eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Ticaret Merkezi İhalesi Hangi Ünyeli Firmaya Verildi?

Ticaret Merkezi İhalesi Hangi Ünyeli Firmaya Verildi?
24 Haziran 2024 - 9:16

 

Ordu’nun prestijli Yenimahalle projesinin Ünyeli Çakır İnşaat tarafından alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’in ihalelerde karavan şirketlerin kurulduğuna dair iddiaları yeniden gündeme geldi. Geçmişteki Adıgüzel’in iddiaları üzerine birde Orkent A.Ş. yapılan araştırmalar, Orkent A.Ş. üzerindeki şaibelerin kamuoyunda rahatsızlık yarattığını ortaya koydu.

Resmi ihale ilanlarına bakıldığında, Yenimahalle projesinde diğer firmalarla da benzer anlaşmaların yapıldığı görülebiliyor. Ancak, yapılan işlerin resmiyete kavuşması, her zaman etik ve ahlaki olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle, Orkent A.Ş.’nin EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden yapılan ihalelerde ağırlıklı olarak pazarlık usulünü kullanması ve Orkent yönetim kurulu Başkanı Nihat Şen’e yakın  şirketlerin ihalelerde yer al alması kamuoyunda rahatsızlığa neden oluyor.

İhale Süreçlerinde Şeffaflık ve Etik Sorunlar

Orkent A.Ş.’nin daha önceki faaliyetlerine bakıldığında, Çakır İnşaat’ın aldığı Yenimahalle projesi ve devamında ki bazı firmalarıda baz alırsak , Orkent A.Ş. hakkında şaibe çıkması kadar doğal bir durum söz konusu değil. Bu gelişmeler üzerine kamuoyu şu soruları gündeme getiriyor:

  1. Size yakınlığı ile bilinen şirketlerle yapılan anlaşmaların şeffaflığı nedir?
  2. İhalelere giren firmalar aldıkları ihaleleri kendileri mi yapıyor yoksa başka firmalara taşeron olarak mı veriyorlar?
  3. İhaleleri alan size yakınlığı ile bilinen firmalar sadece kağıt üzerinde mi görünüyor yoksa baştan sona ihale sürecinde ve yapım işinde yer alıyorlar mı?
  4. Orkent A.Ş. olarak ihalelerin ağırlıklı olarak pazarlık usulü yapılması ve adrese davet usulü ile yapıldığı iddiaları doğru mudur?
  5. Yenilir yutulur iddialar ve rahatsızlık kamuoyunda devam ederken, sessizliğinizi sürdürecek misiniz?
  6. Yoksa Sukut ikrardandır sözünü doğrular hareket mi edeceksiniz ?
  7. Unutmayın kanunen kılıfı hazırlandı diye hiç bir şey ne helal nede ahlaki değildir.

 Ticaret Merkezi İhalesi Dikkat Çekiyor

Özellikle, 3 Mart 2022 tarihinde dolar kurunun 14 lira olduğu dönemde, Altınordu Şahincili Mahallesi’ndeki Ticaret Merkezi yapım işinin, size yakınlığı bilinen ve  üst düzey Ak partili Ünye  firmasına  İnşaat’ın pazarlık usulü ile 22.385.000 TL’ye verilmesi, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Son süreçte ve daha önceki yıllarda yaşanan durumlar göze alındığında , Çakır İnşaat ve diğer firmalarla olan ilişkilerin açıklanması, kamuoyunda oluşan şaibeli ortamı dağıtacak mı yoksa hukuki süreçler kullanılarak zaman mı kazanılacak soruları yanıt bekliyor.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-