eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Yaz Geldi, Kırım Kongo Hastalığına Dikkat!

Yaz Geldi, Kırım Kongo Hastalığına Dikkat!
08 Haziran 2016 - 16:01

a

Yaz aylarının gelmesiyle bağ bahçe gibi yerlerde sık bulunan kenelerin, son yıllarda birçok kişiye bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle ölümlere neden olduğu bilinen bir gerçek.

Hastalığa karşı bilgilendirme çalışmaları yürüten Ordu Halk Sağlığı Müdürlüğü yazılı açıklama yayınlayarak, hem hastalık hakkında hem de önlemleri hakkında da bilgiler verdi.

Hastalık hakkında ki bilgiler ve önlemler şu şekilde;

– Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı, KKKA virüsünün neden olduğu, zaman zaman ölüme de neden olabilen bir hastalıktır. Hastalık kenelerin ısırmasıyla, vücudunda KKKA virüsü bulunan hayvanların ya da KKKA hastası insanların kanı, vücut sıvıları ve dokularıyla temasla bulaşır. Hastalığın kuluçka süresi ortalama 3-5 gündür, 13 güne kadar çıkabilir. Hastalık ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrısı gibi belirtilerle başlar, kusma, ishal, vücutta kanamalar görülebilir. Hastalığın tedavisi için, hasta kişilerin en kısa zamanda sağlık kuruluşlarına başvurması önemlidir. Kesin tedavisi ve aşısı olmayan hastalıktan korunmak için aşağıdaki önlemlere uyulmalıdır.

– Kenelerin bulunabileceği çalılık, orman, orman kenarı tarım arazisi, mera, bağ-bahçe, tarla, hayvan barınağı gibi yerlere girerken önlemler alın. (çizme giyebilir ya da pantolon paçalarını çorap içine koyabilirsiniz, kollarınız dâhil vücudunuzu kapatan açık renkli giysiler giyinmelisiniz) Eve dönüldüğünde vücudunuzu ve elbiselerinizi mutlaka kene yönünden kontrol edin. Vücudun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dâhil tamamını kontrol edin.

– Vücudunuza tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan, eldiven, bez ya da poşet ile çıkarın, çıkaramıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

– Hayvanlarda gördüğünüz keneleri kesinlikle çıplak elle çıkarmayın ve patlatmayın.

– Keneyi kesinlikle, yakarak, sigara basarak veya üzerine gaz yağı, kolonya gibi maddeler dökerek çıkarmaya çalışmayın, böyle yapıldığında, kene kasılmakta ve vücudundaki mikrobu size vermektedir.

– Kene ile temastan sonra 10 gün içinde ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetler söz konusu olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-