eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Doğal Balık Stoklarının Geleceği Balıkçıların İnisiyatifinde

Doğal Balık Stoklarının Geleceği Balıkçıların İnisiyatifinde
08 Aralık 2015 - 8:25

prof-dr-balik-dogal-balik-stoklarinin-geleceg-7948698_x_o

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Balık, Türkiye’deki doğal balık stokları geleceğinin sadece balıkçıların inisiyatifine bırakıldığını anlatırken, “Sürdürülebilir balıkçılığın sağlanabilmesi için sistemli ve planlı bir avcılık yapılması gerekiyor. Bunun yapılabilmesi içinde öncelikle ülkemiz denizlerinde balıkçılarımızın nerede, ne zaman, hangi balığı, hangi büyüklükte, ne kadar avladığının çok iyi bilinmesi gerekiyor” dedi.

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Balık, son yıllarda Türkiye’de denizlerde yapılan avcılıkta yakalanan su ürünleri miktarında giderek azalma görüldüğünü söyledi. 30 yıl önce avlanılan su ürünü miktarı 600 bin ton civarındayken geçen yıl bu rakamın 300 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Prof.Dr. Balık, şöyle dedi:

“Kültür balıkçılığı olarak bilinen balık yetiştiriciliğinde ise üretim miktarı 250 bin tona çıktı. Sadece Karadeniz olarak değerlendirdiğimizde de bu azalmayı bariz olarak görebiliyoruz. Yakalanılan balık türlerinin miktarında azalma söz konusu. Üretimin artırılabilmesi ve sürdürülebilir hale getirilebilmesi için sistemli ve planlı bir avcılık yapılması gerekiyor. Ülkemizde denizlerde balıkçılarımız nerede, ne zaman, hangi balığı hangi büyüklükte ne kadar avladığını bile bilmiyoruz. Elimizde sağlıklı izlemeye dayalı üretim verileri yok. Bu altyapının bir an önce sağlanması ve sistemin oluşturulması gerekiyor.”

“BÖLÜMLER ÖĞRENCİ BULMAKTA ZORLANIYOR”

Karadeniz’de aşırı avcılık ve kirlenmeye paralel olarak avlanılan balık miktarının da azaldığını söyleyen Prof.Dr. Balık, balık üretim çiftliklerinde su ürünleri balıkçılık teknolojisi mühendisleri istihdam edildiği için üretilen balık miktarında ciddi bir artış olduğunu vurguladı. Dekan Prof.Dr. İsmet Balık, denizlerde avlanılan balık miktarındaki azalmayı önlemek ve doğal balık stoğunun korunması için su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerinin devlet tarafından avcılık faaliyetleri için istihdam edilmelerinin gerekli olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Balık, “Denizlerde avcılık işlemleri devlet tarafından görevlendirilen su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerinin kontrolünde ve denetiminde yapılması gerekiyor. Su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisleri sadece özel sektörde iş bulabildiği ve devlet tarafından istihdam edilemedikleri için sıkıntı yaşıyorlar. Bu kapsamda Su Ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümleri öğrenci bulmakta zorlanıyor” diye konuştu.

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Balık, Türkiye’deki doğal balık stoklarının geleceğinin yalnızca balıkçıların inisiyatifine bırakıldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Hangi balığı, ne zaman, nerede avlıyoruz, bunu iyi bilmemiz için devletin görevlilerinin avcılık işlemi sırasında balıkçıları izlemesi, yönlendirmesi, kontrol etmesi lazım. Dünya bunu böyle yapıyor. Ne yazık ki ülkemizde böyle bir sistem uygulanmadığı için avlanılan balık miktarında her geçen yıl azalma meydana geliyor.”

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-