İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Doğal Balık Stoklarının Geleceği Balıkçıların İnisiyatifinde

Doğal Balık Stoklarının Geleceği Balıkçıların İnisiyatifinde

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

prof-dr-balik-dogal-balik-stoklarinin-geleceg-7948698_x_o

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Balık, Türkiye’deki doğal balık stokları geleceğinin sadece balıkçıların inisiyatifine bırakıldığını anlatırken, “Sürdürülebilir balıkçılığın sağlanabilmesi için sistemli ve planlı bir avcılık yapılması gerekiyor. Bunun yapılabilmesi içinde öncelikle ülkemiz denizlerinde balıkçılarımızın nerede, ne zaman, hangi balığı, hangi büyüklükte, ne kadar avladığının çok iyi bilinmesi gerekiyor” dedi.

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Balık, son yıllarda Türkiye’de denizlerde yapılan avcılıkta yakalanan su ürünleri miktarında giderek azalma görüldüğünü söyledi. 30 yıl önce avlanılan su ürünü miktarı 600 bin ton civarındayken geçen yıl bu rakamın 300 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Prof.Dr. Balık, şöyle dedi:

“Kültür balıkçılığı olarak bilinen balık yetiştiriciliğinde ise üretim miktarı 250 bin tona çıktı. Sadece Karadeniz olarak değerlendirdiğimizde de bu azalmayı bariz olarak görebiliyoruz. Yakalanılan balık türlerinin miktarında azalma söz konusu. Üretimin artırılabilmesi ve sürdürülebilir hale getirilebilmesi için sistemli ve planlı bir avcılık yapılması gerekiyor. Ülkemizde denizlerde balıkçılarımız nerede, ne zaman, hangi balığı hangi büyüklükte ne kadar avladığını bile bilmiyoruz. Elimizde sağlıklı izlemeye dayalı üretim verileri yok. Bu altyapının bir an önce sağlanması ve sistemin oluşturulması gerekiyor.”

“BÖLÜMLER ÖĞRENCİ BULMAKTA ZORLANIYOR”

Karadeniz’de aşırı avcılık ve kirlenmeye paralel olarak avlanılan balık miktarının da azaldığını söyleyen Prof.Dr. Balık, balık üretim çiftliklerinde su ürünleri balıkçılık teknolojisi mühendisleri istihdam edildiği için üretilen balık miktarında ciddi bir artış olduğunu vurguladı. Dekan Prof.Dr. İsmet Balık, denizlerde avlanılan balık miktarındaki azalmayı önlemek ve doğal balık stoğunun korunması için su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerinin devlet tarafından avcılık faaliyetleri için istihdam edilmelerinin gerekli olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Balık, “Denizlerde avcılık işlemleri devlet tarafından görevlendirilen su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerinin kontrolünde ve denetiminde yapılması gerekiyor. Su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisleri sadece özel sektörde iş bulabildiği ve devlet tarafından istihdam edilemedikleri için sıkıntı yaşıyorlar. Bu kapsamda Su Ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümleri öğrenci bulmakta zorlanıyor” diye konuştu.

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Balık, Türkiye’deki doğal balık stoklarının geleceğinin yalnızca balıkçıların inisiyatifine bırakıldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Hangi balığı, ne zaman, nerede avlıyoruz, bunu iyi bilmemiz için devletin görevlilerinin avcılık işlemi sırasında balıkçıları izlemesi, yönlendirmesi, kontrol etmesi lazım. Dünya bunu böyle yapıyor. Ne yazık ki ülkemizde böyle bir sistem uygulanmadığı için avlanılan balık miktarında her geçen yıl azalma meydana geliyor.”

 

Doğal Balık Stoklarının Geleceği Balıkçıların İnisiyatifinde
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi