eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Sarıkahraman Hasat Öncesi Üreticiyi Uyardı

Sarıkahraman Hasat Öncesi Üreticiyi Uyardı
01 Ağustos 2016 - 1:10

IMG_8246

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık hasatı ve sonrasında fındığı en iyi şekilde muhafaza etmek için yapılması gerekenler hakkında gazetemiz özel açıklama yaptı.

Sarıkahraman yaptığı açıklamada, hasat yapılırken fındığın dalda olgunlaşıp, üçte ikisinin dökülmeye başlanması gerektiğini, fındığı muzafaza ederken ise posta çuvallarına doldurulması gerektiğini söyledi.

Sarıkahraman açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Fındık dalda olgunlaşıp, üçte ikisi daldan dökülmeye başlayınca işçi ile toplayanlar işçisini, aileyle toplayanlar ailesini o şekilde yönlendirmeli.

Fındık bizim her şeyimiz. Bugün fındığı pazara indirdiğimizde, kuyumcuda altını bozdurur gibi satıyoruz.  Fındık bu şekilde değerli bir mahsul.  Fındık bahçesi, fındığın çürümesine, rutubet yapmasına sebep olacak her şeyden temizlenmesi gerekir.

Fındık öncelikle daldan iyi toplanmalı, naylon çuvalda çok bekletilmemeli, harmana iyi serilmeli, iyi kurutulmalı, içi iyi seçilmeli ve iyi kurumuş fındık posta çuvalında muhafaza edilmeli. Posta çuvalında muhafaza edilen fındık fırından taze çıkmış ekmek gibidir.

Sağlıklı depolama için öncelikle havalandırma iyi sağlanmalıdır. Fındığı çuvallarla toprak zemin üzerine değil tahta kalas gibi şeylerin üzerinde muhafaza ederek toprakla ilişkisi kesilmelidir.Ama bu muhafazayı üretici kendi evinde yaparsa daha iyi olacaktır.

Emanete fındık verilememesi lazım

Emanete fındık verilememesi lazım. Geçtiğimiz yıllarda emanetçilik sisteminde yaşadığımız sıkıntıyı hepimiz gördük. Emanet sistemi fındığın pazar payını düşürüyor. Fındığı evinde saklayamayanlar satıp parasını altına çevirebilirler.

Tarım Bakanlığımız tespit çalışması yaptı ve rekolteyi 468 bin ton olarak açıkladı. Ben 468 bin tonunda aşağıya düşeceğini düşünüyorum. Bu yıl rekolte Türkiye’de de dünyada da düşük. Bu durumun fiyata yansıması elbette olacaktır fakat bu konuda kesin şeyler konuşmak yanlıştır. Bunun için insanlar fındıklarını ihtiyaçları olduğu kadar satmalı çünkü fındık satıldıkça bir döngü sağlanıyor.

Ben 2016 yılının üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ülkemizin üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Önemli olan vatanımızın bütünlüğü, bayrağımızın dalgalanıyor olması. “ dedi.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-