki bilgiyi sizin ilginize sunduk. Kabul ederseniz tamam, kabul etmezseniz yapılmaz bu proje. Buraya herhangi bir parkur yapılmayacak. Buranın doğallığının bozulmasını en başta Ünye’nin yetiştirdiği biri olarak ben kabul etmem zaten. Bu proje benim şahsi projem ve büyükşehir belediyesinin malzeme katkısı var. Ordu Büyükşehir Belediyesi adına tasarlayan bir mimar olarak buraya bir öneri getirdim. Biri bana talimat vermedi bunu yap diye. Ben Ünye’nin yetiştirdiği bir mimar olarak bir eskiz çizdim ve Ünyelilerden de katkı bekledim. Ünye’ye bir şey yapılacaksa bunun projesini asarsınız. Projeyi astığımızın ikinci günü projeyi okumadan bile “Vay buraya beton dökülecek” diye bir algı yaratıldı. Biz bunu kamuoyuna sunalım bakalım dedik. Mevcudu koruyarak insanların burayı daha fizibıl kullanmalarına imkan sağlayan bir proje olacaktır. Bizim için sizin her fikriniz her düşünceniz inanın çok önemli. Yapılacaksa istişare ile, yapılmayacaksa da yine istişare ile vazgeçeriz bu işten” şeklinde konuştu.