ÜNYENETHABER

Asayiş Gazetesi

Verem, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır

Verem, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır
05 Ocak 2015 - 15:36

68.Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

resim

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr.Ali Arif ÖZSÖZ, “Verem, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.” dedi.

4-10 Ocak 2015 tarihleri arasında ülkemizde “68 Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, verem hastalığının önemine değinen Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr.Ali Arif ÖZSÖZ “Verem (tüberkiloz) hastalığı, M. Tuberculosis” basılı tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bir hastalıktır.Bu kapsamda Verem Eğitim Ve Propaganda haftası olması doyasıyla 4-10 Ocak 2015 tarihleri arasında okul ve halk eğitimlerinin düzenleneceğini belirtti.

Tüberküloz (TB), insanlık t6arihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır.

Verem mikrobu, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu alınması sonucu bulaşır.Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır.

Verem hastalığının genel belirtileri arasında arasında, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır.Akciğer tüberkülozunda; öksürük, bağlam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri görülebilmektedir.İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir.Bu tür şikayetleri olanların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir.

Özsöz, “Hangi durumlarda verem hastalığına yakalanma riski artar?” konusunda ise şunları söyledi.”Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak, kalabalık, havalanması iyi olmayan ev koşulları, yoksulluk, kötü beklenme, HIV/AIDS hastalığı, şeker hastalığı, vücut direncini azaltan diğer hastalıklar, sigara içmek, ilaç ve alkol bağımlılığı hastalık riskini artırır” dedi.

Özsöz daha sonra şunları belirtti;

Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini saplamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT)  uygulanmaktadır.Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hasta tüm tedavi sürecince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.

Verem hastalığından korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda Özsöz şunları belirtti;

Öksürürken mutlaka ağzınızı kapatınız.

Kullandığınız mendilleri mutlaka çöp kutusuna atınız.

Ellerinizi sabunla yıkayınız.

Bulunduğunuz ortamı havalandırmaya özen gösteriniz.

Çocukları veremden korumak için, doğumdan sonra 2 ayını dolduran bebeklere BCG aşısı uygulanmaktadır.Verem aşısı aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezi verem savaşı dispanseri birimlerinde (VSD) ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-