eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Ünye Devlet Hastanesi Çalışanlarından Kan ve Kök Hücre Bağışına Destek

Ünye Devlet Hastanesi Çalışanlarından Kan ve Kök Hücre Bağışına Destek
04 Mayıs 2019 - 1:27

Ünye Devlet Hastanesi’nde bugün, Meçhul Asker Ortaokulu farkındalık oluşturmak amacıyla Kızılay, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ve Ünye Devlet Hastanesi iş birliği ile kan ve kök hücre bağışı kampanyasını düzenledi.

Kampanya ile Ünye’de yaşayan insanları kök hücre nakli konusunda bilinçlendirmek ve lösemi hastalarının iyileşmesine yardımcı olmak amaçlanıyor.

“Hastanemizde yaptığımız ön çalışma neticesinde yaklaşık 250 arkadaşımızın kök hücre bağışçısı olmak istediğini düşündük. Bu nedenle çalışan personelimiz için Kızılay’ı bugün buraya davet ettik” diyen Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Güray Yılmaz konu hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Bugün Ünye Devlet Hastanesi, Meçhul Asker Ortaokulu ve Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliğiyle hastanemizde kök hücre bağışı için numune almak üzere Kızılay’ı ağırladık. Yaklaşık iki hafta önce tüm Ünye halkını bilinçlendirmek adına Ünye Devlet Hastanesi Konferans salonunda Kızılay’dan gelen arkadaşlarımız bu konuyla alakalı bir seminer verdi. Geçen hafta da Ünye Meçhul Asker Ortaokulu’nda numune alım çalışmaları oldu. Hastanemizde yaptığımız ön çalışma neticesinde yaklaşık 250 arkadaşımızın kök hücre bağışçısı olmak istediğini düşündük. Bu nedenle çalışan personelimiz için Kızılay’ı bugün buraya davet ettik.

Kök hücre bağışı biliyorsunuz ki son günlerde çok gündemde olan bir konu. Ülkemizde özellikle lösemi hastaları olmak üzere kök hücre bağışını bekleyen birçok hasta bulunmakta. Lösemi hastalığı vücutta kanın yapım yeri olan kemik iliğindeki temel hücrelerin sebebi bilinmeyen bir mekanizmayla genetiğinin değişip anormal hücrelerin oluşmasıdır. Lösemi hastalığı özellikle çocukluk çağında yani 2-5 yaş aralığında  görünen bir hastalıktır. Çocukluk çağında görünen tümörlerin % 35’ini lösemi hastalığı oluşturmaktadır. Lösemi hastalığından güncel tedavide ihtiyaç olan kan hücrelerini yerine verilmesi vardır. İhtiyaç durumunda kan nakli, plazma nakli, trombosit nakli ile yapılmaktadır. Ayrıca medikal tedavi ile ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Hastaların % 15’i bu tedavilere cevapsız vakalardır. Bu vakalarda kişiye kemik iliği nakli yapılması uygundur.

Bizim buradaki amacımız da kemik iliği nakli için bağışçı olacak kişilerden öncelikle bir kök hücrelerinin araştırılarak uygun kişilere nakil edilmeden önce bir çalışma yapılmasını sağlamaktır. Bugün Kızılay’dan arkadaşlarımız geldi, hastanemizde kök hücre bağışçısı olmak isteyen kişilerden üçer tüp numune aldılar. Bu numunelerin hepsinin üzerinde çalışılacak. Uygun bir alıcı bulunulduğunda  kişilere Kızılay tarafından  ulaşılacak ve kemik iliği nakli verip vermemesi konusunda bilgilendirilecektir.

Biz bu projeyle bir kişinin dahi sağlığının kazanılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Halkımızın hastanemizde olan bu çalışmaya ilgi göstermesinden çok memnunuz. Türk Kızılay’ında bu kemik iliği bağışı konusunda tüm Türkiye’ ye Türk Kök isimli bir organizasyonu vardır. Tüm bağışçılardan yapmış olduğu bu başlar için çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-