eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

CHP FINDIK POLİTİKASINI BELİRLEDİ

CHP FINDIK POLİTİKASINI BELİRLEDİ
01 Ağustos 2016 - 13:22

IMG_8250

Ordu’da “Fındık Çalıştayı” 27 Mayıs 2016 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında gerçekleşmişti.

Çalıştay’ın sonucunun takibinin önemle üzerinden duran CHP Ünye İlçe Başkanı Ali Yalçın, “Cumhuriyet Halk Partisi Fındık Raporu” kitapçığında açıklanan sonuç bildirgesi ile ilgili bugün basınla bir araya geldi.

Başkan Yalçın açıklamasına güncel olaylarla başlayarak, “Fındık politikası nasıl olacak?” bildirgesine geçti.IMG_8253

Yalçın güncel olaylarla ilgili sözlerinde şunları ifade etti;  “Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşlarının tüm halka tek vücut olarak kurduğu bağımsız cumhuriyeti kirli bir provokasyonla, bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalmış, bu darbe teşebbüsü parlamenter sisteme, halkın iradesine, anayasaya, laik, demokratik, hukuk devletine yapılmış birer saldırıdır.

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak darbe girişimine karşı duruşumuzu sergiledik. Vatanımızı savunmak boynumuzun borcudur. Milletin iradesi cumhuriyeti ve demokrasiyi seçmiştir. 15 Temmuz da büyük bir dayanışma sınavı verdik, vatanına, cumhuriyetine, geleceğine sahip çıkan tüm halkımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.

“Cumhuriyet Halk Partisi Fındık Politikası Nasıl Olacak?”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel hedefi üretimi artırmak, üretici gelirini yükseltmek, birim alan verimliliğini çoğaltmaktır. Bu amaca ulaşmak için nitelikli ve tutarlı bir tarım politikası uygulanacaktır. Kısacası CHP, köylüyü yeniden milletin efendisi yapacaktır. CHP’nin fındıkta uygulayacağı tarım politikasının ana hatları 5 maddede belirlenmiştir.

  • CHP iktidarında dönüm başına alan bazlı destek ödemesi devam ettirilecektir.

Halen 170 TL olarak dönüm başına yapılan ve her yıl AKP tarafından uzatıldığı bir lütuf gibi sunulan bu destek CHP iktidarında “Üretim karşılığı sosyal destek” adı altında arttırılarak ödenecektir. Çünkü AKP iktidarı mevcut tarımsal desteklemelerin yarısını çiftçilerin hizmetine sunmaktadır. CHP iktidarında çiftçi, bütçe yasası ile hak ettiği desteğe kavuşacaktır. Çiftçiyi köyünde tutmayı hedefleyen “Sosyal destekler” CHP iktidarında bölgesel ve ürünün niteliğine göre farklılıklarını gidermeye yönelik uygulanacaktır.

  • Arz fazlası olan fındık mutlaka devlet eliyle değerlendirilecek, piyasa Tekellere bırakılmayacak, FİSKOBİRLİK yeniden güçlendirilerek piyasada söz sahibi olacak.

Bu amaç Devlet, piyasadan alım yaparak büyüme ve gelişme çağında olan çocuklara okullarda fındık dağıtılacaktır. Bu şekilde sağlıklı ve dengeli bir nüfusun oluşmasına katkı sağlayacaktır. Yine devlet tarafından korunmaya muhtaç olan yoksul ailelere fındık dağıtımı yapılacaktır. Bu şekilde fındık fiyatlarının arz artışı nedeniyle düşmesi bahanesi kendiliğinden giderilecektir. Kısa vadede CHP’li Belediyeler halka dağıttıkları sosyal yardımlarda fındığa yer vereceklerdir.

  • CHP, Fındık üretimine bilimsel yaklaşmaktadır.

Bazı fındık bahçeleri 70-80 yıldan beri üretimde kullanılmaktadır. CHP iktidarıyla fındık bahçelerinden bilimsel tarım yöntemleri uygulanmaya başlayacaktır. Fındıkta en önemli maliyet kalemi fındığın toplanmasıdır. Toplamda insan işgücü kullanılmaktadır. Halbuki tarımı gelişmiş ülkelerde makineli hasat yapılmakta buda maliyetlerin azalmasına neden olmaktadır. Fındığın üretiminden ve verimlilik artışı sağlanmasında Üniversiteler ve araştırma enstitüleri devreye girecektir.

  • CHP, lisanslı depoculuğa sıcak bakmaktadır.

Ürünün daha nitelikli bir şekilde korunması, besin değerini yitirmemesi ve arz fazlasının depolarda tutularak hisse senetleri yoluyla piyasada alınıp satılmasının önü açılacaktır. Lisanslı depoculuk üretici fındığının değerini korumaya yönelik olarak yönetilecektir. Şöyle ki 15 TL’den lisanslı depoya teslim edilen ve belgesi alınan 1 kg fındığın fiyatının yükselmesi halinde üretici bu fiyat artışından yararlanacak, ancak olası fiyat düşmelerinden etkilenmeyecektir. Lisanslı depoya fındığını teslim eden üreticiler finans kurumlarından düşük faizli kredi kullanabilecektir.

  • CHP, Fındığın Türkiye ekonomisine daha fazla katkı yapmasını sağlayacaktır.

Fındığın katma değerini Türkiye yıllarca kazanamamıştır. Bunun yerine fındığımız ucuz fiyatlarla ihraç edilmiş, büyük firmaların tekeline bırakılmıştır. Fındık işleyen sanayici için özel teşvik sistemleri geliştirerek yatırımların fındık üretimi yapılan bölgelerde olması hedeflenmektedir. Buna yönelik yatırım teşvikleri, ucuz enerji, düşük faizli finansman, istihdam yaratan projelere özel teşvikler CHP iktidarıyla uygulanacaktır.

Kısacası üretici alın terinin karşılığını alacak, sanayici küresel sermayeye yenilmeyecektir. “ dedi.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-