eskort samsun

ÜNYENETHABER

KADROYA ALINACAKLAR BELLİ OLDU

KADROYA ALINACAKLAR BELLİ OLDU
22 Mart 2016 - 15:01

yyyTaşeron işçi kadro verilecek mi? sorusunun yanı ile ilgili son durum gelişmeleri yaşanıyor. Kısa bir süre önce Bakan Şimşek’in Taşeron İşçi kadroları ile ilgili açıklama sonrasında Çalışma Bakan’ı tarafından da bir açıklama geldi.   Peki, Taşeron işçiler kadrolar ne zaman verilecek? Taşeron işçilere kadro ile ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, taşeron işçilere kadro düzenlenmesiyle ilgili çalışmaları yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Taşeron işçi kadroları ile ilgili daha önceki aylarda Bakan Ağbal tarafından yapılan açıklama ise şöyle idi. “21 Mart’tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis’e sevk etmiş oluruz.” Kamuda asıl içi yapan personel olarak tanımlanan taşeron işçiler için kadroya alınma süreci başladı. Taşeron işçilere kadro var mı? Taşeron işçiler kadroları; Hazine, Çalışma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve işçi memur sendikalarının görüşlerinin alınması sonrasında Maliye Bakanlığı’na teklif etmesi sonrasında Bakanlar kurulu tarafından belirlenmektedir. Kamuda asıl işi yapan taşeron işçilere kadro için çalışmalarda sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, taşeron işçilerin kadro çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Bakan Soylu, “21 Mart’ta alt işverenler ve çalışanlar konusunda bizim reform ve eylem programımız çerçevesinde ve taslağında bir adım atılacağı Maliye Bakanımız tarafından ortaya konuldu. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor” açıklaması sonrasında Kamuda çalışan 740 bin taşeron işçinin gözü bugün açıklanacak listede idi. Bu gün yayınlanması beklenen Hangi hizmetlerin dışarıdan alınacağı belli olacak. Alım yapılmayacak işlerdekiler, kadroya geçirilecek . Taşeron İşçilerin bugün gözü Bakanlar Kurulu hangi kurumun hangi işleri dışarıdan hizmet alımı yoluyla yaptırabileceğinin bugün açıklanması bekleniyor. Taşerona kadro ne zaman? Taşeron işçilere kadro var mı 2016 son durum haberleri ve detayları haberin ayrıntılarından ve ajanshaber.com dan öğrenebilirsiniz.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU TAŞERON İŞÇİLERE KADRO VERİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Taşeron işçiler ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’dan son dakika açıklaması geldi. Davutoğlu, kamuda çalışan taşeron işçilerinin istidahdamına dair konuştu. Davutoğlu konu iel ilgili yaptığı açıklamada “Asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz. Ayrıca, yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizi de kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece ister asıl iş olsun ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup toplantısında Taşeron İşçi kadroları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Yardımcı işlerde çalışanları da kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler” şeklinde konuştu.

TAŞERON KADROLARI İÇİN BAKAN ŞİMŞEK KONUŞTU

Taşeron kadorları son durumları ile iligli Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kısa bir süre önce açıklamada bulundu bu açıklamada, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin, “Eylem planımızda buna ilişkin düzenlemeleri 21 Mart’a kadar Meclise göndereceğimiz ifade edilmiş, ona yönelik çalışmalarımızda da mesafe kat ettik. İnanıyorum ki zamanında düzenleme gönderilir” dedi. Şimşek, yapmış olduğu açıklamada, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin çalışmaların durumu hakkında da bilgi verdi. aşeron işçiler konusunda Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı yaptıklarını hatırlatan Şimşek, buna ilişkin çalışmaların son hızla devam ettiğini söyledi.

 

TAŞERON İŞÇİ KADROLARI İLE İLGİLİ NUMAN KURTULMUŞ AÇIKLAMADA BULUNDU

Taşeron Kadroları ile ilgili Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında taşeron işçiler kadrokonusunda açıklamalarda bulundu. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamalarda, Bakanlar Kurulunda önemli konuları görüştüklerini belirterek Meclise gönderilecek reform paketi ile ilgili olarak sunumlar yapıldığını, güvenlik bilgi sunumu yapıldığın ifade etti. Daha önce bazı Bakanlar tarafından taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların 21 Mart’ta Meclis’e gönderileceği açıklamaları, yüzbinlerce taşeron işçinin gözünü kulağını bugün yapılacak açıklamalara çevirmişti.

