eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Hüseyin Sabri Kadı Konağının Bu Yönünü Biliyor muydunuz ?

Hüseyin Sabri Kadı Konağının Bu Yönünü Biliyor muydunuz ?
09 Haziran 2019 - 3:31

Ünye Belediyesi tarafından “Kültür Yolu Projesi” kapsamında kamulaştırılarak “Belediye Konukevi” olarak restorasyonu tamamlanan “Hüseyin Sabri Kadı Konağı” Ünye turizmin gözdesi oldu.

18.yy’da yapılan ve o dönemin mimarisini en iyi şekilde yansıtan 3 katlı Hüseyin Sabri Kadı Konağı, 2018’de başlatılan restorasyon çalışmaları sonucunda 2019 yılında hizmete girerek Kültür Yolu Projesi’nin gözde yerlerinden biri oldu.

Konaklama faaliyetinin henüz faaliyete geçmediği ve şuanda ziyaret amaçlı kullanılan konağın bahçesinde, Kültür Yolu’nu gezenlerin dinlenebileceği ve Ünye’de yaz akşamlarının serinliğini hissetmek isteyenler için kafeterya bulunurken, bu kafeteryada semaver çayı ve kahve hizmetleri sunulmakta.

BELEDİYE KONUK EVİNE ZİYARETÇİ AKINI

Hüseyin Sabri Kadı Konağı’nın, eski Ünye evlerinin otantik yapısını görmek isteyen ziyaretçilerin gezebileceği bir alan olduğunu ve hem ziyaret anlamında hem de yöremizin çay ve kahvesini tatmak isteyen misafirler için güzel bir durak haline geldiğini belirten Ünye Belediyesi İşletme ve Sosyal Tesisler Müdür Yardımcısı Yunus Sinan Bayoğlu, bayram içerisinde 3 günlük süre zarfında konağı ziyaret eden 1618 kişi olduğunu belirtti.

Hüseyin Sabri Kadı Konağı’nın tarihçesi, restorasyon süreci ve şuandaki işlevi hakkında da bilgi veren Bayoğlu, konuşmasında şunları ifade etti;

Ünye Belediyesi İşletme ve Sosyal Tesisler Müdür Yardımcısı Yunus Sinan Bayoğlu: “Hüseyin Sabri Kadı Konağı 18.yy’da Çoldurzade Ali Rıza Bey’in oğlu Hüseyin Sabri tarafından ikamet maksadıyla yaptırılmış bir konaktır. Hüseyin Sabri Efendi o dönemin birinci Canik Milletvekili Fehmi Bey’in kardeşidir. Bu konak eski Ünye evlerini yansıtan ve o dönemin mimarisini yansıtmaktadır. Konak 3 katlı olup alt katında belediyemizin çay ocağı ve kafeterya hizmeti bulunmaktadır. Üst kısımlarında ise konaklama bölümleri bulunmaktadır. Konaklama faaliyeti şuanda verilememekte olup gelenlerin ziyaretine sunulmaktadır.

Konak Kültür Yolu Projesi Kapsamında Restore Edilmiştir

Ünye Kültür Yolu Projesi güzergahında bulunan bu konak Müze Evden sonraki ikinci duraktır. Bu konağın ardından ziyaretçilerimiz Kültür Yolu’nu ziyaret edebilmektedirler. Konağın bu hale geliş aşaması, projede Kültür Yolu’nun durakları belirlendikten sonra harabe ve yıkık bir durumda olan bu konağın onarılmasıyla başlamıştır. 2018 yılı içerisinde yapılan çalışmalarla konak onarılmış ve 2019 yılı içerisinde de hizmete sunulmuştur.

Bayramda 1618 Ziyaretçi Konağı Ziyaret Etti

Osmanlı Dönemi’nde evler için kaç oda kaç salon gibi sorular sorulmazmış. “Ailenizde kaç kişi yaşıyor” sorusu sorulurmuş. Bu bağlamda bu konakta da aynı anda bir kaç ailenin yaşadığı görülmektedir. Eski Ünye evlerinin otantik yapısını görmek isteyen ziyaretçilerin gezebileceği bir alandır. Bu bağlamda da yoğun bir ziyaretçi oranıyla karşı karşıyayız. Bu konak hem ziyaret anlamında hem de yöremizin çay ve kahvesini tatmak isteyen misafirlerimiz için güzel bir durak haline gelmiştir. Bayram içerisinde 3 günlük süre zarfında kayıt altına alınan 1618 kişi konağımızı ziyaret etmiştir. Tahminimize göre de yaz ayları içerisinde 30 bin ziyaretçi beklemekteyiz.

Yaz Akşamlarının Serinliğini Semaver Çayı İle Bu Konakta Yaşayabilirsiniz

Ünye’yi ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistlerimiz ile Kültür Yolu’nda Hacı Emin Yokuşu’nu çıkıp da çay, kahve içerek dinlenmek isteyenleri konağımıza bekliyoruz. Yine Ünye’de yaz akşamlarının serinliğini hissederek semaver çayı içmek isteyenleri yine bu konakta misafir etmek istiyoruz. Ben ziyaretçilerimizin buraya geldikleri için pişman olmayacaklarını belirtmek istiyorum.

