ÜNYENETHABER

Asayiş Gazetesi

 FINDIKTA ‘BİLİMSEL BUDAMA’ 

 FINDIKTA ‘BİLİMSEL BUDAMA’ 
01 Ekim 2015 - 13:00

FINDIKTA ‘BİLİMSEL BUDAMA’ KARADENİZ BÖLGESİ'NDE ORDU, GİRESUN, TRABZON, SAMSUN VE DÜZCE İLLERİNE AİT 48 İLÇEDE UYGULANACAK OLAN BUDAMA KURSU TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR ORDU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ KEMAL YILMAZ: “FINDIK BUDAMA YÖNTEMİ GELENEKSEL USÜLLERLE YAPILIYOR” “BU KURSLAR İLE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARI DÜZELTİYOR, BİLİMSEL USÜLLERLE BUDAMA YÖNTEMLERİNİ GÖSTERİYORUZ”

KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ORDU, GİRESUN, TRABZON, SAMSUN VE DÜZCE İLLERİNE AİT 48 İLÇEDE UYGULANACAK OLAN BUDAMA KURSU TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR 

ORDU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ KEMAL YILMAZ: 
“FINDIK BUDAMA YÖNTEMİ GELENEKSEL USÜLLERLE YAPILIYOR”
 “BU KURSLAR İLE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARI DÜZELTİYOR, BİLİMSEL USÜLLERLE BUDAMA YÖNTEMLERİNİ GÖSTERİYORUZ”

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ülkeye her yıl yaklaşık 3 milyar dolar döviz geliri getiren fındığın budama tekniğinin geleneksel yöntemlerle yapılması sebebiyle ürün kaybının önüne geçmek amacıyla hazırladığı ve 16 Eylül tarihinde başlattığı ‘fındık budama kursu’ sürüyor.

Fındık budama tekniğinin bilimsel usüllerle yapılması amacıyla Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Karadeniz Bölgesi’nde Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Düzce illerine ait 48 ilçede uygulanacak olan ‘Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Budama ElFINDIKTA ‘BİLİMSEL BUDAMA’ KARADENİZ BÖLGESİ'NDE ORDU, GİRESUN, TRABZON, SAMSUN VE DÜZCE İLLERİNE AİT 48 İLÇEDE UYGULANACAK OLAN BUDAMA KURSU TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR ORDU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ KEMAL YILMAZ: “FINDIK BUDAMA YÖNTEMİ GELENEKSEL USÜLLERLE YAPILIYOR” “BU KURSLAR İLE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARI DÜZELTİYOR, BİLİMSEL USÜLLERLE BUDAMA YÖNTEMLERİNİ GÖSTERİYORUZ”emanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi’nin ilk ayağı olan Trabzon’daki kurs sona erdi. 16 Eylül’de Trabzon’da başlayan ve 7 ilçede uygulanan kurs halen 28 Eylül’de Giresun’nda sürüyor. Giresun’daki kursun 9 Ekim’de sona ermesinin ardından 11 Ekim’de Samsun’un Terme ilçesinde devam edecek olan kurs, 14 Ekim’de tamamlanacak. 15 Ekim’de Ordu’nun Ünye ilçesinde başlayacak olan kurs 18 ilçede gerçekleştirildikten sonra 1 Kasım’da sone erecek. Kurs, 3-11 Kasım tarihleri arasında Düzce’de uygulandıktan sonra sona erecek.

“DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARI DÜZELTİYORUZ”
Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, söz konusu kursun fındıkta budama konusunda yaşanan ciddi sıkıntıları, eksiklikleri ortadan kaldıracağını, verim ve kalite de önemli bir artışa neden olacağını söyledi. Projeyi bu açıdan önemsediklerini belirten Yılmaz, “Hem kendi bahçelerinde hem de üretici bahçelerinde budama yapan üreticilerimiz var. Yani bu kişiler budamayı meslek haline getirmiş kişiler. Ancak gözlemlediğimiz bir hususu belirtmek istiyorum ki budama yapan üreticilerimizin bir takım doğru bildikleri yanlış uygulamaları var. Zamanla sürekli yaptıkları için artık bunu doğru bir uygulama olarak gerçekleştiriyorlar. Yapacağımız bu proje ile öncelikli olarak her ilçede 20 kişi tespit edilecek ve budamayı meslek haline getiren kişilere öncelik verilerek bu üreticilerimizin doğru bildiği ama yanlış yaptıkları hususları düzeltmek suretiyle budamadaki ciddi sıkıntıları ortadan kaldıracağız” dedi.

ÜRETİCİYE BİLİMSEL KURSFINDIKTA ‘BİLİMSEL BUDAMA’ KARADENİZ BÖLGESİ'NDE ORDU, GİRESUN, TRABZON, SAMSUN VE DÜZCE İLLERİNE AİT 48 İLÇEDE UYGULANACAK OLAN BUDAMA KURSU TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR ORDU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ KEMAL YILMAZ: “FINDIK BUDAMA YÖNTEMİ GELENEKSEL USÜLLERLE YAPILIYOR” “BU KURSLAR İLE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARI DÜZELTİYOR, BİLİMSEL USÜLLERLE BUDAMA YÖNTEMLERİNİ GÖSTERİYORUZ”
Budama eğitimi alan üreticilerin öncelikli olarak teorik bir eğitimden geçirilecek budamanın nasıl yapılması gerektiği, bitki beslemenin önemi, fındığın kök yapısının nerelere geliştiğini ve gübrenin bitki tarafından nasıl alındığı konularında bir eğitimden geçirileceğini kaydeden Yılmaz, “Budamanın yapılırken hangi dalların çıkarılması gerektiği konusunda teorik bir eğitimden geçirildikten sonra aynı gün içerisinde belirlenecek bir bahçede uygulamalı olarak da budamanın nasıl yapılması gerektiği katılımcılara uzman arkadaşlarımız tarafından anlatılacaktır. 48 noktada yapağımız bu çalışma ile toplamda 960 sertifikalı budama elemanı yetiştirerek Bölge genelinde budamada yaşanan sorunları ortadan kaldırarak verim kaybının önüne geçmiş olacağız” diye konuştu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-