BAŞBAKAN YARDIMCISI’NIN AÇIKLAMASI TAŞERON İŞÇİLERİ TATMİN ETMEDİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un dün yaptığı açıklamalar taşeron işçileri tatmin etmedi, kadro çalışmasıyla ilgili netleşen hiç bir şey netleşmedi, aileleriyle birlikte milyonlarca vatandaşın heyecanlı bekleyişi devam edecek. Kurtulmuş, reformların yüzde 65’inin bugün parlamentoya sevk edilen tasarılarla gerçekleştirilmiş olduğunu açıkladı. Ayrıca yedi Kanun tasarısının henüz Meclis’e gönderilmediğini, bunlar üzerindeki son rötuşların, son çalışmaların yapıldığını belirtti. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ele alacakları öncelikli üç konunun taşeronda çalışan işçilerin kamuda istihdamı, sağlıkla ilgili düzenlemeler ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sorunlarının çözülmesi olduğunu söyledi.

KAMUDA ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİLER İÇİN SONA GELİNDİ

Kamuda asıl işi yapan taşeron işçilere kadro için çalışmalarda sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, taşeron işçilerin kadro çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Bakan Soylu, “21 Mart’ta alt işverenler ve çalışanlar konusunda bizim reform ve eylem programımız çerçevesinde ve taslağında bir adım atılacağı Maliye Bakanımız tarafından ortaya konuldu. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor” dedi. “Kamuda ne kadar taşeron var ve çalışma sonunda ne kadarının kadroya geçeceğini tahmin ediyorsunuz?” sorusunu, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sisteminde 650 bin alt işveren görünüyor ama SGK’ya alt işveren koduyla kayıt olmayan yaklaşık 90 bin kişinin varlığını biliyoruz. Yaklaşık 740 bin kişi civarındadır. Bu bahsettiğiniz soru asıl işle yardımcı işin belirlenmesiyle ortaya çıkacaktır. Bu da hükümetimizin kararıdır” diye yanıtladı. Bakan Soylu, kıdem tazminatı hakeden herkesin, bu parasını almasını sağlamak istediklerini söyledi.

TAŞERON KADRO ASIL İŞÇİ LİSTESİ İÇİN EN SON AÇIKLAMA BAKAN ELVAN’DAN

Taşeron kadroları için, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’dan taşeron kadro düzenlemesiyle ilgili dün açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre, Elvan, “Taşeronların kamuda istihdam edilmesine yönelik çalışmalarımızı aslında kabaca tamamladık. Maliye Bakanlığımız bu çalışmaları yürüttü, kanun tasarı taslağını tamamladı. Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bunu konuştuk…. Önümüzdeki günlerde de bunu netleştireceğiz” dedi. Maliye Bakanlığının bu konuda iyi bir çalışma yaptığını vurgulayan Elvan, “Taşeronların bir kısmına kadro verilecek, bir kısmına verilmeyecek. Ciddi şikayetler ortaya çıkabilir.” şeklinde eleştiriler getirilebileceğinin anımsatılması üzerine de “Yaklaşımımız adil, insanları kucaklayan, sorunlarını çözen bir yaklaşım olacak. Biz hiçbir zaman vatandaşımızı mağdur etmedik, yanında olduk. O çerçevede bir çalışma yapıldı, çalışmaya son noktayı koymadan da burada bir açıklama yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Hükümet, alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdamına yönelik olmak üzere geçiş koşulları, süre ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyecek. Hangi taşeron işçilerin kadroya alınacağı ile ilgili bir liste hazırlandı. Temizlik, güvenlik ve yemekgibi yan işlerin dışındaki asli işleri yapan işçilerin kadroya alınması hedefleniyor. Bu noktada her kurum için ayrı uygulama da yapılması mümkün olacak. Çünkü bazı kurumlarda yardımcı iş olan bir görev diğer bir kurum için asıl iş olabiliyor. Örneğin karayollarında asıl iş olan asfaltlama işi, bahçesindeki yolu düzenleyen bir üniversite için dışarıdan hizmet alımı ile yaptırılabiliyor.