Hüseyin Sabri Kadı Konağı’nın bahçesinde bulunan dut ağacıyla ilgili bir rivayet olduğunu belirten Ünye Belediyesi İşletme ve Sosyal Tesisler Müdür Yardımcısı Yunus Sinan Bayoğlu, ağaç hakkındaki rivayet ile ilgili şunları ifade etti;

Konağın bahçesinde bulunan dut ağacıyla ilgili bir rivayet vardır. Bu rivayete göre şehir merkezinde bulunan eski Ünye evlerinde fıstık çamı veya portakal ve mandalina ağaçları bulunurmuş. Kırsal bölgelerde bulunan evlerde ise dut veya incir ağacı bulunurmuş. Konağın bahçesinde bulunan bu dut ağacı da Hamidiye Mahallesi’nde bir çok hanenin ihtiyacını karşılayacak şekilde dut bulunur ve mahalleli bu ağaç sayesinde pekmez ve reçel yaparmış. Mahalleli bu ağacı çok benimsediği için de aileler bu ağaç altında piknik yapar, bu ağaç altında sevgililer buluşurmuş. Bir gün iki sevgili bu ağaç altında buluşup konuşurlarken genç kız sevgilisine verem olduğunu söylemiş. Genç oğlan bunu duyunca üzülmüş ancak sevgilisine belli etmeyerek ona destek olmuş. İlerleyen zamanlarda sevgililer yine bu ağaç altında buluşmaya devam etmiş. Yine bir gün genç oğlan sevgilisiyle buluşmak için bu ağacın altına gelmiş ancak genç kız saatinde oraya gelmemiş. Genç delikanlı sevgilisinin vefat ettiğinin haberini almış ve ağaca yaslanarak gözyaşlarını ağaca dökmüştür. Gencin gözyaşından olsa ki bu ağaç da dertlenmiş ve ağaçta bir oyuk oluşmuş. O günden bu güne bu ağaç genç çiftlerin, nişanlıların, evlenme hazırlıkları yapan çiftlerin fotoğraf çekindikleri bir alan olmuştur. Çiftlerin buraya gelerek fotoğraf çekinmeleri kendileri için güzel bir anı olacaktır.”diyerek sözlerini tamamladı.

Ramazan Bayramı tatilinde Ünye’ye gelen ve bayramını Ünye’de geçirirken Hüseyin Sabri Kadı Konağı’nı ziyaret eden ziyaretçiler, konakla ilgili şu yorumları yaptılar;

 “Benim  Kaan Celal 2,3 gündür Ünye’deyiz. Yalıyı, Cumhuriyet Meydanı ve birçok yeri gezdik. Buradaki tarihi güzellikler neredeyse hiçbir yerde yok. Konağın ilk girişindeki taş döşemelere çok güzeldi yaptıkları sanat insana bir huzur katıyor. Mimarisi çok eski olan bu evin tekrardan restore edilmesi çok güzel bir şey. Üst katlarda hala eşyalar sapasağlam duruyor, her şey çok güzel bir şekilde korunmuş ve görülmeye değer bu konağı gezip görmenizi tavsiye ediyorum.”

“Ben İclal Çöker İstanbul’dan geldim memleketim Ünye,  şehirleşmenin çok olduğu bir çağda, böyle güzelliklerin unutulmaya başladığı bir dönemdeyiz. Konaktan içeriye girdiğimde sanki o zamanı tarihi yapısına gitmişim ve o çağda yaşıyormuşum gibi hissettim. Konağın her tarafının özenle ve ince bir işçilikle yapıldığını gördüm. Yatak ve perdelerdeki oyalar, duvardaki ahşap işlemeler hepsi bir sanat ve özenle yapılmış bu beni çok etkiledi. Sanki konaktan çıktığımda zamanda yolculuk yapmış gibi hissettim. Ünye kendi içinde başlı başına bir şehir, buraya gelecek olanalar her tarafta farklı bir yapı görecektir.  Özellikle de konağı kesinlikle gezip görmenizi öneririm.”

“Ben Meral Hanoğlu emekli öğretmenim Erzincan’dan geldim. Çok beğendim Ünye’yi ve ilk defa geldim. NTV’de görmüştüm çok merak ediyordum bu eski evleri bayıldım hepsi birbirinden güzel. Birde Ünye’nin çayına doyum olmuyor. Herkese tavsiye ediyorum, mutlaka Ünye’ye gelsinler buraları gezsinler. Konağa bayıldım hele o ahşap merdivenler, duvar süsleri çok hoşuma gitti. Kesinlikle Ünye’ye yerleşmek isterim. Küçük İstanbul bildiğiniz. İstanbul’un bir adı var ama insanlar gelip bide buraları görsünler.”

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-