eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

ÜNYE ORDUMUZUN VİTRİNİDİR

ÜNYE ORDUMUZUN VİTRİNİDİR
16 Nisan 2019 - 21:45

Memleketimizin güçlenmesi için vazgeçilmez kaynaklardan yaklaşık 60 farklı sektöre destek veren turizm, ekonomiye sağladığı katkılar nedeniyle de adeta olmazsa olmaz sektörlerden birisidir.

Turizm için;ulaşım, çevre, yenilenme, erişim, güvenlik ve sürdürülebilirlik ile birlikte esas olan bireyler ve şehirlerini temsil eden yerel insanlar, yerel yönetimlerdir.

Yerel yönetimler olarak şehirlerimizi kimliğini ve tarihsel doğal dokularını korumalı, saklı olanları açığa çıkarmalıyız. Turizmin değerler zincirlerini doğru anlamalıyız. Tabi ki oteller ve havayolları mükemmel olacaklar. Ancak ilk planda bunlar rol oynamıyor. Kongreler, kültürel değerler önemlidir. Kentlerin birden fazla kere ziyaret edilebilecek zenginlikleri olmalı. Kent alanlarını doğru düzenlemeliyiz. Ulaşım, yeşil alanlar doğru tasarlanmalı. Kentin ulaştırma, müzeler ve lokantaların ayrı ayrı çaba göstermeleri değil hep beraber çalışmamız gerekir.

Artık Turizm konusunda sadece güneş ve denizin yeterli olmadığı, Turizmi güneş, deniz ve kum üçgeninden kurtarmamız lazım olduğu gerçeği aşikardır. Turizm eski binaları restore ederek, müzeciliği yaygınlaştırarak tarihi ve kültürel yöresel değerleri yaşatmak vb. şeylerle olur. Turizm Tarihi ve Kültürel Değerler olmadan bir anlam ifade etmez.

Ordu’muzda, Fatsa’mızda ve kadılar şehri, sancak beyliği, yunus emre istirahatgahı vs. çok eski tarihi yaşam kalıntıları olan Ünye’mizde özellikle kültürel değerlerimizi öne çıkarmak suretiyle doğa ve inanç turizmini, yayla turizmini farklı uygulama noktasında uygulamak suretiyle turizme bir başka boyut kazandırmalıyız. Turizmin doğal sermayesi olan doğa ve kültürel miraslarımızı korumalı ve yaşatmalıyız.

Ordu’muz Havaalanı, Çevre yolu ve İç Anadolu Bağlantı yolu ile tarihe ışık tutan kurul kalesi yerleşkesi ile turizmde farklı bir ivme kazanacaktır. Ordu ilimiz her mevsimde doğa ve kültür turizmi, kumsalları, dağları, yaylaları, kaleleri, köprüleri, dereleri ile flora ve fauna bakımından zengin kent ormanları ile Karadeniz’in en büyük şelalesi othamış şelalesi, Ünye de şeyh Yunus türbesi v.b. birçok tarihi ve inanç turizm değerleriyle, yeşilin ve mavinin, hele hele Gölköy Ulugöl tabiat parkında güz mevsiminde yaprakların sararması ile oluşan renk armonisiyle ziyaretçileri büyüyecek güzelliklere sahiptir.

Halkları ve kültürleri birbirine yakınlaştıran turizm, küresel olduğu kadar ulusal anlamda da bir barış ve uzlaşı projesidir.

Turizm Haftası nedeniyle Ordu ilimiz Valiliği tarafından düzenlendiğini bildiğimiz kutlama programında Ünye’nin dışarıda tutulması bugüne kadar bütünşehir olma yolunda herkesi kucaklayıcı adımların eksikliğinin giderileceği yeni dönemde, özellikle de turizm yatırımlarının yapıldığı, tarihi ve kültürel dokusu, denizi, kumu sürekli ulusal basında Ülke gündeminde olan Ünye’mizin, turizm haftası kutlama etkinliğinde yok sayılması anlaşılacak iyiye yorumlanacak yada kabul edilecek bir şey değildir.

Ünye Ordumuzun ilk giriş kapısı, vitrinidir. Ünyeye yapılan haksızlıklar karşısında birlik ve beraber duruşlarından dolayı tüm STK ve oda temsilci ve başkanlarımızı kutluyorum. Ünyeliler olarak burada bir ard niyet değil bunun bir hata olduğunu ve yanlışlıktan dönüleceğini, sayın valimizin gerekli hassasiyeti göstereceğini düşünüyoruz. 

Dünyada ve ülkemizde modernleşme ve barışın kurumsallaşmasına turizm sektörünün önemli katkılarda bulunduğunu unutmamamız gerekir. Turizmin ulusal ekonomilere katkısının yanı sıra, uluslararası kültürel ve toplumsal iletişimi sağlayıcı ve bütünleştirici rolünün tüm dünyada egemen olması dileğiyle Turizm Haftası’nı içten dileklerimle kutluyor, sektörün gelişmesine emek veren herkese başarılar diliyorum.

Üniversite yüksek teknik eğitim almış olan toplumun her kesimini yakından ilgilendiren İnşaat, harita, elektrik, makine, sağlık, zıraat, turizm v.b. farklı teknik branşta eğitim almış olan, üretici iş gücü teknikerler birliği olarak Edirne’den Kars’a doğduğumuz memleketimizin kalkınması ve toplumun yaşam seviyesinin yükselmesi için projeler üretmekte, çalışmaktayız.

Araştırmalarımızdan çıkan sonuç;Turizmi deniz, kum, güneş üçgeninden kurtarmamız lazım.Türkiye’nin turizmini; çiftçinin, köylünün katılımıyla ‘Ekolojik ya da Tarım Turizmi’ kurtaracaktır.

Ekolojik ve tarım turizminde hem gelenlere doğayla dost, farklı insanları ve kültürleri tanıyabilecekleri bir tatil sunuluyor hem de bölgedeki halka maddi gelir sağlayarak kırsal kalkınmayı sağlamayı hedefliyor. Tabii doğal ve kültürel güzellikleri yıpratmadan, onları gelecek nesillere aktarmayı başarmak birincil önemde.

Misal, İtalya ve Yunanistan’da son derece gelişmiş örneklerini görünce, ‘bizim memleketi kurtaracak yegane proje budur’ Toprağa dokunarak tatil, eşi benzeri olmayan kadim topraklarımız. Ordu,Çambaşı,Ulubey,Perşembe,saraycık, Gölköy,Ünye,Çaybaşı,Fatsa,Bolaman ilçelerimizde bulunan tarihi mekanlar ve doğal alanlar gezilmeye ve görülmeye değer turizm değerlerimizdir. Tarihi ve doğal güzelliklerimizi koruyup yaşatarak bölgemizin turizm kaderini değiştirerek Ordu’muz olarak turizmde adını tüm dünyaya duyurmalıyız. 

Karadeniz bölgemizde Nüfus artışı ve arazi bölünmeleri sonrasında toprağımız yetmiyor,işlenmiyor, ürettiğimizi ürünler değerleri emeklerimizi karşılamıyor. Kırsal bölgelerimiz, Çiftçilerimiz artık  ‘tarım turizmi’ ile kalkınacaktır.

Ev usulü yöresel yemeklerimiz, taptaze ayranımız, organik meyve suyu, narenciyesi bol reçel yapımı, uygun yerlerde balıkçılık, kilim dokuma, ekmek pişirme, el işleri gibi faaliyetler hayata geçirildiğinde bakın Avrupa’dan Amerika’dan nasıl oluk oluk doğaya duyarlı ve kaliteli para harcayan turist geliyor.

Yine Tarım turizmi ile beton çirkinliğine son verilerek, yerel ve kırsalı öyle bir canlandıracak ki şaşıp kalacağız. Yeter ki bu konuda sağlam bir devlet iradesi ve politikası olsun. Özellikle tarımla uğraşan çiftçi kardeşlerimizFındık mahsülüne bağlı kalmayacak, tarım turizmi ile yaşadığından, çalıştığından zevk alacak toprağına sahip çıkacak ve bu şekilde de kırsaldan merkeze göçün aksine şehirden kırsal’a göç başlayacaktır. Kırsal kalkınma için bu çok çok önemli. Tarım turizmi projeleri sayesinde büyük şehirlerde yaşayan insanlar kopmuş oldukları doğal yaşamı yeniden tanıyor, doğayla ilgili sorumluluklarının farkına varıyor. Çocuklarımızın doğayla haşır neşir olması açısından da son derece önemli.  Büyük şehirlerde bitki ve hayvanlardan uzak yetişmiş olan çocuklar, yedikleri ürünlerin nasıl yetiştiğini öğreniyor, doğayı tanıyor, birçok hayvanı ilk kez canlı olarak görmüş oluyor. Çocuklar toprağa değsin, ineğe dokunsun.

Doğal güzellikleri, iklimi ve zengin bitki örtüsüyle her zaman ilgi duyulan bir bölge Ordu’muz, Ünye’miz, Fatsa’mız ve diğer tarih kokan ilçelerimiz…

İlimiz turizm zenginliği bakımından oldukça ilgi çeken, gezilecek görülecek yerleri olan bir turizm kentidir. Turizm bacasız fabrikadır. Bölgemiz ekonomisi için büyük önem taşır. Gerek bölgemizin gerekse Ülkemizin kalkınmasını ve zenginleşmesini sağlar.

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği olarak doğduğumuz memleketimizi, doyduğumuz, birlikte yaşadığımız, nefes aldığımız yeri kentimizi Ordu’muzu, Fatsa’mızı tüm ilçelerimizi bir bütün olarak önemsiyoruz ancak batıdan ilk giriş kapısı olan Ünye’mizi çok çok önemsiyoruz. Ünye’mizin olmazsa olmazdır.

Ve diyoruz ki; Kentler yaşayan organizmalardır. Kentleşip geliştikçe bireyler de değişiyor, sorunlar artıyor, beklentiler karmaşıklaşıyor. Bu beklentilere cevap verecek yönetimler ile sorunsuz kentler yaratılmalı. Bizler teknikerler yaşamın her alanında her taşın altında eli emeği alın teri olan nitelikli kişilerdir. Üniversite teknik eğitim mezunu teknikerler olarak bilgi paylaşıldıkça faydalıdır diyerek kendi sorunlarımızdan çok aldığımız teknik bilgileri toplumun sorunlarına yaşadığımız doğduğumuz kentimizin sorunlarına duyarsız kalmıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle turizm sayesinde kazanılanların, yerelden küresele sosyo-ekonomik refahı ve barışı zenginleştirmesi dileğiyle doğal kaynakların korunması ve toplumsal gelişme için önemli bir gelir olan turizme gönül veren tüm paydaşların 15-22 Nisan Turizm Haftasını kutluyoruz.

 

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi

Ordu Teknikerler Derneği kurucu Başkanı Musa Kıranlı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-