eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

Gurbetcilerin Dikkatine

Gurbetcilerin  Dikkatine
09 Ağustos 2016 - 4:25

taner akdere

Turist Diyaresine Dikkat

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm.Dr. Taner AKDERE, gurbetçilere tatili zehir eden Turist Diyaresi hakkında bilgiler verdi…

Turist Diyaresi ‘Özellikle yaz aylarında yaşadığımız yerlerden başka yerlere turistik amaçlı seyahat etmeye bağlı olan bir sağlık sorunudur’’ diyen doktor Taner AKDERE, seyahat edilen bölgede tüketilen yiyecek ve içecekler de bulunan mikro organizmaların veya onlara ait toksinlerin ( mikro organizmaların artıkları veya ürettiği bazı zehirli maddeler) sebep  olduğu bir ishal durumudur şeklinde konuştu.

İshalin olmasına çoğu zaman engel olmak mümkün olmamaktadır diyen doktor Akdere “Bulaşma yolları seyahat edilen bölgede musluk suları, etrafımızda olan eşyalar, çiğ sebze ve meyve, et ve deniz ürünlerinden yapılmış yemekler, tatlılar, süt ve süt ürünleridir. Şişelenmiş sular, çay, kahve gibi sıcak içecekler kısmen güvenle tüketilebilir” ifadelerinde bulundu.

İshal; karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş, halsizlik yaygın eklem ağrısı ve sık dışkılama ile kendini gösteren, bazen hafif bazen de çok ciddi sıvı elektrolit kayıplarına sebep olabileceği gibi bazen de mide, barsak bozulmasına sebep olabilir. Çok ciddi derecede ishal, bulantı, kusma ve sıvı kayıpları ile seyreden ağır durumlarda hastaneye yatış yapılması gerekebilir uyarısı yapan Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Taner AKDERE “İshal mikroorganizmalar veya bunlara ait toksinler neden olmaktadır. Bu mikroorganizmalar barsak duvarında hasara veya burada sıvı emilimini engelleyerek ishale neden olmakta. İshal bazen kanlı, bol sulu ve ağrılı olur. Bazen ağrı o kadar çok şiddetli olur ki tansiyon düşüklüğüne ve bayılmalara neden olur. Barsak hareketlerinin artması kusmaya da neden olur. Hasta bir şey yiyip içemez iyice bitkin düşer. Aşırı sıvı kaybı vücutta işleyen bazı fizyolojik olayları da engelleyerek böbrek yetmezliğine neden olabilir’ şeklinde bilgilendirmelerde bulundu.

“Bazı mikrobik ajanlar kanlı dışkılama ile seyreden dizanteri dediğimiz daha ağır ishalli  bir duruma sebep olabilir. Bu durumlarda mutlaka hastaneye yatış gerekmektedir. Bunun için de uygun sıvı, destek tedavisi ve anti mikrobik ajanların kullanılması gerekebilir” diyen Dahiliye Uzmanı Taner AKDERE turist diyaresinin  çocuklarda, yaşlı kronik hastalığı ve bağışıklık sistemi iyi gelişmemiş kişilerde daha fazla olmakta olduğunun ve daha ciddi seyrettiğinin, bu kişilerin çok daha dikkatli olup, tatile çıkmadan mutlaka koruyucu tedbirler almaları gerektiğinin altını çizdi.

Turist Diyaresinin tedavisi ile ilgili bilgiler vererek, Doktor Akdere açıklamalarına şöyle devam etti: “Turist diyaresinde tedavi esas sıvı ve elektrolit tedavisidir. Bağırsaklarda bozulmuş floranın tekrar oluşabilmesi ve mevcut seyahat edilen yerdeki floraya uyum sağlayabilmesi için bir zamana ihtiyaç olduğundan o zaman süresince hasta desteklenmelidir. Nadiren antibiyotik tedavi gerekebilir. Ciddi sıvı kayıplarını önlemek içinde serum takılabilir. Bulantı önleyici ilaçlar ile ağızdan sıvı alımına devam edilebilir. Vitamin desteği verilebilir. Bazen de barsak hareketlerini yavaşlatan ilaçlar verilebilir”

‘Turist dirayesinden korunmak için ne yapmalıyız?’ sorusunu da yanıtlayan Çakırtepe Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Taner AKDERE, korunmanın yöntemlerini şöyle sıraladı;

Genel temizlik kurallarına uymak,

Ellerimizi sabunlu su ile yıkamak,

Abur cubur şeyleri yememek, yemekleri karıştırmamak, fazla yaş sebze ve meyvelerden gelişigüzel tüketmemek, sokakta satılan yiyeceklerden yememek

İçtiğimiz suların kalitesinden emin olmak,

Çok sıcak ortamlarda ve güneş altında kalmamak.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-