eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Teknikerlik Ekonomiye üretici güç demektir

Teknikerlik Ekonomiye üretici güç demektir
05 Nisan 2019 - 2:22

5 Nisan Teknikerler Günü

 

1999 yılından beri de her yıl 5 Nisan günü Teknikerler günü olarak buruk da olsa kutlanmaya çalışılmaktadır. Tek yaşadığımız gurur, hukukçular ile aynı gün kutlamamızdır. Bu vesile ile tüm hukukçularımızın 5 Nisan Avukatlar günlerini kutluyorum.

 

Teknikerlik unvanı dışında asla başka bir kimliğimiz yoktur. Ülke genelinde hedefimiz 81 İlde adına taşıyacak olan Teknikerler Derneğini kuracak ve bölge federasyonu ile sonrasında Türkiye Teknikerler Konfederasyonunu kuracağız.  Şu an Türkiye genelinde potansiyel olarak 3 milyonun üzerinde tekniker sayımız olup faal 4.000 üyemizle ile haksızlıklara karşı koyma hedefine kilitlenmiş durumda ülkemizin milletimizin çıkarlarında doğru yapılanların yanında başımız öne eğeceğiz, ancak yanlışların karşısında da adam gibi dik duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz.

 

Adımız; Elektrik, İnşaat, Harita, Makine, Gıda, Ziraat, Sağlık vs. olabilir ama unutmayalım ki Soyadımız Tekniker’ dir.  İnsanlar soyadı ile anılır ve tanınır. Sen ben yok. Sen yoksan bir eksiğiz, sen varsan biz tamız, “Teknikerlik bir madalyadır teknik adamın göğsünde taşıyacağı” diyerek her şeye rağmen burukluk içinde de olsa tüm teknikerlerin gününü kutluyoruz.

 

Genel merkezi Ankara’da bulunan Teknikerler Birliğinin kapısı Edirne’den Kars’a, ailesine, yaşadığı topluma, ülkesine ve tüm dünyaya faydalı hizmetler üretmek üzere T.C. Üniversitelerine bağlı olarak eğitim-öğretim veren Meslek Yüksek Okullarında okuyan, mezun olan vatanına, bayrağına, milletine bağlı tüm teknikerlere açıktır.  Bugünden itibaren ORDU muzda görev yapan, çalışan çalışmayan tüm tekniker meslektaşlarımızı ORDU Teknikerler Derneğine üye olmaya birlikte çalışmaya davet ediyorum.

 

Değerli basın, kıymetli vatandaşlar, memlekete ve millete hizmet için var olan siyaset kurumları;

 

Ekonominin temel unsurları arasında gösterilen emek ve sermaye kavramının temel dinamiklerinden bir tanesi de Tekniker meslek ünvanıdır.Teknikerlerin unvan, yetki ve sorumlulukları 3795 sayılı kanunla verilmiştir. Tıpkı Mühendislik, Doktorluk gibi Teknikerlik Ünvanı da kanunla alınan bir haktır. Tekniker aldığı teknik eğitim alanında mühendislik disiplininin ve mühendislik alanının içinden biridir. Bu nedenle ABD’de bu tür eğitim alan kişilere “EngineeringTechnician” denir. Yani mühendislik alanında eğitim almış Teknik Kişi (uygulama mühendisi) denmektedir.

 

Teknikerlik Ekonomiye üretici güç demektir, Ülkeye katma değer üretmektir, Tüketici haklarının korunması demektir, Nitelikli hizmet almak demektir, Uzaya üs kurmak demektir, Denizciliğin-Havacılığın gelişmesi demektir, Sağlıklı gıda demektir, Hayvancılığın benimsenmesi demektir, Ziraatın teknolojiyle bütünleşmesi demektir, Madenciliğin uykudan uyanması demektir, Toplum sağlığı demektir, Endüstrinin ayağa kalkması demektir. Kaynakların yerinde değerlendirilmesi demektir. Terörizme karşı teknolojik mücadele demektir, Uluslararası boyutta teknolojik, ekonomik, iktisadi güç demektir. Bir başka deyişle; Sofralara ucuz aş demektir, İşsizlere iş kapısı demektir, Evsizlere ev demektir.

