eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Ordu İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü Fındık Üreticisini Uyardı

Ordu İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü Fındık Üreticisini Uyardı
30 Mayıs 2019 - 2:08

Ordu İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafında yapılan açıklamada fındık üreticileri fındık bahçelerinde ikinci azotlu gübreyi atmaları yönünde uyarıldı.Çiftçilerin uygulaması gereken yöntemlerle ilgili açıklama şöyle;

Canlılarda beslenme sürdürülebilir ve yaşamın tamamını kapsayacak şekilde öngörülerek uygulamaya geçilmelidir. Bunun için topraklarımızın besleme kapasitelerini toprak tahlilleri ile belirleyip hazırlanacak gübreleme raporları eksiksiz uygulanmalıdır. Fındık tarımında bu zamanda azotlu gübrelerin ikinci yarısını toprakla buluşturup fındıklarımızı beslemeye devam etmeliyiz. Fındık bu dönemde üzerindeki çotanak taslaklarını hasada kadar büyütecek ve önümüzdeki yılın sürgün ve meyve gözlerinin oluşumu için yoğun bir şekilde bitki besin elementlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu dönemde bitki besin elementleri eksiği, eksikliğin şiddetine göre üzerindeki mevcut meyvelerin dökümüne kadar giden süreci başlatabilir. Üzerindeki mevcut meyvesini döken bir fındık bitkisinin gelecek seneye hazırlık yapması da beklenemez.

Hasada kadar olan dönemde, açan karanfillerin (Dişi Çiçekleri) dökümüne neden olan bazı etmenler bulunmaktadır. Bu etmenlerin en önemlileri gübreleme ve zirai mücadele uygulamasında yaptığımız eksiklikler olduğunu unutmayalım. Eğer bunlara dikkat edersek açan karanfilleri hasada meyve olarak taşımak bizim elimizdedir. Güçlü bitki, güçlü ve pişkin yıllık sürgün demektir. Güçlü yıllık sürgün ise çoklu çotanak ve randımanlı taneler demektir.

Gelin fındıklarımızı aç bırakmayalım. Emeğimizin karşılığını bundan önce verdiği gibi bundan sonra da verecektir. Toprak tahlili sonuçlarına bağlı kalarak azotlu gübrenin ikinci yarısını uygulayalım. Şayet analiz yaptırmadıysak organik maddenin az ve pH’nın düşük olduğu yerlerde takriben 750 gr/ocak % 26 N  CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat ) gübresi, pH’nın yüksek olduğu yerlerde 900 gr/ocak % 21 N Amonyum Sülfat ( Şeker Gübresi) ikinci azotlu gübre olarak yeterli olacaktır.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-