Her pazartesi Ünye’nin tek uydu kanalından yayınlanmakta olan İbrahim Gün Hakan Gün ile Tarım Gündeminin konuğu, SS Ünye Organik Tarım Üretim Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Zoroğlu oldu.
SS Ünye Organik Tarım Üretim Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Zoroğlu ” Tarımı Organik Tarım ve iyi tarım olmak üzere İkiye böleceğiz” diye belirtirken çiftçinin gelirini yükseltme amacıyla projeler geliştirileceğini söyledi.
SS Ünye Organik Tarım Üretim Pazarla Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Zoroğlu’nun açıklamaları şu şekilde;
“ÇİFTCİNİN VE ÜRETİCİNİN YANINDA OLACAĞIZ”
“Ünye’de fındık üreticilerini bir araya getirmek için Fındığını Sorumlu Organik Fındık Üreticileri diye bir kooperatif kurduk. 7 arkadaşımızla bu işe baş koyduk. Biz “ Çiftçinin ve üreticinin yanında olacağız, üreticinin üretimine katkı sağlayacağız yani katma değer sağlayacağız.” dedik. Bunu da sahada sözleşmeli çiftçilik modeliyle sağlayacağız.”
“TARIMI ORGANİK TARIM VE İYİ TARIM OLMAK ÜZERE İKİYE BÖLECEĞİZ”
Tarımı ikiye iyi tarım ve organik tarım olmak üzere ikiye böleceğiz. İyi tarım yapmak isteyen sözleşmeli çiftçilerimizle iyi tarım yapacağız. Organik tarım yapmak isteyen sözleşmeli çiftçilerimizde organik tarım yapacağız.
“KOOPARATİFİN AMAÇLARINDAN BİRİDE ÜRETİCİLERİN FINDIĞINA KATMA DEĞER KATMAKTIR”
Kooperatifin amaçlarından biride üreticilerin fındığına katma değer katmaktır. Fındığı ikinci bir ürüne dönüştürerek piyasaya sürmektir. Biz sözleşmeli çiftçilerimizle çalışacağız ama onlarında ürünlerini iyi tarım yada kötü tarım yaparak tanıtmaları gerekiyor. Bunun içinde bizim üstümüzde denetleyici bir kurumun olması gerekiyor.
“SERTİFİKASYON KURULUŞARIYLA ÇALIŞACAĞIZ”
“Biz o sertifikasyon kuruluşlarıyla çalışmaya başlayacağız. Bu şekilde üretecinin fındığına katma değer katacağız.”
“ÇİFTCİNİN GELİRİNİ YÜKSELTECEĞİZ”
“Kooperatifimizde 2 Ziraat mühendisi , 2 Ziraat teknikerimiz var. O arkadaşlarımızla önümüzdeki aydan itibaren saha çalışmalarına başlıyoruz. Sözleşmeli çiftçilerimizin de tarlalarda yaprak analizi, toprak analizi, gübreleme metotlarıyla ilgili araştırmalarında onlarla birlikte olacağız, çünkü çiftçinin dekar başına üretimini artırmadığınız zaman sizinle beraber olması mümkün değil, biz bunu hedefliyoruz. Çiftçinin gelirini yükseltmiş olacağız.”
“BÖLGEMİZDEKİ 7-8 ATOLYMİZİ BİR ARAYA GETİRİP, ÜRÜNLERİNİ PAZARLAYACAĞIZ”
“Bölgemizde 7-8 tane fındık işleyen küçük atölyeler var. Biz bunlarında bir araya getirip onlara da farklı kanallar açmayı planlıyoruz. Kendi satış kanalları var ama biz Trend yol, Hepsi burada, PTT AVM’de şubelerimizi oluşturduk. Şimdi o atölyeleri o sitelere taşıyacağız. Zaten Kooperatifin açılışı Üretimde Pazarlama ve Satış Ağırlıklı Üretim Kooperatifidir.”