200 BİN TAŞERONA KADRO MÜJDESİ

Kamuda çalışan 740 bin taşeron işçinin gözü bugün açıklanacak listede idi. Bu gün yayınlanması beklenen Hangi hizmetlerin dışarıdan alınacağı belli olacak. Alım yapılmayacak işlerdekiler, kadroya geçirilecek. Taşeron İşçilerin bugün gözü Bakanlar Kurulu hangi kurumun hangi işleri dışarıdan hizmet alımı yoluyla yaptırabileceğinin bugün açıklanması bekleniyor.  Uzun yıllar süren ve mahkemelere konu olan taşeron işçilerin muvazaa durumu bugün çözülüyor. Daha önce çıkartılan kanunla bu görev Bakanlar Kurulu’na verilmişti.  Böylece bu işlerin dışında kalan görevlerdeki taşeronlar için kadro yolu açılacak. Çalışma Bakanlığı verilerine göre; kamuda taşeron olarak çalışan yaklaşık 740 bin kişinin 200 bini ‘asıl iş’ niteliğindeki işlerde görev yapıyor.

ALT İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR KONUSUNDA HÜKÜMETİN ÇALIŞMALARI BİTTİ

Kısa bir süre önce edinilen bilgilere göre, Taşeron işçi kadroları ile ilgili Hükümet, alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdamına yönelik olmak üzere geçiş koşulları, süre ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyecek. Hangi taşeron işçilerin kadroya alınacağı ile ilgili bir liste hazırlandı. Temizlik, güvenlik ve yemekgibi yan işlerin dışındaki asli işleri yapan işçilerin kadroya alınması hedefleniyor. Bu noktada her kurum için ayrı uygulama da yapılması mümkün olacak. Çünkü bazı kurumlarda yardımcı iş olan bir görev diğer bir kurum için asıl iş olabiliyor. Örneğin karayollarında asıl iş olan asfaltlama işi, bahçesindeki yolu düzenleyen bir üniversite için dışarıdan hizmet alımı ile yaptırılabiliyor.

TAŞERON KADROSU İÇİN ASIL KAVRAMINDA KİMLER NASIL YARARLANIR

Taşeronların kadroya geçişlerinde asıl iş kavramı önem kazanıyor. Buna göre örneğin bir hastanenin yemek hanesinde görevli kişinin asıl işi yaptığı düşünülmüyor. Ama hemşire asıl işi yapıyor. Böylece hemşire eğer taşeron ise kadroya geçecek. Bazı belediyelerde ve kurumlarda temizlik işçisi kadrosundan memurlar ve zabıtalar bulunuyor.

MUVAZAA NEDİR?

Taşeron kullanımı İş Kanunu hükümleri doğrultusunda belirlenir. Bu çerçevede yalnızca’yardımcı iş’lerin ve ‘teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerin’ taşerona verilmesi mümkündür. İş Kanunu taşerona verilmemesi gereken bir işin taşerona verilmesini’muvazaa’ olarak adlandırır ve bu işçinin asıl işçi olduğu hükmüne varır.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARINDA KIDEM ŞARTI GELEBİLİR

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi konusunda bazı hileli yolları önlemek için kıdem şartı gelebileceği de konuşuluyor. Bu çalışmanın duyulmasından sonra başta belediyeler olmak üzere bazı kurumlarda taşeron işçi sayısı artmaya başladı. Tasarıda bunların kadroya geçmesi engelllenecek. Buna göre;

  • Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor.
  • İşçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor.
  • İşçiler 3 ay içinde kadroya alınacak.
  • Bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek.
  • Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik de ortadan kaldırılacak.
  • Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşacak.
  • Diğer işlerde çalışanlar 657’ye tabi sözleşmeli olacak.
  • Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yargı kararı ile kadro hakkı elde eden işçilere öncelik verilecek.
  • Belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek.
  • Adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.

TAŞERON KADROLARINDA BELEDİYE’DE ÇALIŞANLAR DA VAR

Taşeron işçilerin en çok çalıştığı kurumlar belediyeler. Belediyelerde özellikle tüm memur işleri ‘temizlik işçisi’ olarak gösterilen taşeron işçilere yaptırılıyor. Taşeron şirketten ‘temizlik işçisi’ ya da ‘yemekhanede bulaşıkçı’ kadrosuyla alınan personel belediyenin tüm birimlerinde görevlendiriliyor. Bu muvazaalı durumunda ortadan kaldırılması bekleniyor. Çünkü örneğin zabıta olmak için KPSS’ye giren bir kişinin yerine taşeron vasıtasıyla zabıta olanlar, ya da itfaiye eri olanlar kadroya geçmiş olacak.