 

Teknikerler elektrikten makineye, inşaattan kimyaya, denizcilikten havacılığa, sağlıktan ziraata yüzlerce mesleki alanda Türkiye için nitelikli hizmet üretmeye çalışmakta; ancak üzülerek ifade etmekteyiz ki tekniker paydaşlarının ve ülke yöneticilerinin yeterli oranda gerekli düzenlemeleri yapmaması yüzünden aldıkları teknik eğitim meslekleri dışında çalışmak zorunda bırakılmıştır.

 

Gerek siyasilerin, gerek sanayicilerin konusu geldiğinde ağızlarından önemsedikleri teknikerleri görmeyen, sorunlarına kulak vermeyen, ellerinden tutmayan, yaptıkları işlerine uygulamalarına yetki imzasını çok gören güvenmeyen tüm kurum kuruluş ve yöneticileri, Yüce Allah’a havale ediyoruz.

İnşallah 2019 yılı itibarıyla aldığımız müjdeli haberler ile VE KURACAĞIMIZ TÜRKİYE TEKNİKERLER KONFEDERASYONU İLE gelecek yıllarda 5 Nisan Teknikerler Günü’nü Edirne’den Kars’a tüm Türkiye olarak coşku heyecan içerisinde kutlayacağız.

Bugün niceliksel olarak 3.000.000 mezun tekniker kitlesine dernek ve vakıf bünyesinde hizmet sunmak, meslektaşlarımızın sorunlarını çözmek için yasal olarak yeterli gelmemektedir. Köklü ve sağlıklı çözümün T.C. Anayasası 135. Maddesinde tarifi verilen meslek odaları gibi “TEKNİKER ODALARI VE BİRLİĞİ” kurulması ile mümkün olabileceği ortadadır.

 

Oda Kanunu İle alakalı olarak görüştüğümüz mebuslara, oda kanunumuzu biran evvel çıkarın diyoruz. Aldığımız cevap ise; teknikerlere oda kanunu mu  “o da ne” türünden şaşkınlık ifade eden terimlerimden ibaret. Yasa koyucuların TTOB kanununa “o da ne” demek yerine “o haklı talebinizi görüşelim” demeleri gerekmektedir. ÇOĞUNLUĞU ALAYLI, İLK, ORTA, LİSE VE MESLEKLE İLGİLİ EĞİTİM ALMAMIŞ ESNAF SANAATKAR ODALARINA, TEKNİKERLERİ ÜYE OLMAYA NEDEN ZORLUYORSUNUZ? Teknikerlerin Oda Kanunu çıkarmayan, TBMM deki milletin temsilcileri Ankara’nın puslu havasının siyasetçileri şu satırları okuduğunuzda acaba ne yapıyor, merak ediyorum.

 

En temel haklarımızdan bir tanesi olan TÜRKİYE TEKNİKERLER ODALARI VE BİRLİĞİ Kanun tasarısı Hükümet Tasarısı olarak benimsenip yasalaştırılmalıdır. 1992 yılından beri T.B.M.M’ne Milletvekilleri tarafından teklifi verilen Türk Tekniker Odaları Birliği Kanun teklifi neden yasallaşmıyor? Tansu Çiller hükümeti zamanında imzalanmak üzere olan TTOB yasası 28 şubat süreci ile gerçekleşmemiştir. Teknikerler de darbe mağdurudur.

 

TÜRK TEKNİKER ODALARI VE BİRLİĞİ’ nin kurulması ile birlikte, Yüzlerce farklı ihtisas alanında yetiştirilen yüzbinlerce Teknikerin Mesleki standartlarının tespiti, yürütülmesi, geliştirilmesi ve denetimi sağlanmış olacaktır. Ayrıca Doğal Afet ve Felaketlerde yaşanılan olumsuzlukların önüne geçilmesinde de önemli bir oranda katkı sağlanacaktır.

