eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

KALBİNİZ ÖNCELİĞİNİZ OLSUN

KALBİNİZ ÖNCELİĞİNİZ OLSUN
30 Eylül 2024 - 9:55

 

 

Yaygınlığı ve etkileri nedeniyle kalp ve damar hastalıkları küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmiş ve dünyada, her yılın 29 Eylül günü “Dünya Kalp Günü” olarak belirlendiğini ifade eden Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Yusuf GÜNEY bu yılın temasının “Önce Sen! Önce Kalbin! Kalbinin Kahramanı Ol, Sağlık Kontrollerini Unutma!” şeklinde olduğunu belirtti.

 

Kalbi ve damar sistemini olumsuz etkileyen kalp ve damar hastalıkları (kardiyovasküler hastalıklar), farklı şiddetlerde ortaya çıkabilen geniş bir hastalık yelpazesini olduğunu ifade eden Uzm.Dr.Yusuf GÜNEY, “En yaygınları arasında koroner arter hastalığı (kalp damarlarının tıkanması), kalp yetmezliği, aritmi (kalp ritim bozuklukları) ve kalp kapak hastalıkları bulunmaktadır.2023 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre ölümlerin yüzde 33,4’ünden kalp ve damar hastalıkları sorumludur. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte nüfusun yaşlanması, artan şehirleşme, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörler nedeniyle kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığı artmaktadır. “dedi.

 

Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Yusuf GÜNEY, “Kalp ve damar hastalıkları için en önemli davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Davranışsal risk faktörlerinin etkileri bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp damar hastalığı gelişme riskini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle 30-70 yaş arasında görülen kalp ve damar hastalığı kaynaklı ölümlerin yüzde 80’inin önlenebileceğini göstermektedir.” dedi.

 

Kronik hastalıkların erken teşhisi, etkili tedavisi ve izlemlerinde aile hekimleri başta olmak üzere birinci basamak sağlık çalışanlarının daha aktif bir rol üstlendiğini ifade eden Uzm.Dr.Yusuf GÜNEY,

“Aile hekimlerimizce, 40 yaş ve üstü bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmaktadır.

Buradan hareketle, Dünya Kalp Günü’nde, herkesi kalp sağlığı için eyleme geçmeye, kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, periyodik tarama ve izlemlerini yaptırmaya, davet ediyoruz.

Kalbiniz önceliğiniz olsun. Kalbinizin kahramanı olun ve onun için;

 

  • Sağlıklı beslenin!
  • Yeterli miktarda su için!
  • Hareket edin!
  • Tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun!
  • Aile hekiminize başvurun!
  • Kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırın!

 

Sağlıklı bir kalp ile sağlıklı bir yaşam diliyoruz.” dedi.

 

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-