eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

FINDIK ÜRETİCİSİNİ UYARDI ”SAKIN BUNU YAPMAYIN”

FINDIK ÜRETİCİSİNİ UYARDI ”SAKIN BUNU YAPMAYIN”
15 Ağustos 2016 - 1:23

13936646_10208442050842205_1568388125_n

Şener Nalbur ve Hırdavat İşletmesi’nin sahibi Hüseyin Şener, içinde bulunduğunuz fındık hasatı döneminde, fındık üreticilerine, ürünün aflatoksinleşmesine karşı uyarılarda bulundu.Gazetemize yaptığı özel açıklamalarda üreticiyi uyaran Şener şöyle konuştu;

Hasatla birlikte fındığın kurutulmak üzere harmana getirilmeye başlandığını anlatan Şener, “Bu süreçte özellikle fındığı naylon çuvallara koyarak bahçelerde bekletmemek gerekiyor. Ürünü topladığımız zaman hemen harmana getirip sererek güzelce kuruması sağlanmalı. Ayrıca fındığın üzerine naylon örtü örtülmemeli. Çünkü yaş olan çotanaklar, aşırı ısınmayla fındık tanelerini bozuyor. Bu durum fındıkta hastalığın oluşmasına neden oluyor. Böylelikle aflatoksin başlamış oluyor.” dedi.

Üreticileri bilinçlendirmek için sürekli çalışma yapılıyor, “Fındığın yerine konulabilecek başka bir ürün yok, böylesine önemli ve stratejik değeri olan bir ürüne her aşamada sahip çıkmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Şener, fındık üretiminde kalitenin de önemli olduğunu vurgulayarak, şunları şöyledi:

“Fındıkta üretimi kaliteli yapmalıyız. Bunlardan bir tanesi de her aşamadaki çuvallamadır. Bu kapsamda da  fındıkta aflatoksinleşmeyi önleyen file çuval kullanılmalı. Aflatoksinleşmeme demek, fındığın randımanının ve dolayısıyla da fiyatının artması demektir.Üreticiler olarak fındığımıza sahip çıkmazsak yanlış yapmış oluruz. Yanlıştan medet umanların ekmeğine de yağ sürmüş oluruz.”

Naylon çuvallar ucuz olduğu için tercih eden üreticiler, hasatın ilk aşamasında bu çuvalları kullanabilirler. Bahçeden kabuklu olarak toplanan fındıkları harmanlamaya kadar bu çuvalları kullanabilirler. Fakat stok yapacaklar ise bu tür çuvalları kullanmasınlar.

Fındıkta özellikle posta çuvalların kullanılması gerektiğine de dikkati çeken Şener, “Fındık üreticilerine depolama aşamasında posta çuvalı kullanmalarını yararlı ve sağlıklı olarak görüyorum ve öneriyorum.” dedi.

Naylon çuval fiyatları 0,80 tl ile 2 tl arasında,

Posta Çuvalı fiyatları

Naylon m2 fiyat 1 tl

Branda fiyatı m2 1,80 tl

olarak satış yapıyoruz.Her türlü hasat öncesi ve sonrası  çiftimize yardımcı olacak, ihtiyaçları ölçüsünde ürünlerle hizmet vermeye devam ediyoruz dedi.

13933254_10208442050962208_1212648066_n

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-