eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

ÜNYE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ FINDIK ÜRETİCİSİNİ UYARDI

ÜNYE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ FINDIK ÜRETİCİSİNİ UYARDI
09 Mayıs 2019 - 2:55

Fındık Kurdu Mücadele Zamanı Yaklaşmaktadır…

Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ,fındık kurdu olarak bilinen ve mücadele edilmediği takdirde verdiği zararla ürün kaybına yol açan zararlıya karşı bahçelerde gerekli kontroller yapılması sonrasında ilaçlama yapılması istendi.

 

Fındık üreticilerini uyaran Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ,Fındık bahçelerinde zarar yapan ‘Fındık Kurdu’ zararlısına karşı mücadele zamanı yaklaşmaktadır. Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek, fındıkların % 50’si mercimek büyüklüğüne geldiğinde ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekmektedir.

Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, önce her 2-3 günde bir; güneş doğmadan, sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. 10 ocakta 2 ve daha fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalı, aksi takdirde ilaçlama yapılmamalıdır.
Sayımlarda 10 ocakta 1 ergin Fındık Kokarcası (Pis Kokulu Böcek ) bulunursa her iki zararlıya karşı etkili etken maddeli ilaçlarla mücadele yapılmalıdır.

Ünye ilçemizde ilaçlı mücadeleye bu sene; sahil kuşakta(0_250 m rakım) 12 mayıs tarihinde , orta kuşakta (250-500 m rakım) 19 mayıs tarihinde , yüksek kuşakta (500 m üzeri rakım) ise 26 mayıs tarihinde başlamalı ve mücadele en geç 10 gün içerisinde bitirilmelidir.

İlaçlamada dekara (40-50 ocağa) verilen doz motorlu sırt atomizörüyle 14-17 litre, motorlu pülverizatörlerle 30 litre su ile karıştırılarak atılmalıdır. İlaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Yapılan ilaçlama ile piskokulu böcek ve yaprak bitleri de kontrol altına alınmaktadır.

İlaçlama başlamadan önce arıcılar arılarını ilaçlama sahalarından 7 km dışına çıkarmaları gerekmektedir. İlaçlamalar akşamüzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır.
İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Mücadelede tavsiye edilmeyen bitki koruma ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin bitki koruma ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan zirai ilaç satış bayisinden alınarak, bitki koruma ürünleri uygulama belgesi sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Üreticilerimiz konu hakkında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüze gelerek daha ayrıntılı bilgi alabilirler dendi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-