eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

“Göstermelik kent konseyi istemiyoruz”

“Göstermelik kent konseyi istemiyoruz”
02 Temmuz 2019 - 12:18

EMEP: “Kent konseyi için adım atılmayacak mı?

 Emek Partisi Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, yerel seçimden üç ay sonra kuruluşu yenilenmesi gereken kent konseylerinin kurulmamasını eleştirdi.

Emek Partisi Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya kent konseylerinin kuruluş amacının “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.” biçiminde Kent Konseyleri Yönetmeliği’nde vurgulandığını belirterek belediyelerin bu görevi yapmaktan uzak durduğunu söyledi.

Göstermelik kent konseyi istemiyoruz

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Enver Yılmaz döneminde kurulan Kent Konseyi’nin Ordu’yu temsil etmediğini belirterek, “Bir dönem önceki kent konseyi yönetmeliğe uygun oluşturulmadı. Emek Partisi yanında çeşitli partilere ve sendikalara da çağrı yapılmadı. Bunun bilerek yapıldığını biliyoruz ve o zaman da tepkimizi dile getirmiştik. Şimdi de aynı sessizlik devam ediyor. Süre doldu ama hala kent konseyi toplantısı gerçekleşmedi. Kent Konseyi Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre, kent konseyleri belediye teşkilatı olan yerlerde, mahalli idareler seçimlerinin sonuçlarının ilanını takip eden üçüncü ayının ilk haftasının ilk mesai günü, 8 inci maddede belirtilen kişi ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile kurulur.“  8. madde de partiler, sendikalar, odalar başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla oluşur, yazıyor.” dedi.

Bir an önce kent konseyi oluşturulmalı

Kent konseylerinin tüm halkın katılımına da açık olduğunu belirten Kaya, “Kent konseylerinden büyük beklentimiz yok ama yine de Ordu halkının görüş ve önerilerinin toplu olarak değerlendirebildiği bir ortam sağlıyor. Belediyeden taleplerin yanında yanlış olanların eleştirildiği ön açıcı bir yapı olma özelliği kazandırılabilir. Mevcut ve geçmiş yönetimlerin farklı ses duymak istemediklerinin, şehrin gereksinimlerinin belirlenmesi ve sorunlarının çözümünde alternatif düşüncelere saygılarının olmadığının ve merkezi “tek adam” rejiminin yerel uzantılarının da demokrasi çok seslilikten rahatsızlık duyduğunun bir göstergesidir. Geçmişteki olumsuzluklar bir deneyim olarak değerlendirilip demokratik bir işleyişe kavuşturulabilir. Var olan kent konseyleri sürelerini doldurdu, yenisi kurulmalıdır. Kent konseylerini oluşturma süresi 1 Temmuz’da doldu. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri yasal görevleri olan kent konseylerinin kurulması için bir an önce çağrı yapmalıdır.”  dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-