eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

FINDIK FİYATI YÜKSELECEK

FINDIK FİYATI YÜKSELECEK
25 Temmuz 2016 - 3:14

bakan_5Fındık fiyatları ile ilgili üreticinin bekleyişi sürüyor. Geçtiğimiz sezon mahsulünde aradığını bulamayan fındık üreticisi, gözünü yeni sezona çevirmiş durumda. Fındık fiyatları, geçen dönem üreticinin yüzünü güldürmedi. Özellikle Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon fındık fiyatları çiftçinin yakın takibinde bulunuyor. Aylardır fiyatların artacağı beklenirken sabit kalması nedeniyle binlerce fındık üreticisi zor günler geçiriyor. Yapılan açıklamalarda ise fındık fiyatlarında fiyatların ne yönde değişeceğini yeni sezon ihtiyacı ve ürün fazlalığı belirleyecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yeni sezon fındık fiyatları ile ilgili üreticinin merak ettiği konulara açıklık getirdi. Çelik, “Fındık fiyatlarının bu yıl üreticinin beklentilerini karşılamadığının farkındayız. Ancak bunun başlıca sebebi ürünü elinde bulunduran ve üreticiden ucuz fiyata toplayan tüccar. Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl alım yapmadı. Ancak artan ihtiyaçlar doğrultusun yeni sezon mahsulünü alıp almama konusunda çalışmalar sürüyor. Rusya ile düzelen ticari ilişkiler ve artan ihracat açığı nedeniyle fındık üreticisinin bu yıl yüzü gülecek” ifadelerini kullandı.

Fiyatların yükseleceği izlenimi var

Bakan Çelik, açıklamalarının devamında “Piyasa şartlarını dikkate aldığımızda fiyatlar, arz talep dengesine göre oluşuyor. Arz fazlaysa fiyatlarda ister istemez bir düşüş oluyor. Geçen yıl rekoltenin yüksek olmasını fırsat bilenler, fiyatlarda inişli çıkışlı bir dönem yaşanmasına neden oldular. Ama 2016 yılı itibarıyla aksi bir durum olacağı görülüyor. Üreticimiz çok yüksek oranda taleple karşı karşıya kalacak. Dolayısıyla fiyatların yüksek olacağı izlenimi söz konusu. Ama biz sektörün sorunlarıyla yakinen ilgilenmeye devam edeceğiz. Stabil bir şekilde önlerini görecekleri bir piyasanın oluşması yönünde ve piyasada spekülatif oyuncular söz konusu ise onlarla da mücadele ederek, bu konudaki haksızlıkları ortadan kaldıracak çalışmaları yapacağız.” dedi.

Fındık fiyatları ile ilgili olarak Bakan Faruk Çelik’in yaptığı açıklamalar sonrasında üreticinin bu yıl için beklentisi artmış durumda

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-