 

5 Nisan Teknikerler Günümüzü coşkulu bir şekilde kutlamamıza, haklarımıza, mesleki odamıza kavuşmamıza engel olanlara, aşımıza-ekmeğimize göz koyanlara hakkımızı helal etmiyoruz.

 

İnşallah önümüzdeki günlerde sorunlarımız ile ilgili Sayın Valimizi, Ordu Ticaret ve Sanayi odası ile yeni göreve seçilen, Ordulular olarak beklentilerimizin çok fazla olduğunu ve umutlu olduğumuz, teknikerler olarak sürekli bahsettiğimiz akıllı şehir önerimizi daha göreve gelmeden adaylığında Ordumuzu Akıllı şehirler içine alan Belediye Başkanımızı ziyaret ederek kendilerine bilgi vereceğiz. Şimdiden her bir yöneticimize saygı ve şükranlarımızı sunuyorum. Devletin gücü ve şefkati olan Valilerimizin bizlerin yanında olacağından şüphemiz yoktur. Bizlerde ülkesini seven bayrağını seven, memleketi ve insanı için üreten, istihdam sağlayan nitelikli teknik elemanlarız. Devletimizin sıcaklığını hissetmek el ele tutuşmak istiyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın ki, teknikerlerin elini tutan herkes kazanacaktır.

 

Evet, mağduruz, çünkü aldığımız teknik eğitim ile ilgili çalışamıyoruz. Çoğu mezunumuz başka işlerle çalışmak zorunda kalıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Tekniker meslektaşlarımızın özlük hak ve ünvan sorunları bir an önce çözülmelidir.

 

Umudumuzu asla kaybetmedik, yılmadan, hukuk dışına çıkmadan, hiçbir siyasi ayrım yapmaksızın. Çalmadık gitmedik kapı bırakmayacağız. Bizler kimseden iş,mevki,makam istemiyoruz. Aldığımız teknik eğitim ile yasalarca tanınmış haklarımızı istiyoruz.

 

Sürekli ifade ettik Şantiye şefliğinde mutlaka teknikerlere görev verilmelidir dedik. Şantiyeler şefsiz kalmasın dedik. Sesimizi duyurduk, artık şantiyeler daha güvenli, şantiyelerde teknikerler görev yapabileceklerdir.

 

Teknikerlerin MYO mezunlarının Askerlik Hizmet Süresi Kısaltılmalı dedik. Bu sesimize de kulak verildi. Yeni askerlik düzenlemesinde teknikerler de kısa dönem yedek subaylık yapabilecekler.

 

Ülkemizde iş güvenliği uzmanlığı sadece mühendis ve mimarlara değil bu konuda eğitim almış İş Güvenliği Teknikerlerine ve ilgili eğitim alan diğer tekniker programı mezunlarına da eğitimleri karşılığı yeterli yetki ve sorumluluklar verilerek tüm çalışma alanlarında tam bir iş güvenliği denetimi yapılmalıdır.

 

6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanun’u adeta teknikerleri cezalandırmış, Kanun kapsamı dışında tutulmuştur. Teknikerlerin İş Güvenliği Uzmanı olmasını bir kenara bırakın Teknik Eleman olarak dahi görmek istememiştir.

 

ORDU Üniversitemize de sesleniyoruz; Meslek yüksekokulları teknik eleman mezun eden değil, mezuniyet sonrası istihdam sağlar hale gelmelidir.İşarayan değil, İşletmeler kuran, Ara Eleman Değil,Aranan eleman yetiştiren MESLEK YÜKSEKOKULLARI İSTİYORUZ.

