eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

TMO HAZIRDA BEKLİYOR

TMO HAZIRDA BEKLİYOR
07 Mayıs 2016 - 23:27

tmo_4Sezon başında serbest piyasada 14 liraya kadar çıkan ve her geçen gün değer kaybederek 9 lira seviyelerine düşen fındık fiyatları nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı düğmeye basarak, fiyatın düşmesine neden olan unsurların ortaya çıkmasına yönelik çalışma başlatmıştı. TMO tarafından yapılan çalışmalar tamamlandı. TMO, piyasada ilerleyen günlerde yaşanacak olan olumsuzluklarla müdahale etmek için hazır bulunuyor. Fındık alacağı depoları da hazır duruma getiren TMO, bakanlıktan işaret bekliyor.

BAKAN ÇELİK’TEN YAKIN TAKİP

Ordu Olay Gazetesi’nin edindiği bilgilere göre, fındık fiyatıyla ilgili tüm gelişmeler her gün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e iletiliyor. Bakan Çelik’in yakından takip ettiği fındık fiyatlarının üreticinin aleyhine oluşması durumunda TMO’yu ve Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği’ni harekete geçireceği öğrenildi. Ayrıca, fındık sektörü ile ilgili özel bir ekip kurulduğu, bu ekibin fındık üretimi yapılan illerde rapor hazırladığı ve bu raporun Bakan Çelik’e sunduğu da alınan bilgiler arasında bulunuyor.

ÜRETİCİNİN UMUDU TMO

tmo (2)

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındığın Karadeniz’de 400 bin ailenin geçim kaynağı, 2 milyona yakın insanın ekmeği olduğuna dikkat çekti. Fındığın ülkeye 2015 yılında 2.8 milyar dolar ihracat getirisi sağladığını, bunun da toplam tarım ve gıda ihracatının 6’da 1’ine tekabül ettiğini vurgulayan Soydan, son 10 yılda ülkeye yaklaşık 17.5 milyar dolar döviz kazandıran fındıkta buna rağmen üreticinin hak ettiği geliri elde edemediğini kaydetti.

“FINDIKTA REKABET ŞARTLARI ORTADAN KALKTI”

Fındıkta rekabet şartlarının ortadan kalktığını, bu sebeple Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) haksız kazanç peşindeki kişilerin amaçlarına ulaşmasını engellemek için biran önce devreye girmesi ve alım yapması gerektiğini kaydeden Soydan, “Tekelciliğin olduğu yerde mesele arz talep, üretim meselesi de değildir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girecek deyince fiyat yükseliyorsa, Trabzon toplantısında, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımına girmeyeceğini ima ettiğinde 2 lira düşüyorsa, fiyatların arz talep dengesiyle alakası olmadığı ortaya çıkmıştır. TMO’nun yapacağı müdahale fındık üzerindeki oyunu bozacaktır” açıklamasını yaptı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-