Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık baronlarına sert çıktı. 11 TL’de tutulan kabuklu fındığı alıp 62-65 TL’den kavrulmuş olarak satıyorlar. Kim yiyor bu paraları.” Diyerek üreticiye beklediği 15 TL’nin verilmemesine sert sözlerle cevap verdi.Suçlamalarına devam eden Sarıkahraman çok para kazanmak için üreticinin harcandığını ve ortada gizli anlaşmalar var ve gerekirse bu anlaşmaları yapan isimleri açıklarız diyerek fındık baronlarını işaret etti.
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman fındık fiyatları bir anda 14 lirayı buldu. Son haftalarda bu yükselişi kırmak konusunda baronlar ya da fındık alışverişi yapan ağabeylerimiz, büyüklerimiz ne yapmaları gerekiyorsa yaptılar.” Dedi.
BUNUN BİR VİCDANSIZLIK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
“Fındık üreticisinin silahı olan fındıkla tekrar üreticiyi vurmaya kalktılar. Burada özellikle Karadeniz’deki Ziraat Odaları başkanları olarak ortak düşüncemiz emanetteki fındıkları piyasaya sürdüler. Kendi aralarında paylaşımlarını yaptılar. Ama zararını beraber çekecekler, amma karını beraber yiyecekler. Bunun için böyle bir yol seçtiler. Tüccar arkadaşlarımız aldığı 13-14 liranın üzerinde bile aldığı fiyatlar bu gün 10-11 lira seviyelerinde. Ben 10 lira rakamını telaffuz etmek bile istemiyorum. Bunun bir vicdansızlık olduğunu düşünüyorum. Çünkü fındığın maliyetinin nerelerde olduğunu hepimiz biliyoruz. Her fındık fabrikası olan Ünye’nin bir köşesinde fındık bahçesi var mutlaka, bu coğrafyada nasıl fındık ticareti yapıldığını biliyoruz. Ben hep yıllardır söyledim; bu fındık gemisinin ortak yolcularıyız biz, bugün kaptan siz yarın da biziz ama gördüğüm şu ki fındık ihracatçısı fındık üreticisini ortak yolcu olarak görmüyor. Sadece üreten olarak görüyor. Üreticinin malını alarak üreticinin malından kat kat para kazanmayı düşünen olarak görüyorum.”
ARZINI TALEBİNİ YESİNLER O ZAMAN SEN DE KENDİ FABRİKANDA KENDİN ÇALIŞ
Geçen hafta Ankara’ya gittiğimde orada 69-70 liraya fındık gördüm. Çorum’da fındık 60 lira, karşılıklı alışveriş yapan, leblebi satan çevre yolundaki bütün satıcıları dolaştım. 60-61-62 lira fındık. Bu aradaki parayı kim götürüyor, kim yiyor. Bu şeklinde belirtmek istemiyorum ama arz varmış talep varmış. Ne arz ne talep meselesi bu öyleyse bana 60 liranın arzını ve talebini kim söyleyecek. Yani bir fındığı 11 liraya alacaksınız hatta daha aşağıya düşecek o halde fındık 60 liradan aşağı niye düşmüyor. Burada bir vicdani hareket olmalı. Dış pazardaki ürünlerin ortaklaşa hareket etmelerinin gelecekte ülkemize zarar verecektir. Evet, biz üretelim, üretelim ama ürettiğimizin de karşılığını alalım.”
KENDİ ARALARINDA PAYLAŞIM YAPTILAR DİYE DÜŞÜNÜYORUZ
Bizim kimsenin malında mülkünde üretici olarak gözümüz yok. Geçen sene 22 lirayı görmüş fındık için bu sene beklediğimiz rakamlar 14-15 liralardır. Bize çok mu görüldü bu fiyatlar? Bunu tüccarda böyle kabul ediyordu, hatta ithalatçı ihracatçı bile bunu böyle kabul edip evet bu rakam iyidir diyorlardı. Biz Ziraat Odaları olarak dış menşeli adam bir tanesi çıktı, kendi aralarında paylaşım yaptılar diye düşünüyoruz. Bunların isimlerini vermek doğru değildir ama önümüzdeki günlerde gerekirse de vereceğiz. 11 TL’den fındık satan bu aileler sorumlu oldukları aile fertleri ile nasıl geçinecekler. Pancar yapsın, fındığını kendisi toplasın ineğini beslesin, inek sağsın köyden aşağıya gelmesin. O zaman fabrikanda sen işçi çalıştırma kendin çalış. Fabrikandaki fındık kırımını, çuvallamanı kendin yap hamal çalıştırma çok para kazanmak istiyorsan bunları yap yapabiliyorsan. Bunlar doğru işler değil. Bu meyanda biraz vicdanla hareket etmek lazım.