BAKAN ŞİMŞEK “NİHAİ KARARLARIN VERİLMESİ LAZIM”

Çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle bir tarih vermenin zor olduğunu belirten Şimşek, ancak buna ilişkin bir yol haritasının bulunduğunu ifade etti. Şimşek, şu görüşlere yer verdi: “Daha önce zaten asgari ücretliler ile taşeron işçilerin durumu ciddi şekilde iyileştirildi. Şimdi bir kısmında da toplu sözleşme var, orada da ayrı bir süreç işliyor. Daha önce net olarak ‘asıl işte çalışanları bir şekilde kamuda istihdam edeceğiz’ dedik ama istihdam şeklini söylemedik. O konuya ilişkin nihai kararların verilmesi lazım. İnanıyorum ki yakın dönemde bunlar da sonuçlandırılır. Bizim bir eylem planımız var, bu eylem planında buna ilişkin düzenlemeleri 21 Mart’a kadar Meclise göndereceğimiz ifade edilmiş, ona yönelik çalışmalarımızda da mesafe kat ettik. İnanıyorum ki zamanında o düzenleme gönderilir.”

TAŞERON ÇALILŞANLARIN KADROYA GEÇİŞLERİ NASIL OLACAK

Taşeron işçilerin kadorya geçişlerinin uzman görüşlerine göre şu şekilde olması bekleniyor. Devlette çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili ilk gelişmenin 2014 yılının Eylül ayında yapılan düzenlemeyle olduğu, O yıllarda çıkarılan kanunla kamuda çalışan taşeron işçilerin asıl iş yardımcı iş ayrımına dayanarak kadroya geçirilmelerinin bir takım esaslara bağlandığı, bu konudaki yetkinin Bakanlar Kurulu’na tanındığı biliniyor.Ancak bir türlü kanunun öngördüğü asıl iş yardımcı iş ayrımının yapılaması, bu konuda yetkili olan Bakanlar Kurulu’ndan da bir karar çıkmasına neden olmuştu. Bu anlamda Taşeron kadroların belirlenmesinde bu ayrımın yapılması önem taşıyor.

HERKESE KADRO VAR MI

Taşeron işçi kadroları ile ilgili edinilen bilgilere göre, Kamuya ait işyerlerinde 700 Bin civarında taşeron işçisi olduğu biliniyor. Yapılacak düzenlemeyle bu rakamın yaklaşık olarak beşte biri kadar olan bölümü yani 100 Bin ile 150 Bin kişi arasında olanının asıl işleri yapmaları nedeniyle kadroya geçecekleri belirtiliyor.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARI İÇİN DAHA ÖNCEKİ AÇIKLAMALAR

Taşeron işçi kadroları ile ilgili geçtiğimiz günlerde, Bakan Ağbal yapmış olduğu açıklamada, daha önce Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dile getirilen, Haziran 2016 olarak açıklanan kadro süreci ile ilgili olarak son durum açıklaması yaparak “21 Mart’tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis’e sevk etmiş oluruz.” dedi. Kamuda asıl içi yapan personel olarak tanımlanan taşeron işçiler kadro için süreç başladı.Naci Ağbal ayrıca; “Kamuda asıl işlerin belirlenmesinde belli bir seviyeye gelindi. Ardından sendikalarla görüşmeler yapacağız. 21 Mart’tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis’e sevk etmiş oluruz” dedi.

HANGİ TAŞERON İŞÇİLERE KADRO VERİLECEK?

