eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

FINDIK BU SENE YÜZ GÜLDÜRÜR

FINDIK BU SENE YÜZ GÜLDÜRÜR
08 Temmuz 2019 - 3:18

Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erhan Aydın fındığın son durumu hakkında gazetemize özel açıklama yaptı. Rekolte konusunda basına yansıyan açıklamalar mevcut lakin asıl netice Temmuz ayı sonunda çotanak sayımının ardından ortaya çıkar diyen Aydın,merak edilenlere şöyle cevaplar verdi..

-TEMO VE DEVLETTEN FİYAT BEKLENTİSİ NE DURUMDA?

Bu konuyla  alakalı bundan bir ay öncesine kadar  toprak mahsulleri yeni fındık alımı için hazırlık yapıyordu. Şuanda fiyat ve alım konusunda herhangi bir duyumumuz yok. Bundan bir ay öncesine kadar buradaki amirler söylüyordu, alım için hazırlıklar yapıyoruz diye ama ortada daha netleşen bir şey yok.Halen belirsizlik devam ediyor.

-HİLMİ GÜLER’İN “FINDIK İÇİN BİR ŞİRKET KURACAĞIZ, BUNUNLA ALAKALI BİR SEKTÖR OLUŞTURACAĞIZ”, PROJESİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZ NEDİR?

Maalesef  fındıkta şöyle bir durum var.Köylü bahçelemesini ve gübrelemesini  kendisi yapamıyor. Eğer böyle bir şey olursa en azından iş kaybı azalır ve kalite artar bence, güzel bir şey inşallah olur . Tarımda düzelmiş olur. Şimdi 70, 80 yaşında dayılarımız var köyde, bu adamlar bahçeyi ne kadar çekip çevirir.Gençler desen bu işleri zaten bilmiyor.Bu düşünce faaliyete geçerse iyi olur,destekliyoruz.

-ORDU BÖLGESİNDE LİSANSLI DEPOCULUK OLMALI MI?

Şuan Elektronik borsa sistemi var.  Lisans depoculuk  içinde öncelikle bir depo olması gerek buradaki depo kullanılabilir mi bilmiyorum. Ama alt yapısı olması lazım şuana kadar o konuda değişen bir şey yok.Bölgenin ihtiyacı olan bir sorun ,çözülürse iyi olur.

-ESKİ FINDIKTA FİYAT FARKI DEVAM EDECEK Mİ?

Eski fındık zaten elde yok. Köylüsünde, tüccarında ve fabrikasında yok. Yeni sezona fındık devri olmaz.Bu yüzden de fiyat farkı olmaz. Yeni sezonda fındık kalmadığından dolayı fındık fiyatı tek olur.

-DALDAKİ FINDIĞIN SON DURUMU NEDİR?

Daldaki fındık gayet iyi görünüyor. Kalite ve rekolte açısından da bir problem yok. Fındığın küllenme şikayeti var ama aşırı bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Fındığın bu saatten sonra önündeki en büyük risk; sıcaktan dökülmesi ve küllenmesi olabilir.

-ÜRETİCİYE TAVSİYENİZ NE OLABİLİR?

Ününe sahip çıksın,kıymetini bilsin.Fındığı toplasın içini güzelce temizlesin iyi kurutsun ve ihtiyacı kadar piyasaya getirsin.Kesinlikle ihtiyacından fazlasını emanete bırakmasın. Bu sene mahsul bol gözükse de iyi fiyat bekleniyor. İyi bir fiyatın olduğu yerde de ürün kıymetli olur.

Kamuoyunda merak edilen soruları yöneltiğimiz Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erhan Aydın, üreticiyi umutlandırıcı açıklamalarda bulunurken ,yeni mahsul sezonu öncesi  çiftçinin yüreğine su serpmiş oldu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-