METROPOLHABER
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Ocak ayı toplantısı İkizce ilçesinde gerçekleştirildi.
Hava muhalefeti nedeniyle gecikmeli olarak gerçekleştirilen Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Ocak ayı toplantısına TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan başta olmak üzere Ordu’da görev yapan ziraat odaları başkanları katıldı.
“FINDIK BU RAKAMLARI HAK ETMİYOR”
Toplantıda açıklamalarda bulunan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Özellikle 2014 yılında meydana gelen don olayından sonra 20 TL seviyelerine gelmesiyle üretici ürününün ne kadar para ettiğini gördü. 2015 sezonunda da fındık ürünü 11-12 TL seviyelerinde alınmaya başladı ancak bizim ve üreticinin hedefi 15 TL seviyelerinde fiyat oluşmasıydı. Her şey yolunda giderken 15 TL seviyelerinde ki fındığın 1 ay önde düşüşe geçtiğini ve 9 TL seviyelerine indiğini gördük ve bu aynısı zamanda son ayların en düşük fiyatı. Fındık üreticisi bu rakamları hak etmiyor” dedi.
“ARTIK OK YAYDAN ÇIKMIŞTIR”
Soydan şöyle devam etti: “Serbest piyasa denildiği zaman bu durumda en çok üreticinin memnuniyeti önemli ama bakıldığında ihracatçı memnun, ihracatı yapanlar memnun, üretici memnun değil. Bunu ziraat odaları görmezden gelemezdi, TZOB Başkanımız görmezden gelemezdi ve yönetim kurulu üyelerimizle Tarım Bakanlığına gittiğimizde bu konu özellikle arz edildi. Raftaki fındığı 70-80 lira ama üreticinin fındığının 9 lira olduğunu, bu şartlarda 14 TL’den fiyatların buralara gerilemesinin bir haksızlık ve haksız rekabet olduğunu söyledik. Bir mağduriyet olduğunu ifade ettiğimizde Sayın Bakanımız ‘üreticinin mağduriyetinin kendileri için ön planda olduğunu bundan dolayında en az 50 bin ton fındık alabiliriz, TMO’yu devreye sokabiliriz’ demiştir. Bunun devamında da Sayın Bakanımız Numan Kurtulmuş bu yönde Ordu’da bir açıklama yapmıştır. Artık ok yaydan çıkmıştır. Üretici mağdur olmaktadır ve bundan sonra bu serbest piyasanın sorgulanması lazım. Türk fındığı yabancı bir firma ve yerli işbirlikçileri ile tekelleşmeye doğru gidiyor. Burada sadece üretici kaybetmeyecektir, manav ve sanayicide kaybedecektir. Bakıldığında kamuoyunda sivil toplum örgütlerinin üreticilerinin yanında olduğunu görüyoruz. Biz yine ziraat odaları olarak TZOB olarak ne yapabiliriz konusunda ki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Hiç kimse üreticinin bu mağduriyetinden dolayı bizleri geri durduramaz.”
“ÜRETİCİ CİDDİ DİRENÇ GÖSTERİYOR”
Arslan Soydan sözlerini şöyle tamamladı: “Oda başkanlarımız her zaman söylüyor, emanete fındık bırakmayın diye ama maalesef sezon başında tüccarlara manavlara ciddi anlamda emanet fındık getirildi ama bu emanet fındığı kullandılar. Aslında emanet fındığıyla üreticiyi vurdular. Emanete bırakılan fındık bize kurşun olarak döndü. Şu anda da onun cezasını çekiyoruz. Tabi şu anda özellikle yabancı bir firma ihtiyacını emanet fındıktan gördü. Buna gerçekten tepkilerimiz çok büyük ama üreticinin elinde rakamsal olarak büyük derecede fındık var. 14 TL’ye fındığını satmayan üretici 9 TL’ye fındığını asla satmam diyor ve ciddi bir direnç gösteriyor. Ancak üst düzede ki alıcılarda fındık fiyatını yukarı çıkarmamak için bir direnç gösteriyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bu bölgenin tek geçim kaynağı fındıktır ve üretici mağdur edilirse bölge kaybedecektir.”