Taşeron işçilerinin merakla beklediği kadro düzenlemesi nihayet Pazartesi (21 Mart) Meclis’geliyor. Taşeron işçilerinin yakından takip ettiği çalışmalarda akıla gelen bir çok soruya cevap aradık. Kimlere kadro verilecek, hangi kurumlarda çalışan işçiler kadroya alınacak,belediyelerde çalışanlara kadro verilecek mi gibi.. İşte bu ve benzeri soruların cevabını merak eden taşeron işçisi statüsündeki çalışanlar için haberimiz takip ediniz. Hazırlanan taslağa göre kamu kurum ve kuruluşlarından özellikle Devlet Bütçesi içerisinde de yer alan, Genel Bütçeli, Özel Bütçeli, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar ile Sosyal Güvenlik Kurumlarında çalışan, Kamuya bir ihale sonucuyla sözleşme ile alınıp, sürekli bir işte çalışan taşeron işçilere kadro verilecek.

TAŞERON KADROLARI İÇİN SÖZÜ GEÇEN KURUMLAR 

Türkiye Büyük Millet Meclisi,
Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık,
Anayasa Mahkemesi,
Yargıtay,
Danıştay,
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu,
Sayıştay,
Adalet Bakanlığı,
Millî Savunma Bakanlığı,
İçişleri Bakanlığı,
Dışişleri Bakanlığı,
Maliye Bakanlığı,
Millî Eğitim Bakanlığı,
Sağlık Bakanlığı,
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
Kültür ve Turizm Bakanlığı,
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,
Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilim,
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
Ekonomi Bakanlığı,
Gençlik ve Spor Bakanlığı,
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,
Kalkınma Bakanlığı,
Orman ve Su İşleri Bakanlığı,
Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği,
Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı,
Jandarma Genel Komutanlığı,
Sahil Güvenlik Komutanlığı,
Emniyet Genel Müdürlüğü,
Diyanet İşleri Başkanlığı,
Hazine Müsteşarlığı,
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı,
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu,
Devlet Personel Başkanlığı,
Türkiye İstatistik Kurumu,
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı,
Gelir İdaresi Başkanlığı,
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü,
Meteoroloji Genel Müdürlüğü,
Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü,
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu,
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu,
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü,
Yükseköğretim Kurulu,
Üniversiteler Ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri,
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Atatürk Kültür,
Dil ve Tarih Yüksek Kurumu,
Atatürk Araştırma Merkezi,
Atatürk Kültür Merkezi,
Türk Dil Kurumu,
Türk Tarih Kurumu,
Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü,
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu,
Türkiye Bilimler Akademisi,
Türkiye Adalet Akademisi,
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu,
Karayolları Genel Müdürlüğü,
Spor Genel Müdürlüğü,
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü,
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü,
Orman Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü,
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü,
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü,
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,
Türk Akreditasyon Kurumu,
Türk Standartları Enstitüsü,
Türk Patent Enstitüsü, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü,
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu,
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı,
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı,
GAP Bölge Kalkınma İdaresi,
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı,
Kamu Denetçiliği Kurumu,
Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu,
Meslekî Yeterlilik Kurumu,
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı,
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı,
Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı,
Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı,
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü,
Türkiye Su Enstitüsü,
Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu,
Türkiye İnsan Hakları Kurumu,
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı

ÜCRETLERDE YÜZDE 11,3 ORANINDA ARTIŞ YAPILDI

Geçici işçilerde, eğer o alanda işçiye ihtiyaç varsa bu süre kısıtlamasını aşacak yasal düzenleme yapılacak, yani 5 ay 29 gün gibi bir süre olduğu düşünülmeksizin, bunlar işlerine devam edebilecekler. Ücret zammı olarak 2015’in birinci altı aylık döneminde yüzde 6, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 5 oranında olmak üzere toplamda yüzde 11,3 oranında artış yapılmıştır. Düşük ücretlilerde aylık 50 Türk Lirası ile 100 Türk Lirası iyileştirme yapılmıştır. Düşük ücretten kasıt da aylık 2 bin 150 Türk Lirasının altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, 2 bin 150 Türk Lirasını geçmemek üzere 100 Türk Lirası her ay için iyileştirme yapılacak. 2 bin 151 Türk Lirası ile 2 bin 250 Türk Lirası olan aylık brüt çıplak ücretlerine aylık 2 bin 250 Türk Lirasını geçmemek üzere 75 Türk Lirası, 2 bin 251 Türk Lirası ile 2 bin 350 Türk Lirası arasındaki işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, 2 bin 350 Türk Lirasını geçmemek üzere aylık 50 Türk Lirası iyileştirme yapılacaktır.

