eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

BAŞKAN GÜLER ,AKTİF KARBON İÇİN START VERDİ

BAŞKAN GÜLER ,AKTİF KARBON İÇİN START VERDİ
20 Temmuz 2022 - 2:33

Fındık kabuğunun değerini 15 katına çıkartacak tesiste temel atıldı Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından temeli atılan tesiste, fındık kabuğundan aktif karbon üretimi yapılacak .

Fındık kabuğunun değerini 15 katına çıkartacak tesiste temel atıldı.Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından temeli atılan tesiste, fındık kabuğundan aktif karbon üretimi yapılacak
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler: “Önceden sobada yakılan fındık kabuğundan aktif karbon üretmek istiyoruz.

“22 bin ton fındık kabuğundan 2 bin 200 kilogram aktif karbon üretilecek, 2,5 TL olan kabuğun fiyatı 5 dolar seviyesine ulaşacak”

“Aktif karbon, gıdaların ve suyun temizlenmesinde, çevrede, maske ve ilaç yapımının yanında nükleerde bile kullanılabilen bir madde” diyen Başkan Güler, “Biz önceden bu fındık kabuğunu yakıyorduk, şimdi 22 bin ton kabuğu alacağız bundan 2 bin 200 kilogramlık aktif karbon yapacağız. Bu çalışma neticesinde de şuanda yaklaşık 2,5 TL olan fındıkkabuğu, 5 dolar cinsinde bir ürüne doğru çıkacak. Bunu yaparken de burada ilave bir takım ürünler çıkacak. İnşallah onları da yapmak için çalışmalar sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Güler, “Aktif karbonu yaparsak eğer karlı bir iş,hedefe ulaşmış oluyoruz. Ama nasip olur da birkaç adım daha çalışmaları ilerletirsek, içini yiyip de dışını attığımız kabuktan neler yapılabileceğini inşallah gösteririz diye ümit ediyoruz. Buradaki amacımız bu”

Uzun süredir fizibilite çalışmalarını sürdürdüğümüz Ordu Büyükşehir Belediyesi Aktif Karbon Üretim Tesisinin temel atma törenini gerçekleştirdik.
Yakın zamana kadar tamamı ile ham madde sebepli olarak yurt dışına bağımlı olduğumuz aktif karbonu, artık hindistan cevizine alternatif olarak fındık kabuğu kullanarak Ordu’muzda üreteceğiz.
Başta filtre sanayi olmak üzere gıdadan eczacılığa, petrolden madene, nükleerden otomobil sanayisine kadar pek çok alanda kullanılan aktif karbon için her yıl yüz milyonlarca dolar ithalat yapmaktayız. Açmış olduğumuz bu tesis ile hedefimiz aktif karbon ithalatında dışa bağımlılığımızı bitirmek.
İlimizin istihdamına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan tesisimizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.şeklinde konuştu.

ORKENT Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Şen, temeli atılan ‘Aktif Karbon Üretim Tesisi’nin yaklaşık 3 bin 400 metrekare alana kurulu olacağını, 600 metrekarelik alanın idari bina olacağını ve geri kalan kısmının ise üretim yapacağını söyledi.

 

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-