“YERİMİZ ZİRAAT ODASININ 4. KATIDIR”
“Kooperatifimiz yeri Ziraat Odasının 4, katıdır. Ziraat Odası başkanımız yerimiz olmadığı için bize burayı vermiştir. Kendisine bu konuda çok teşekkür ediyorum. Başkanımız bununla birlikte bize 2 masa 17 sandalye vermiştir. Şimdide bilgisayarlarımız temin ediyor. Ziraat Odası Başkanımız alanımızın aynı olduğundan dolayı aynı binada olmamız gerektiğini dile getirerek bize böyle bir güzellik yaptı. İyi tarım yapacak çiftçilerimizi aynı havzada buluşturmak istiyoruz. Böyle yapıp ayrı ayrı çiftçilerimizi bilgilendirmek istiyoruz. Buradan çiftçilerimize sesleniyoruz. Ziraat Odasının 4. Katındayız. Bilgilenmek isteyen çiftlilerimiz olursa bize ulaşabilirler.
“DOKA PROJESİ İCİN 28 ÇAILIŞANIMIZA E TİCARET EĞİTİMİ ALDIRDIK”
“Kooperatifi kurduğumuz zaman İl Tarım Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Destekleri Şube Müdürlüğü Murat Kuzubey bizi ziyaret etmişti. Kooperatif konusunda bizi bilgilendir ve yüreklendirdi. Onun yönlendirmesi sayesinde DOKA’ya gittik. DOKA’da bu alanda uzman olan Harun ve Şamil beylerle görüştük. Üreticinin ürettiği ürünleri pazarlamak istediğimizi dile getirdik ve bize e ticaret sitesi kurmamız gerektiğini söylediler. Bir Proje yapmamız gerektiğini ,bu projeyle tekrar gelip yeniden onlarla görüşmemiz gerektiğini söylediler. Oradan 60 Bin TL’lik bir proje desteği sağladık. Ticaret Odasında bir açılışımız oldu. DOKA projesi için vasıtasıyla 28 arkadaşımıza E ticaret eğitimi aldırdık. Belgelerini de DOKA temsilcimiz Harun bey verdiler”
“HEDEFLERİMİZİN ARASINDA ÇİFCİYİ, KOOPARATİFİ, ÜNİVERSİTEYİ,ENDRÜSTRİYİ BUŞUŞTURMAK DA VAR”
“Hedeflerimiz arasında çiftçiyi, kooperatifi, üniversiteyi, endüstriyi buluşturmayı amaçlıyoruz. Burada sizinle beraber olmak istiyoruz.”
“HEDEFLERİMİZ ARASINDA ÇİFCİNİN ÜRÜNÜNÜ MAKİNALAŞTIRIP, İŞİNİ KOLAYLAŞTIRMAK VAR”
Çiftçi ürününü makinelaştırmak istiyoruz. Makine ekipmanı gibi çiftçinin işini kolaylaştıracak şekilde hedeflerimiz var.
MEVSİMLİK İŞÇİLER İÇİN YER TEMİN EDECEĞİZ
“Tarımda İş sağlığı Güvenliği şuandan gündemde olmadığı için çok sayıda çiftçimiz bu konuda biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Bölgenin nüfus yapısıyla ilgili bir sıkıntımız var genç nüfus göç ediyor, yaşlı nüfus kalıyor. Köylüler mevsimlik işçi alıp, çadırlarda konaklatıyorlar ama bu hem insani olarak uygun değil, biz kooperatif olarak mevsimlik işçiler için yer temin etmeye çalışacağız bunun dışında çamaşır makinası temin etmeye çalışacağız.”
“ORGANİK TARIMIN VE İYİ TARIMIN SANAYİCİ TARAFINDAN İŞLENMİŞ HALİ DAHA ÇOK TERÇİH EDİLİYOR”
“Piyasada organik ürün ve İyi ürünün sanayici tarafından işlenmiş halinin alıcısı daha fazla. Çünkü neyin hangi şartlar altında üretildiğini takip edebiliyorsunuz. Bunun için dünyada iyi tarım ve organik tarım daha çok tercih edilir hale gelecektir”