TAŞERON İŞÇİLER KADROSU İÇİN FARUK ÇELİK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Taşeron işçi kadroları ile ilgili açıklama kısa bir süre önce geldi. Şanlıurfa’daki basın mensuplarıyla bir araya gelen AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Adayı Faruk Çelik, Gündeme dair konular ile ilgili açıklamalar yaparken taşeron işçilere iş güvencesi verileceğini de belirtti. Asgari ücretin bin 300 lira olacağını söyleyen Çelik, “Taşeronla ilgili yasa meclise geçmiş ve bakanlar kuruluna sunulmuştu. Hükümet kurulamadığı için gerekli netice alınamadı. Kamuda çalışan taşeronlara iş güvencesi getirdik. Bakınız karayollarında çalışan yaklaşık 6 bin işçimiz bu anlayışla şimdi kadroya geçti. Aynı şekilde kamuda çalışanlara iş güvencesi gelecek. Taşeron işçiler artık çalışacak mıyım, çalışmayacak mıyım diye endişe etmeyecek ve iş güvencesine sahip olabilecek” dedi. Çelik daha önce şu açıklamalarda bulunmuştu: “Yardımcı işler ile asıl işler arasında net bir hat olmadığı için yaşanan karmaşa yargıya intikal etti ve yargı birçok işçinin aslında asıl işte çalıştığına dair hüküm verdi. Bunların kadroya alınmasıyla ilgili veya tazminatlarının ödenmesiyle ilgili yargının çok net bir kararı var. Bunlarla ilgili biz henüz netleşmiş bir karar veremedik. Bu konu önümüzde kangren olarak duruyor. Bir an önce çözülmesi gerekli. Bir taraftan Bakanlar Kurulu kararıyla hangi işlerin yardımcı işler olduğu, hizmet alımı işler olduğu netleşmedi, diğer taraftan ise bu mahkeme kararıyla ilgili uygulamalarımızın netleşme anında olduğumuzu söyleyebilirim. İş güvenliği ile ilgili tasarı alt komisyonda. Yakında yasalaşacak. Yeni yasa ile iş güvenliği uzmanı işyerindeki tehlikeli işleri durdurması gerekiyorsa, durumu hem işverene hem de aynı anda bakanlığa bildirecek. Bildirmediği an onun belgesiyle ilgili işlemler yapılacak. İş güvenliği uzmanı, işyerinde ‘durdurmayı gerektiren acil, tehlike arz eden bir şeyi gördü ve bunu bakanlığa bildirdi’ diye işveren tarafından işine son verilirse, buna 1 yıllık tazminat getiriyoruz. “dedi. 2015’te taşeron işçileri bakın ne bekliyor! Kamu taşeronları için Ocak ayı içerisinde %3 Temmuz ayında ise %3,5 artış gelecek. Yani yıllık olarak yaşanacak olan artışın %6,09 ile %7,12 arasında bir artışa tekabül edeceği konuşuluyor. Taşeron işçilerin istekleri dikkate alınmadığından mı bilemiyoruz ama bu konu iyice yılan hikâyesine döndü. Ne çıkan yasalar taşeronları mutlu ediyor. Ne taşeronların istediği kadro veriliyor bakalım nereye kadar böyle sürecek. Taşeron işçiler diğer çalışanlar gibi izin günü kullanma hakkı istiyorlar. Çalışma koşullarının iyileştirilmesini istemeleri de en doğal haklarından birisi olsa gerek. Ağır şartlarda çalışmalarına rağmen aldıkları ücretlerin düşük olması ayrı bir sorun. Yapılan çalışmalar ile birlikte gerçekleştirilmesi beklenilen iyileştirmeler arasında ilk önce çalışma şartları yer alıyor. Çalışma şartlarında yapılacak iyileştirmeler ile taşeron işçilerin yıllık izinlerine de düzenlemeler getirilecek. En önemli gelişme ise kamu kurumlarındaki taşeron işçilerin kadrolaşması olacak. Özelikle maaşlarda iyileştirme yaşanması beklenilirken, taşeron yasası ile birlikte maden veya temizlik işçisi gibi çok zor koşullar altında çalışan işçilerin hakkını savunacak. Böylelikle hem hakkı olan maaşları alacaklar, hem de hakkı olan izinleri rahatça kullanabilecekler.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-