– FINDIK ÜRETİMİNDE REFORM
– ORDU’DA 40 DÖNÜMLÜK FINDIK BAHÇESİNE GEÇEN YIL KURULAN SULAMA SİSTEMİ OLUMLU SONUÇLAR VERDİ
– ORDU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ KEMAL YILMAZ:
– “ÜRETİM YÜZDE 30-50 ARASINDA ARTTI, VERİM VE KALİTE YÜKSELDİ”
– “FINDIK BAHÇELERİNE SULAMA SİSTEMİ KURMAK İSTEYEN ÜRETİCİLERİMİZE KKYD KAPSAMINDA DESTEK VERİYORUZ”
– Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 33’ünü gerçekleştiren Ordu’da fındık bahçelerine sulama sistemi kuruluyor.
Son yıllarda artan kuraklık sebebiyle özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık değerlerinin yükseldiği Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tarım alanlarına sulama sistemi kurulmasına yönelik çalışmalar hız kazanıyor. Tarım alanlarının yüzde 88’inde yaklaşık 120 bini aşkın üreticinin fındık tarımı yaptığı Ordu’da daha önce 5 üreticinin bahçesinde 5’er dekarlık alanda kurulan sulama sisteminin başarılı sonuçlar vermesi üzerine bu kez 40 dönüm arazide yeni bir sulama sistemi kuruldu. Fındıkta kaliteli üretim yapılmasını sağlamak, iş gücünü azaltmak ve üretim maliyetlerini düşürerek üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı (KKYDP) kapsamında Perşembe ilçesi Doğan Mahallesi’nde Mehmet Zafer Ak adlı üreticinin 40 dönümlük fındık bahçesinde kurulan sulama sistemi olumlu sonuçlar verdi.
ÜRETİM VE VERİM ARTTI
Geçtiğimiz yıl sonunda kurulan ve ilk sonuçlarını bu yıl veren sulama sistemini inceleyen Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, fındıkta artık sulama sisteminin yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekti. Yılmaz, “Bahçede yaptığımız inceleme ve gözlemlerimizde verimin son derece arttığını, fındığın içini tamamen doldurduğunu, fındıkta dökülme olmadığını, fındığın dalda yaprağıyla yeşil bir vaziyette hasat oluşumuna yeni geldiğini ve vejetasyon süresinin uzamasıyla birlikte fındığın randımanında artış olduğunu gözlemledik. Özellikle yaklaşık yüzde 30-50’ye varan bir verim artışı söz konusu olduğunu tespit ettik. Çok olumlu sonuçlar alındı ve üreticimiz geçen yıllarda elde ettiği üründen 2 ton fazla ürün elde edecek duruma geldi” dedi.
“KKYD KAPSAMINDA SULAMA SİSTEMİNE DESTEK VERİYORUZ”
Daha önce 5 üreticinin bahçesinde demostratif amaçlı 5’er dekarlık alanlarda sulama sistemi kurulduğunu, olumlu sonuçlar gözlenmesi üzerine bunu daha geniş alana yaymak için bu kez 40 dönümlük bahçede uygulandığını kaydeden Yılmaz, “Sulama sistemi Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında kuruldu. 30 bin liraya mal oldu, bunun 11 bin lirasını Bakanlığımız karşıladı. Sulama imkanı olan tüm üreticilerimiz İl ve İlçe müdürlüklerimize müracaat ederek bahçelerinde sulama sistemlerinin kurulması için gerekli teknik yardımı desteği mühendis arkadaşlarımızdan alabilir. Eğer fındıkta verim ve kaliteyi artıracaksak budamayı gübrelemeyi öncelikli olarak düzgün yapmamız gerekiyor. Devamında da eğer bizim sulama imkanımız varsa bahçemizi sulamamız gerekiyor” diye konuştu.