eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Ordu Engelliler Meclisi kuruluyor

Ordu Engelliler Meclisi kuruluyor
04 Mayıs 2019 - 0:55

Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru Projesi Koordinatörü Turhan İçli, Türkiye Engelliler Meclisi kurulması çalışmaları kapsamında cumartesi günü yapılacak toplantı ile Ordu Engelliler Meclisinin kurulacağını açıkladı.

1990’lı yılların başından itibaren yürütülen engelli hakları mücadelesi sonucu önemli kazanımlar elde edilmişse de son yıllarda engelli örgütlerinin sayıca çokluğu ve dağınıklığının engelli hareketinin etkisinin zayıflamasına yol açtığını ifade eden Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru Projesi Koordinatörü Turhan İçli, “Her biri kendi alanında önemli işler yapan bu örgütler kendi kulvarlarında ilerledikleri ve ortak bir amaca yönelemedikleri için etkin baskı gücü oluşturmakta yetersiz kaldı. Bu sorunu gündeme getiren Engelliler Konfederasyonu 2016 ilkbaharında engel gruplarını temsilen 80 aktivistin katıldığı bir çalıştay düzenledi. Bu çalıştayda, içinde bulunduğumuz kargaşayı ve dağınıklığı giderebilmek ve engellilerin ortak gücünü oluşturabilmek için dernek, federasyon, konfederasyon ayırımı yapmadan bütün engelli bütün engelli sivil toplum örgütlerinin içinde faaliyet göstereceği İl Engelli Meclislerinin ve onların temsilcilerinden oluşacak Türkiye Engelliler Meclisinin kurulmasına karar verildi. Bu kararın yaşama geçirilebilmesi için engelli meclisleri kurma düşüncesi projelendirildi ve Avrupa Birliği tarafından desteklendi.” dedi.

Engelli haklarını savunacak

Engelliler Konfederasyonu’nun 1 Ocak 2018 itibariyle başlattığı “Aktif Yurttaşlık Hakkımızdır: ‘Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru” projesinin 52 ilde yürütüldüğünü aktaran Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru Projesi Koordinatörü İçli, “ Proje üç buçuk yıl sürecek ve Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle, Yaşam Boyu Eğitim Derneği ortaklığında hayata geçirilecek. Proje, Türkiye’de engellilik alanında çalışan sivil toplum örgütleri arasında sürdürülebilir diyalog ve savunuculuk temelli bir ağ kurmayı amaçlıyor. Proje kapsamında, ülke genelini yansıtacak biçimde seçilen 52 ilin her birinde, o ilin genelinde engelli hakları mücadelesi yürüten sivil toplum örgütlerinin katılımıyla İl Engelli Meclisleri kuruluyor. Bu yerel meclislere, üniversitelerde veya başka kurumlarda engellilik alanında çalışmalar yapan uzmanlar da katılıyor. Ayrıca, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinden birer uzman da meclislerde yer alıyor. İl meclislerinden seçilen temsilciler 2020 yılında “Türkiye Engelliler Meclisi”nde toplanacak. Bu meclis; çocuk, kadın, genç ve yaşlı engelli bireylerin haklarını savunmak ve geliştirmek için de demokratik bir baskı gücü olacak.” diye konuştu.

Proje 3,5 yıl sonra da sürecek

Proje kapsamında kuruluşu tamamlanan engelli örgütlerine yönelik eğitimler yapılacağı bilgisini veren İçli, “Sonbaharda başlayacak olan bu eğitimler sivil toplum kuruluşlarının ‘uluslararası sözleşmeler’, ‘kaynak geliştirme’, ‘savunuculuk’, ‘izleme’, ‘gönüllü yönetimi’ ve ‘medya’ konularında güçlenmelerini amaçlıyor. Engelliler Konfederasyonu bu projeyle gençlerin, kadınların, yaşlıların ve çocukların engelli hakları savunusuna katılımını teşvik etmeyi, engelli örgütleri arasında iletişim ve işbirliği olanaklarını genişletmeyi amaçlıyor. Ayrıca, Engelliler Konfederasyonu yakında bir çağrı yayınlayacak ve ülke genelindeki tüm İl Engelli Meclislerinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına proje karşılığında hibe desteği sağlayacak. Projeleriyle başvuran ve bağımsız bir seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda finale kalan sivil toplum örgütlerine fon sağlanacak. Proje 3,5 yıl sonunda da devam ettirilecek.” şeklinde konuştu.

 

Ordu Meclisi bu cumartesi oluşacak

Türkiye Engelliler Meclisi’nin 126 kişiden oluşacağını aktaran İçli, sözlerini şöyle tamamladı: “Ordu bu mecliste 1 kişi ile temsil edilecek. Bu 1 kişi de seçimle belirlenecek. İllerin temsil sayısı nüfusa göre belirlendi. Ordu Engeliler Meclisi bu cumartesi günü Gençlik Merkezinde yapılacak toplantıyla belirlenecek. Ordu’da 17 kadar engelli derneği var. bunların hemen hemen tamamı toplantıya katılacağını belirtti. Burada Ordu Engelli Meclisi oluşturulacak, bunu başkanı ve yardımcıları belirlenecek ve Türkiye Engelli Meclisinde Ordu’yu temsil edecek isim belirlenecek. Ordu Engelli Meclisi kurulduktan sonra her ay en az bir kere toplanacak. Ordu’daki engellilerin sorunları ve yapılabilecekleri ele alacak. Biz hayatın her alanına siyaset dahil engellilerin katılımını çok önemsiyoruz. Böyle olursa hem görünür hale gelirler, hem talipleri dikkate alınır hem de ihtiyaçlarının farkına varılır. Bugün Türkiye’de 20 küsür bin belediye meclis üyesi var ancak 15-20 tane engelli meclis üyesi ancak var. Oysaki nüfusun yüzde 12’si engellilerden oluşuyor. Buna bakıldığında bile aradaki uçurum rahatlıkla görülebiliyor.”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-