 

Ülkemizin Dünya ile yarışabilmesi için Mesleki Eğitimde geri dönüş yaşanmalıdır. Teşvik edilmeli, gelişen teknoloji kullanılmalıdır. Mezunları gelecek endişesinden kurtaracak yasal düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır. AB’ye girme mücadelesi veren, yüzünü gelişmişliğe dönmüş, modern yaşamı benimsemiş olan ülkemizde, Gelişmiş ülkeler yetişmiş insan gücünü geleceğin teminatı olarak el üstünde tutarken, ülkemizin öz kaynakları ile yetiştirilen Teknikerlerin, etkisiz eleman konumuna itilmesi izah edilemez.

 

YÖK e sesleniyoruz; Ülkemizin elbette ebe ve hemşirelere, ilahiyatçılara ihtiyacı vardır. Ancak bir ülkenin kalkınmasında sanayileşmesinde üretmesinde en önemli olan teknik hizmetlerdir. Dolayısıyla MYO mezunu, Hemşirelere, Ebelere, Öğretmenlere, Polislere, İlahiyat, İşletme, İktisat, Tapu ve Kadastro mezunlarına tanınan sınavsız lisans tamamlama imkanı genişleyerek devam etmektedir. Anayasamızın eşitlik ilkesi gereğince bu hak tüm teknikerlere verilmelidir.

 

Teknikerler üretici iş gücü demektir. Üretmeyen toplum asla bağımsız olamaz. Bizler mezun olarak 3 milyon, ailelerimiz ile beraber 7 milyon adına sesleniyoruz…. Türkiye’nin yüksek teknik eğitim potansiyelini harekete geçirmek, ülkemizi bulunduğu yerden daha yukarıya çıkaracaktır. Ülkemizin geleceği kalkınması Türkiye’nin yükseköğrenimli teknik eğitimli Tekniker potansiyelinin harekete geçirilmesi ile gerçekleşecektir. Teknikerler potansiyeli harekete geçirildiğinde ülkemiz her alanda üretecek ve zenginleşecektir.

 

Çalışma hayatında her türlü olumsuzluğa ve kıt kaynaklara karşın bireysel gayretlerle, hem çalışan hem de işveren konumunda teknikerler büyük başarılara imza atmışlar ve atmaya devam etmektedirler. Biz bu bireysel başarıların, tekniker meslek kitlesi tarafından da ekonomik ve sosyal açıdan katma değer olarak ülkemize geri dönüşümünü arzu ediyoruz.

 

Tekniker sorunları sadece teknikerlerin meselesi değil, mesele toplumun memleketin meselesidir.Toplumun tüm kesimlerine sesleniyoruz; Teknikerlere karşı yapılan bu haksızlıklar bir gün sizin de kapınızı çalabilir.

 

Eğer bir ülke; kalkınmak gelişmek istiyorsa, nitelikli eleman hizmetine talipse, kaliteli mal ve ürün kullanmak istiyorsa, teknolojinin iler seviyede olmasını istiyorsa, sağlıklı besinler tüketip, sağlıklı yaşamak istiyorsa, kısacası; modern bir ülkede insanca kaliteli yaşam istiyorsanız teknikerlerin yaşadığı sorunların çözümüne destek verilmelidir.Ülkemizi bulunduğu yerden daha yukarıya çıkarmak için 2 yıl üniversite teknik eğitim alarak işin mutfağında yetişen, ülkesine ve milletine hizmet etmek isteyen teknikerlerin sesine kulak verin,  uzattığımız eli tutun…Asla ve asla bir şüpheniz olmasın ki, tuttuğunuz el, sizi mahcup etmeyecek, teknikerler başarılara imza atacak Teknikerlerin elini tutan herkes kazanacaktır.

 

Bu duygu ve düşüncelerimle tüm teknikerlerin 5 Nisan Teknikerler gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

 

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi

ORDU Teknikerler Derneği Kurucu Başkanı Musa Kıranlı

 

 

 

 

 

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-