eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Afetler, toplumları ve kitleleri değil ülkeleri geriye götürmektedir.

Afetler, toplumları ve kitleleri değil ülkeleri geriye götürmektedir.
18 Ağustos 2016 - 0:38

GRGRGRGAfetler, toplumları ve kitleleri değil ülkeleri geriye götürmektedir.

17 yıl önce tamda bugün, insanlar öyle bir sabaha uyandı ki; iyi geceler diyerek öptüğü annesini, babasını, çocuğunu, eşini.. arkadaşlarını, hatta kapının önündeki köpeğini bile bulamadılar….

17 Ağustos 1999: Büyük Marmara Depremi: 17.480 vatandaşımız hayatını kaybetti, 23.781 bin vatandaşımız da yaralandı. Hayatını kaybedenleri rahmetle duayla anıyoruz. Rabbim bir daha böyle acılar yaşatmasın.

Gelişmekte olan ya da gelişmiş ülkelere bakıldığında görülecektir ki; teknik eğitim, teknik eleman hükümet en birinci öncelikli politikaların arasında gelmektedir. Ülkemizde ise halen meslek olarak teknik eğitim alan işin mutfağında yetişen 2 yıl üniversite okuyan teknikerler teknik eleman tanımı dışında tutulmaktadır.

1999 depreminden sonra depremden korunmak adına en önemli uygulama Yapı Denetim Yasası. Yapı denetim de bile okurken üniversiteli kabul edilen mezuniyet sonrasında yarım üniversiteli olarak algılanan iki yıl teknik eğitim alan yapı sektörünün mutfağında pişen teknikerlere yetki ve sorumluluk verilmemiş, daha da üzüntü verici olanı İki yıl üniversite teknik eğitim alan teknikerler “teknik eleman” tanımı dışında tutulmuştur.

Gerçekten de, maruz kaldığımız bu büyük yıkımın başlıca sebebi, çarpık ve hatalı şehirleşme ile binalarda uygun olmayan yapı tekniğinin kullanılması yanında yeterli bilgiye ve eğitime sahip olmayan elemanların istihdam edilmesi, çalıştırılmasıdır.

Öte yandan, siyasi çıkarlar ve populizm uğruna, gecekondu tipi kaçak yapılaşmaya göz yumulması ve devamlı çıkarılan imar affı yasalarının da faturasıdır.

İşte buradan çıkan sonuç ve sorun; plansız ve düzensiz imar’dır. Başkaca önemli olanı da Ülkemizin Yüksek öğrenimli teknik eleman potansiyelinin yapılaşmada görevlendirilmemesidir. 2 yıl Üniversite teknik eğitim almış “Tekniker” meslektaşlarımızın mutlaka sahalarda görev almaları sağlanmalıdır.

Depremlerde en çok zarar gören yapı sektöründe, teknik eğitim almış olan “tekniker”ler halen sahada görevlendirilmemiş, Yetki ve sorumlulukları verilmemiştir. Lisans tamamlamaları için eğitim devam hakları önündeki engeller kaldırılmamış aksine teknik eğitim mezunları branşları dışında alanlarda Açık öğretimde işletme ve iktisat alanlarında lisans tamamlama zorunda bırakılmıştır.

17 Ağustos depreminin ardından yaklaşık 17 yıldır yapılan genel seçimlerde ne iktidarda ne de muhalefet partilerinde mesleki eğitimin ve teknikerlere dair net bir program bulunmamaktadır. Bugün Ülke genelinde iki milyon tekniker sahada görev almak için beklemektedir. Aileleri ile birlikte yedi milyon tekniker ailesi görmezlikten gelinmemelidir. Hangi siyasi parti programında teknikerlere ışık tutarsa ülke aydınlığa yükselecektir.

Türkiye’nin yüksek öğrenimli teknik eleman potansiyeli “teknikerlere” hizmet etme hakkı tanınmalıdır. Teknik eğitimde amaç mezun etmek diploma vermek değil, mezuniyet sonrası işletmeler kuran, istihdam sağlayan, üreten teknik elemanlar yetiştirmek olmalıdır.

Bizler asla siyasi kimlik taşımıyoruz. Doğru olana doğru, yanlışa yanlış diyoruz. Doğruları Takdir ediyor, yanlışları eleştiriyoruz, aldığımız teknik eğitim sonrası bilgi ve deneyimlerimizle önerilerimizi sunuyor, bildiklerimizi tecrübelerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Deprem değil, bina öldürüyor. Hükümetimiz yapı sektöründe teknik eğitim almış, işi mutfağında öğrenmiş olan “Teknikerlere” mutlaka sahada görev vermelidir.

Değerli kamuoyu; KESİNLİKLE ama KESİNLİKLE Deprem Dayanıklılık Raporu olmayan bir evi asla satın almayın, ailenizden birinin almasına müsaade etmeyin. Canınızı herhangi bir müteahhidin insafına bırakmayın…
Oturduğunuz yapının, binanın, evin sağlamlığını teknik eğitim almış işin mutfağında yetişen tekniker arkadaşlarımızdan danışmanlık hizmetleri alarak, gerekli test ve ölçümleri yaptırarak gerekli önlemleri alınız. Aksi takdirde, Deprem öldürmez, önlem almadığınız için, ölümlere siz sebep olmuş olursunuz…

Çağdaş bir toplum, hakkını aradığı kadar, sorumluluğuna da sahip çıkan toplumdur. 17 Ağustos’ta gördüğümüz film değildi… Bir daha yaşanmamasını diliyoruz.

Dünyanın hiçbir yerinde türbünde oturanlar, ünlü dahi olsalar alkışlanmazlar, sadece dikkat çekerler. Ancak sahada olan cesur insanlar herkes tarafından ayakta alkışlanır. Unutmayınız ki, teknikerlik, teknisyenlik bir madalyadır, teknik adamın göğsünde taşıyacağı.

Bu duygu ve düşüncelerimle; Bugün her türlü engellemeye karşı, dar gelirli ailelerin evlatları olan, zor koşullarda iki yıl teknik eğitim alan ve ülkesine milletine hizmet etmeye çalışan tüm tekniker meslektaşlarımı aileleri ile birlikte alkışlıyorum, sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum.

Musa Kıranlı

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi
Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-