Uzun süredir tartışma konusu olan ve aile hekimlerinin haklarının kısıtlanmasına neden olan o gelişme sonunda geldi. Türk hekimleri son gelişmelerin ardından nasıl hareket ediyor? Haberimizde derledik…
Ülkemizde sık sık meydana gelen sağlık sektöründeki sorunların artmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından da yen düzenlemeler gelmeye başladı. Bu düzenlemelerin temeli ise aile hekimlerinden başlayarak ilerliyor. Özellikle de son dönemde aile hekimlerine vatandaşların istedikleri ilaçları yazdırmak suretiyle suistimal edilmesi sonucunda bakanlık yeni bir düzenleme getirmeye karar verdi. Bu düzenleme ile birlikte artık hekimler belli başlı ilaçlar başta olmak üzere ilaç yazamayacak. Aile hekimlerinin hastanelere entegre edileceği ve artık daha düzenli bir şekilde ilaç yazılması ve hasta doktor ilişkisinin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesini içeren bu düzenleme ise aile hekimlerini bir hayli kızdırdı.
Artık İlaç Yazamayacaklar!
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından yapılan açıklamalar sonrasında aslında Aile hekimlerinin hastanelere entegre olarak sadece Sağlık Ocağı gibi kurumlarda değil daha adapte bir şekilde çalışmalarını sürdürmelerini hedefliyordu. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için ise bazı tedbirlerin alınması aile hekimlerinin büyük bir grev hakkının oluşmasına zemin hazırladı. Geçtiğimiz hafta 3 günlük süre ile grev haklarını kullanan hekimler bu süreçte hem polikliniklerine gitmedi hem de durumu protesto edecek şekilde eylem yaptılar. Bakan ise bu durum ile ilgili yanlış anlaşılmayı anında giderdi.
İlaç Tedavilerinde Akılcı Yöntem Denemeleri
Yapılan son açıklamaların ardından ise Aile hekimlerinin ilaç yazamayacağı şeklinde basına sızdırılan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Aile hekimlerinin tanı koyma ve ilaç yazma yetkilerinin sızdırılması gibi bir durumun söz konusu olmadığı dile getirilirken hem vatandaşın hem de salık çalışanlarının lehinde çalışmaların sürdürüleceği belirtiliyor. Bu noktada Hastanelerle ortak bir entegrasyon çalışması içine girileceğini dile getiren bakan, her aile hekiminin ihtiyaç görüldüğü ölçüde vatandaşa ilaç yazabilme ve hastalıkları hakkında erken tanı tespit ve hastalıklar ile ilgili reçete yazma imkanlarının kısıtlanması gibi bir durumun gelecekte veya şimdi söz konusu olmayacağını belirtti.