İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. YENİ EHLİYETTE YANLIŞ BİLİNENLER

YENİ EHLİYETTE YANLIŞ BİLİNENLER

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VVVYılbaşından itibaren yürürlüğe giren stajyerlik yasasından etkilenmek istemeyen adaylar 2015 yılı içerisinde sürücü kurslarına başvuru yaparak yoğunluk sağlamışlardı. Stajyerlik yasası ilk açıklandığı zaman ise sürücü adaylarını rehavete sokmuştu. Adaylar bu durumu inceledikleri zaman hiçte göründüğü gibi olmadığını anlamış oldu diyen Özel Yunus Emre Eğitim Kurumları   Genel Müdürü Kenan Selim Argan ,gazetemize yaptığı özel röportajda şöyle konuştu. 

 

Genel Müdür Argan,Malumunuz stajyerlik yasası 01.01.2016 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi. Bu anlamda sürücü adayı olan arkadaşlarımız stajyerlik sürecinin getirmiş olduğu yeniliklerden etkilenmemek için 2015 yılı içerisinde sürücü kurslarına akın ettiler. Bu anlamda kursların tamamında %100 oranında doluluk yaşandı. Hal böyle olunca yılbaşından sonraya tabi ki normalde sürücü kurslarının en düşük aylarından olan Ocak, Şubat ve Mart ayları özellikle önceki yıllara oranla ehliyet sahibi olan insanların 2015 yılında kayıt yaptırmasıyla beraber yeni ehliyet alacak olan ve fark ehliyeti için başvuranların ciddi bir düşüş meydana geldi. Tabi sürücü kurslarındaki yeni düzenlemeler ile beraber stajyerlik yasasının getireceği yenilikler sürücü adaylarımız üzerinde olumsuz bir etki yarattı.

STAJYER EHLİYETTE YANLIŞ ALGI VAR

Hâlbuki stajyer sürücülük böyle televizyonlarda konuşulduğu gibi sürücü adayı arkadaşlarımızın bildiği gibi çok korkulacak bir uygulama değildir. Burada esas olan Avrupa Birliği Müktesebatı gereği Avrupa’da uygulanan sistem ne ise bizim ülkemize de aynen entegre edilmek suretiyle ehliyet alımı ile ilgili bir takım düzenlemelerin hayata geçirilmesiydi. Bu kapsamda kanunun belirmiş olduğu bazı maddelerde ben özellikle belirtmek istiyorum.

Alkollü ve uyuşturucu madde araç kullanımı, üç defa yapılması gereken trafik suçlarını işlemeyenler için hiçbir zorluk yok. Halk arasında şöyle bir değiş var. Yanımızda usta şoför olmadan araç kullanamayacağız diye bir söylenti var. Kesinlikle bu doğru değildir. Bu biraz sabote edilmiş bir söylemdir. Sürücü adayı olan arkadaşlarımız aynen önceki yıllarda olduğu gibi ehliyetlerini alacaklar. Ama bahsettiğim gibi iki sene içerisine kanunun belirtmiş olduğu bu suçları işlemeyecekler. Bu iki yıllık süreçte yanlarında ehliyetli birinin olmasına gerek yok. Yanlarında ehliyetli biri olmadan ferdi olarak araç kullanabilecekler. Şehir dışında araç kullanabilecekler. İki yıl sonunda tekrar sınava girme gibi bir durum söz konusu değildir. Bunu ben özellikle belirtmek istiyorum.

TRAFİK ADABI DERS OLDU

Tabi ki yılbaşında stajyerlik süreci ile beraber ehliyet alımında da bir takım değişiklikler oldu. Ders saati sayılarında artışlar oldu. Bizim müfredatımıza trafik adabı diye bir ders eklendi. Burada sürücü adayı olan arkadaşlarımızın daha donanımlı, daha bilgili, trafik bilincinin daha iyi oluşturulduğu bir ortamın tesis edilmesi için arkadaşlarımızın daha iyi eğitim almaları amaçlandı. Bu bağlamda bizler de trafik adabı ile ilgili daha önceden çok kısa bir detay olarak vermiş olduğumuz dersleri daha muhteviyatlı bir şekilde vermeye başladık. İnanıyorum ki bu aşamadan sonra yeni yetişen sürücülerimiz trafikte doğru ve yanlış nasıl ayırt edilmesi gerektiğini, başkalarına karşı nasıl nezaket ölçüsünde davranılması gerektiğini, trafik hatalarını yaptığı zaman bir başkasının hayatını tehlikeye atmasının ne kadar yanlış olduğunun bilincine ulaşacaklar diye düşünüyorum.

 

EĞİTİM ALANLARI ÖNEMLİ

Tabi ki direksiyon ve yazılı sınavlarında bir takım değişiklikler var. Bunları biz zaman zaman basın ile paylaşıyoruz. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Direksiyon sınavlarına bilhassa önceden %50 ila %55 civarında olan ortalama aynen devam ediyor. Çünkü devlet teorik eğitimlere biraz daha önem verdi. Bunun yanında uygulama eğitimlerine teorik eğitimlerden daha faza önem vermeye başladı. Teorik artı uygulama eğitimleri sürücü adaylarının istediğimiz seviyede yetişmesi için yapılacak en güzel düzenlemeler oldu. Direksiyon sınavları başarısında bir artış söz konusu değil. Aynı ciddiyet devam ediyor. Bakanlığımız bu konuda çeşitli tedbirler almaya devam ediyor. İnanıyorum yapılan bu düzenlemeler sürücülük eğitiminde sürücülerimizin en iyi şekilde eğitim almalarının sağlanması bir ön hazırlık aşaması diye düşünüyorum.  Ben bu eğitim ile alakalı sürücü adaylarımızın özellikle direksiyon eğitimlerinde başarı elde edebilmeleri için sürücü eğitim pisti, direksiyon eğitim alanı olan kursları tercih etmelerini kendi lehlerine olacağını düşünüyorum  dedi.

YENİ EHLİYETTE YANLIŞ BİLİNENLER
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi