26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı Ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü
Sivil toplum ve onun örgütlenmiş yapısı olan sivil toplum kuruluşları bir ülkede demokrasiye yaptıkları katkının yanında sosyal alanda da önemli işlevler görmektedir. Sivil toplum kuruluşları, devletin yeterince nüfuz edemediği alanlarda faaliyet göstererek aynı zamanda devlet faaliyetlerinin etkinliğine de katkı sağlamaktadırlar. Sivil toplum kuruluşları gelirden veya sosyal güvenceden yoksun kişilerin gıda, sağlık, eğitim gibi ihtiyaçlarını gidererek sosyal hayatın düzenlenmesinde olumlu katkılar sunmaktadırlar.
Bir ilde ya da ilçede kamu kurum ve kuruluşları amir ve yöneticileri, yerel idare, STK temsilcileri, dernek yöneticileri, küçük büyük sanayi işletmeleri, esnaflarımız halk ile uyum içinde oldukları zaman orada başarının olmaması için bir neden yoktur. Bu nedenledir ki Ünye Fen Adamları Derneği olarak özel anlamlı günlerde bu tür ziyaretler yapmakta olup doğduğu memleketine ve yaşadığı toplumda herşeyi devletten beklemeksizin karşılıksız olarak hizmet vermeye çalışan, Dernek ve sivil toplum kuruluşlarına uygun olduğumuzda ziyaretler yapmakta, destek sağlamaya, kentimizin sakini değil, sahibi olmak çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
Evet; Her geçen yıl madde kullanımının yaygınlığı ve madde kullanımı ile ilişkili sorunların boyutu artarak devam etmektedir.
Bu anlamlı geleceğimizi, hepimizi yakından ilgilendiren günde Ünye’mizde her kesim tarafından takdir edilen Ünye Elele derneği gönüllülerini en içten samimi duygularımızla tebrik ediyoruz. Gösterdikleri ilgiye ve yüklendikleri sorumluluğun tüm yurttaşlarımıza örnek olmasını temenni ediyoruz.
Evet; Madde bağımlılığı gelişmiş ve özellikle gelişmekte olan toplumların temel sağlık sorunlarından biridir.
Toplumun ve devletin madde kullanımı ile ilgili sorunlara bakış açısı ve kısmen duyarsızlığı sonucunda madde kullanım oranları artmış ve Türkiye’nin madde piyasasına ek sentetik maddeler katılmıştır.
Madde kullanımının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm toplumu ilgilendiren en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olup, özellikle genç nüfusu tehdit etmektedir. En önemli risk grubunu ergenlerin oluşturmaktadır. Maddelerin ilk kullanımının çoğunlukla ergenlik döneminde olmakta ve ülkemizde de özellikle gençler arasında madde kullanımının artma eğiliminde olduğu ortadadır.
Gençleri uyuşturucuya iten nedenlerden birinin de sosyalleşme çabaları olup bu sosyalleşme yanlış bir sosyalleşmedir. Yanlış arkadaş çevresinden kaynaklanan bir durumdur. Sosyal bir varlık olan insanın çevresi ile uyum içinde olması, akıl ve zihin sağlığı ile mümkündür.
Uyuşturucu kullanmayın uyarısı; uyuşturucu ile mücadele mümkün olmamaktadır. Ancak uyuşturucu kullanım ihtiyacı hissetmeyecek, özgüvenli, duyarlı ve manevi değerleri yüksek, güçlükleri yenebilmeleri ve kendilerini hayata hazırlamaları konularında onlara her fırsatta yardımcı olunan, başarılı gençler yetiştirebilmek uyuşturucu ile mücadelede başarıyı sağlayacaktır.
Madde bağımlılığı ile mücadelede en temel faktör eğitimdir. Madde bağımlılığının yol açtığı fiziksel, ruhsal ve toplumsal sorunlar hakkında bilgilenme mücadelenin ilk basamağıdır. Çocukların ve gençlerin bu konuda bilinçlendirilmeleri, bağımlılık yapıcı maddelerden onları bilinçli bir şekilde uzak tutmak için önemlidir.
Genç nüfusumuzla mutluyuz, umutluyuz. Ancak üzülerek ifade etmekteyiz ki, benlerce, milyonlarca gencimiz aldıkları lise ve üniversite eğitimleri sonrası istihdam sorunu yaşamakta ve işsizlikten bunalıma girmekte, hatta çoğu gençlerimiz kahve-kağıt, işki-kumar v.b. kötü alışkanlıklara yönelmektedir.
Madde kullanımı ve bağımlılığı, ortaya çıkardığı sonuçlar nedeniyle sadece kullanan kişiyi etkilemekle kalmayıp, basta yakın çevresi olmak üzere toplumun bütün kesimlerine yansıyarak önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir.
Uyuşturucunun sonunda mutlaka ölüm vardır. ”Bu yüzden toplumsal bir mücadele içinde olmamız gerekiyor. Aile bağları güçlü olan ailelerde uyuşturucu madde bağımlılığı çok fazla görülmüyor. Uyuşturucu madde kullanıcılarını ailelerinin fark etmesi bir buçuk yıl sürüyor. Ailenin fark etme sürecini hızlandırıp, çocuğuyla ilgilenmesi gerekiyor.”
Ruh ve bedenen sağlıklı ve dinamik bireylerden oluşmuş bir toplum yapısı istiyorsak, herkes kendine düşeni yapmak zorundadır. Özellikle yarınlarımızı emanet edeceğimiz gençlerimizle, koşulsuz sevgiyle ilgilenerek, onlara örnek davranışlar sergilemeli, onları alkol ve uyuşturucudan uzak tutmalıyız.
Bu bağlamda, anne- babalar, öğretmenler, bilim insanları, gençler için model oluşturan sanatçı, sporcu ve diğer ünlü yüzlere yani göz önünde olan tüm insanlara büyük görevler düşmektedir..
Dünyada türübünde oturan ünlüler ya da cesur kişiler sadece izlenir amma sahnede olanlar alkışlanır. Gerçekten bir kenarda oturmaktansa bir şeyler yapmak isteyen sorumluluk sahibi yurttaşları alkışlıyoruz. Vasat bir insanın elinden geleni yapması zeki geçinen insanların kenarda durmasından daha önemlidir. Ünye Fen Adamları Derneği olarak bugün Ünye’de çok önemli faaliyetlerde bulunan Elele Derneğini çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz. Bir kez daha izleyici olmayan sahnede olanları alkışlıyor sevgi ve saygılarımızı sunuyorum.
Sadece polisiye tedbirlerle uyuşturucuyla mücadelede başarılı olunamayacağını görülmektedir. Bireysel talebi önleyici birçok faaliyet yapmalıyız. 2014 Tubim Raporu’na göre bağımlı gençler üzerine yapılan araştırmada, gençlerin %75’i uyuşturucunun zararlarını bilmediklerini ifade ediyor. %92’si ‘Uyuşturucunun zararlarını bilseydim hiç başlamazdım’ diyor. Bu sebeple gençlerin ve çocukların bilinçlendirmesine yönelik olarak çalışmalar yapan ELELE derneği gönüllü çalışanlarını kutluyorum.
Aynı yerde yaşayan aynı havayı teneffüs eden bizlerin de STK’lara katılarak vatandaşlık görevini paylaşmalı ve çözümün bir parçası olmanın yollarını aramalıyız. Yaşadığımız kente sahip çıkmak uygarlıktır. Doğduğu yere, okuyup büyüdüğü, iş sahibi olup kazandığı memleketine ve birlikte yaşadığı insanların geleceğine katkıda bulunmak hizmet etmek insan olmanın göstergesidir. Bu duygu ve düşünceler ile bananeciliği bir kenara bırakarak ortak meselemiz olan konularda bir noktada buluşmalıyız.
“Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar…” Mustafa Kemal ATATÜRK’ün sözü ile tüm Ünyeli Ordulu hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
Musa KIRANLI
Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi
Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı